Цените на имотите в София скачат ежегодно с 8%

Идва модата на предградията
23 юни 2020 22:53,
70

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс.
Още по темата

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за "Денят ON AIR" инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза.

"Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането", допълни той.

Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество.

"За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва. Трябва да има и повече терени за строене. Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Шопов допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров. Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна, прогнозира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
10
 
! Отговори
Чоки преди 3 години
То бива бива лъжи, ама тази статия мина всякакви граници. Скоро предприемачи, инвеститори и тем подобни ще ронят крокодилски сълзи. Денят на истината ще дойде. Търпение купувачи.
62
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам да съм в София събота и неделя, всички като са по селата. Да купуват миризливи къщи! Къш къш.
61
0
 
7
 
! Отговори
Waw преди 3 години
Що не скочат тия цени от самолет без парашут...
60
1
 
15
 
! Отговори
Столичан преди 3 години
хаха намерили па тия да питат вълка дали е гладен. Член на Националната асоциация на строителните предприемачи! Е какво друго очаквате да каже, нали искат да продължават да лапат по 500% печалба!
59
1
 
23
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Скочиха цените на брокерските лъжи, не с 8 а с 28%.
58
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Няма да се плашите, София е с отрицателен прираст на населението за 2019 година. А сега още хора ще се изнесат.В провинцията не виждам как ще се вдигнат цените на имотите.
57
0
 
20
 
! Отговори
Стив Джобс преди 3 години
цените са същите защото инфлацията е 8%. купувайте в софия. който купи панелка в софия става безсмъртен и много надарен.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Общо съгласен!Но образовай се! Има градове-държави Монако, Ватикан и .... Последното с точките е твоя задача след като се образоваш.Чета редовно коментарите в днес, защото са интересни и забавни, но нивото в последно време има насока дъно!
55
0
 
6
 
! Отговори
Видов ден преди 3 години
Дали пък няма връзка с неслучващата се финансова децентрализация? И защо всички фабрики в България са с регистрация софия, или пък Големи данъкоплатци, или пък лизингите? Или пък всички болници и университети. Знам едно, 700 на запад от софия НЕ Е Е ТАКА, И ТАМ ГРАДОВЕ ДЪРЖАВИ НЯМА!
54
1
 
15
 
! Отговори
име преди 3 години
И тази година ще скочат с 8%. Само че, с - 8%!
53
1
 
24
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 3 години
Цените само ще скачат, инвестицията в бетон е най-сигурната. Сега е момента! Вярвайте ми ще спечелите! След 250 години ще продадете имота на огромна печалба!p.s. Моля Ви се купувайте бе баламурници такива, че вече трети месец нито стотинка не съм искарал, а и 30 -годишната ми ипотека за 100 000Е няма кой да плаща и скоро ще остана бездомен :(
52
0
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Някой банки вече си създадоха чисто нови отдели "Управление на недвижими имоти". Изводите всеки сам да си ги прави какво ще се случи с НИ и техните цени.
51
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук може да се обобщи статията с една поговорка:Гладна кокошка просо сънува!Ще им се на тарикатите(строители,предприемачи) по-либерален режим за разрешителни, да натряскат с холокухни още повече градинки и междублоковите пространства.Ако имаше нормална местна власт нямаше да е така ама...
50
16
 
7
 
! Отговори
Този, дето плаши, преди 3 години
че цените на имотите в София ще се сринат стремглаво, е писал тук и през нощта - и към 1.00 ч., и към 3.00 ч., а малко след 5.00 ч. е продължил.Пише и денем, и нощем. Не знам защо не се запретне да поработи малко и да спести някой лев. Защото и по няколко хиляди лева да станат жилищата в София, той пак няма да може да си купи. И пак ще пише, че е неоправдано скъпо.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До anonimen 49Да, ще си стоят на площада с ръце в джобовете, нали НПО-тата им обясниха какво да изискват от ошушканата ни държава. Знаят, че сме ДЛЪЖНИ да им осигурим около хиляда лева месечен доход, ако са безработни, като повече от половината от тази сума е кеш. Знаят, че могат да вземат помощ за електричество и да профукат парите, без да си платят тока, а ако им го спрат, знаят къде да се жалват и пак да им го пуснат.Знаят, че ако се разболеят, ще бъдат лекувани за наша сметка!
48
12
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Поскъпнали храни, жилища, енергия - все на Социалната Партия БСП бизнесите...
47
1
 
32
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Който гледа обяви е видял множество зачеркнати стари цени и до тях нови. Само че намалението е няколкостотин евро, което е нищо буквално.Есента и зимата, обаче, действителността за икономическото положение вече ще лъсне, ама яко, и тогава никакви експерти няма да могат да замазват положението и да юркат хората да купуват, защото, видиш ли, цените продължавали да се покачват.
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако удари една хубава втора вълна пандемия, както се очаква и бетоновите вигвами на тоя ***, ще де търгуват за по една торба картофи... И вместо да помислят за глупавия банково-строителен балон, тия същите фалирали *** си мислят за още бетон, просто потресаваща алчност и малоумие!
45
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София = Бетономорие.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буахахаха! Този грозник сериозно ме разсмя. Буахахаха....