Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"

Броят на врабчетата и градските лястовици намалява
Обновена: 18 юни 2020 09:47 | 18 юни 2020 07:00, Камелия Цветанова
127
Защо има толкова много чайки в София? Не са "столичани в повече"
Снимка: Pixabay

Колко вида птици има в столицата, защо чайките стават все повече, а защо хората избиват посевните врани? Отговори на тези въпроси дава Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците пред Dnes.bg.

Увеличава ли се популацията в София на чайките и могат ли те да завземат територията на по-традиционен за столицата вид?

В София чайки има от повече от 20 години, но напоследък те наистина стават все повече. Чайките са много адаптивен вид, те са всеядни и лесно намират храна. Опасност обаче да изместят друг вид птици няма. В София, а и в останалите големи градове има популации на чайки около сметищата, крайни квартали, водни басейни.

Инициативата на Българското дружество за защита на птиците за преброяване на врабчета беше през май, какво показват данните?

За съжаление броят на врабчетата намалява, но това е така в цяла Европа, не само у нас. Тенденцията е неблагоприятна, а причината е комплексна. Те все по-трудно намират храна. За тях преди години имаше повече насекоми, градинки с цветя, където намираха храна, имаше по-малко коли и замърсяване. Старите сгради имаха процепи, пролуки, където врабчетата могат да се подслонят, а сега масово се санира и за тях не остава място за свиване на гнездо.

Градските лястовици също са доста по-малко. За тях също се намират вече трудно места за гнездене, а и храната става все по-трудно достъпна.

Доста врани има напоследък в София, особено в някои паркове, дори и хората се чувстват застрашени от тях, те също ли са повече?

Има няколко вида врани и хората често ги бъркат. Сива врана, която е най-разпространена, посевна врана, която живее в колония от десетки птици, сврака – една много нежна птица, която гнезди сама, не прави колонии и не е заплаха за никого.

Сред хората обаче има една негативна нагласа към свраките, вероятно защото понякога стават агресивни. Това обаче е само през периода, когато от гнездата изхвърчат младите птици, които още не са се научили да летят. Това са т.нар. подхвъркачи. Най-кризисният период е около седмица-две.

Ако малкото е на ниско, тогава и майката лети около него и се опитва да плаши всеки, които би застрашил сигурността му, така че ако човек или куче се окаже прекалено близо, тя ще кацне на главата му. Колкото по-близо сте до птичето, толкова по-агресивно ще е поведението на враната. Враните и свраките са всеядни, а в града има доста изхвърлена от хората храна. Така че няма как да се ограничи популацията на тези птици, след като намират какво да ядат толкова лесно.

Има недоволство и заради това, че пернатите цапат пейките, но в крайна сметка е отговорност на местните власти така да сложат пейките, че да не са под гнездата на птиците.

Освен това в големите паркове враните се чувстват в безопасност и те остават едни от местата, където най-често гнездят.

Има заплаха за посевните врани. Те са доста по-едри и изцяло черни. Живеят в големи колонии най-вече около градовете, като в дивата природа почти не могат да се срещнат. В миналото имаше много от тях в Северна България, но сега ги няма, защото са избивани като вреден дивеч. Хората ги убиват по много причини и най-вече заради предразсъдъци.

Ще изместят ли враните гълъбите?

Това няма как да се случи. В София специално има много видове гълъби. Има и хора, които ги отглеждат в домашни условия. Някои от тях бягат и така се получат и кръстосани видове.

София като цяло има много благоприятни условия за живот на птиците. Няколко големи парка, влажни зони дори, край Негован има и колония от чапли. Около 60 види са птиците в столицата. Някои са по-адаптивни от други. Например популацията на градската лястовица намалява, но пък се увеличава броят на бързолетите. Те са по-едри от лястовиците, летят по-високо, хранят се преминаващи на по-високо насекоми.

Въпреки това има проблеми с птиците заради промяната в околната среда – пренаселване, по-голямо замърсяване, засилено използване на ресурсите. Процесът и за тях е бавен и комплексен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
13
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Гларусите са едни от от най опасните за човека мършояди. То, не че гълъбите са полезни, но гларуса разнася такива болести и пара**ити, за които не сте и сънували.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София има и много дронове на Радев. Има храна за тях и се въдят много.
24
0
 
14
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименМисля, че са гларуси, които се хранят с отпадъци, а в София такива има достатъчно. Тези, които виждам всеки ден, се въртят около министерския съвет.
23
5
 
16
 
! Отговори
Гого преди 3 години
В София няма Чайки, това на снимката са Чайки, но в София има само гларуси и те са тук благодарение на тировете и влаковите композиции! Качват се гларусите над вечер в някой тир или влак с някаква храна, стъмва се тира тръгва на сутринта е в София гларуса се показва изпод презента и става Софиянец, но за съжаление не са пощенски гълъби и не могат да се върнат! Иначе хич не им е приятно да са Софиянци, без морска вода не могат, но са издържливи!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли до къде се разпростря кафявото фекално петно по морето, че мисля да отскоча но не ми се къпе в фекалии
21
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
до 21 има вече много видове химиии които може да ги накара да изчезнат гълъбите! по-важно е защо са там? гълъбите се поддават на дресировка и имат толкова памет че да се върнат там където им е угодно(храната в случая е достатъчно!) разгледайте дали някой не ги храни отгоре и нарочно мята хлебче на вашия балкон :) това е моя съвет :)
20
9
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Чайки гларуси мразим ги и двете! Най-мpъcните raдини от птичия свят! Обичам врабците, лястовиците. Щъркелите са също много жестоки, убиват по едно две малки от люпило, защото ги мързи да ловят жаби. А съм виждал изгледани 4 малки от люпило - явно това са грижовните родители. Повечето гледат по две и изхвърлят третото (изтърсака), но хитри не го изхвърлят от гнездото, а го оставят в края му то само да падне.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката има и гларус и чайки, освен гълъби. За чайките не знам, но гларуса може да живее навсякъде и яде всичко. Изключително приспособима гадина с много развити сетива. Няма отърване.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То чайките не желаят да летуват на морето,а вестникарите карат нас сиромасите да ходим да пълним джобовете на дебелите гуши.Имаше един с недоказан произход на парите си ,а беше застроил цял град там.Умря кат куче,даже и името вече не му помня.А не е само той.То като отидеш и видиш че и чайките и гларусите ги няма вече там,трябва да си най-големият балък та да седиш там.Нещо прокълнато има там.Всички се връщат малко разочаровани,но изглеждат и малко наплашени.От какво е..,незнам.
17
2
 
7
 
! Отговори
Нещастен пенсионер преди 3 години
А пък аз не мога да се отърва от ГЪЛЪБИ на терасата. Търся спасение...
16
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гларус и чайка е едно и също!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са гларуси, не чайки.
14
4
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
това не са чайки в софия а гларуси!!! гларусите са няколко и се множът защото някой ги е докарал нарочно тук да ги пусне! гнездят в ггаража на Надето Михайлова където СОТ им седят колите! проблемът е че гларусът няма естествен враг в природата и е изключително нагъл! повече от гълъба! моля да ги премахнете за да не премахват те другите птички защото със сигурност доминират и спомагат за изчезването на по-малките птици в София!
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И чайките не стъпват вече на бойковото черноморе. Страшна работа
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те чайките море ще си намерят и другаде,ама българите къде държава друга да търсат?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5 - врагове на чайките са норките, но за съжаление популацията им е прекалено малка, за да ги регулират.
10
2
 
17
 
! Отговори
варненец преди 3 години
Бягат от Черноморието. Спрели са в София, на път за Халкидики.Щото черно море го о раха.На Варна кмета.
9
7
 
7
 
! Отговори
опетков преди 3 години
На снимката, която явно не е от София, се виждат две чайки и един млад гларус. Чайката е по-дребна и по-красива от гларуса. И двете са защитен вид, което е спомогнало за прекомерното нарастване на популациите им.
8
2
 
21
 
! Отговори
Пфю преди 3 години
Ами като няма вече къде да кацат по морето,а и ,,кафявото петно'' от Варна се разля много на широко,та са рекли да мръднат до площад Народно Събрание на протест.
7
5
 
25
 
! Отговори
Кратун преди 3 години
Вие май не правите разлика между чайки и гларуси? Гларусът се храни с всякакъв хранителен ***, а като не намира достатъчно, убива и яде гълъби, защото са бавни и лесни за хващане. Гларусите се научават бързо да ровят в кофите и да разхвърлят *** и да крадат храна от ръцете на хората. Донякъде носят полза, като изяждат много от това, с което биха се хранили плъховете,.