Напаст от кърлежи: Извадихме 5 от 3-годишното ми дете за два дни

На кого е задължение да пръска тревните площи, пита майка в Helpbook
16 юли 2020 14:08, Анисия Иванова
35
Напаст от кърлежи: Извадихме 5 от 3-годишното ми дете за два дни
Снимка: Pixabay

Високи и неокосени треви, топло и влажно време - идеалните условия за популация на кърлежи. Общината има задължението да извършва обработка на тревните площи в междублоковите пространства, но както е видно от получения сигнал в платформата на Helpbook.info цял квартал е пропуснат: "Искам да попитам на кого е задължението за пръскане против кърлежи в междублоковите пространства - на живущите или на общината? Става въпрос за тревната площ в ж.к. "Фондови жилища", пред блок 33 и блок 34 и голямата поляна към гаражите. Вчера дъщеря ми, която е на 3 годинки, беше с четири забити кърлежа, три от които бяха новоизлюпени (смятам така заради големината им), а единият си беше голям и трябваше да я водим в спешното, за да й ги извадят! Искрено се надявам да се размине без последствия, защото както всички знаем, ухапванията от кърлежи не са безобидна работа! Имайте предвид, че пред тези блокове играят немалко деца и бебета! Моля за конкретен отговор, за да знам дали и с тези проблеми трябва да се справяме "сами".

Ден по-късно получаваме сигнал от същия потребител, който очевидно вече губи търпение: „Вадим пети пореден кърлеж от главата на 3-годишното ми дете, при това срещу "скромната" сума от 18 лева за кърлеж!!! Общината може ли да си свърши работата, или трябва ние живущите да се заемем с пръскането??? Отново става въпрос за кв. Фондови жилища, бл. 33, бл.34 и голямата поляна към гаражите! Бясна съм от безобразното отношение на лекарите от спешното в Пирогов, но още повече съм бясна заради това, че общината нехае по отношение на тази напаст, която разнася такива болести със сериозни последствия!“.

В район "Лозенец" пък проблемът с безотговорното разхождане на кучета не е от вчера. Според автора на сигнала, немалка част от домашните любимци на живущите в квартала ползват тротоарните площи за тоалетна. След многократно направените забележки, които не дали резултат, ситуацията ескалирала в саморазправа. Молбата е да бъдат предприети съответни мерки от органите на общината, така че да престане неправомерната практика и животните да не замърсяват обществените места след дефекация, да не се разхождат кучета на места, на които играят деца или най-малко да бъдат поставени обозначения със забранителни знаци.

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате нередности от всякакъв характер, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното местоположение или района на нарушението. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 месеца
Юрданка веднага на Съд. Тя дори Не ходи на работа.
29
1
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 2 месеца
Уважаеми, не глоба за стопаните на кучета, защото кучетата прихващат кърлежи и бълхи от парковете, а не обратното!!! Глоба за безхаберието на милата ни Родина!
Явно не сте съвсем наясно, затова е хубаво преди да се изказвате да сте попрочели туй онуй..поне!!!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тая от фондови жилища може да е и от малцинствата, или просто си е някаква *** с претенции. Та се не прибере у тях си да си гледа картофите и да пасе козите, там кърлежи няма.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
извинете, а вие като видяхте неокосените треви, първата ви работа беше там да си въргаляте детето ли? Като сте толкова стресиран и разумен родител, да не сте се завирали там. А и споко - като малки колко кърлежи са извадили от нас, пък нищо не ни е станало, сигурно и вие сте расли по селията, а сега се правите, че сте от центъра на Париж.
26
2
 
0
 
! Отговори
Вет преди 2 месеца
Ти за репеленти чувала ли си? Ще те изненадам явно - има и детски. А за това да не настъпваш една мотика два пъти даже няма и да споменавам, за теб е безсмислено.
25
0
 
1
 
! Отговори
Bebok преди 2 месеца
А платен простест вместо да поиска редовно пръскане срещу кърлежи какво праи?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре де хора, вие как си мислите общината да мине и да напръска всички тревни площи в градовете? Вие знаете ли въобще за какъв ресурс става въпрос. Да не мислите, че това го правят в Германия примерно? Вие искате да се реши проблема в много крайна стъпка. Първо глоба на стопаните на кучета, които ги разхождат там, второ редовно косене, след това пръскане.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако може избягвайте неокосени тревни площи и не пускайте децата, там където знаете, че редовно се разхождат песове със стопаните им.
Същевременно не оставяйте общините на мира, буквално чиновниците ги мързи да гледат там
22
0
 
4
 
! Отговори
Промо преди 2 месеца
В Токуда е 50 лв вадене на кърлеж, три по 18 лв е промоция явно. Иначе факт освен кърлежи навсякъде е осеяно с кучешки л****. Що да си чистят след кучето? То био материал
21
0
 
5
 
! Отговори
Д преди 2 месеца
По повод наличието на кърлежи в тревните площи съм пускала сигнали и до общината, в която живея, и до Столична община. Получих едно стандартно писмо, че е пръскано веднъж през април и повече не се планира да се третира, освен в "определени рискови участъци". Така, че плащайте си данъците и бъдете доволни за грижите, които се полагат за вас.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Положението с кърлежите и в Студентски град не е розово.
Ние уловихме /силно казано/6 кърлежа за 10тина дена - 3 забити и 3 лазещи. Да не говорим, че и бълхи хванахме няколко.
УЖАС.
На никой не му пука - ни за междублоковите пространства, ни за парковете.
По тревните площи играят деца, седят цели семейства вечер на хладнина, а какво ще отнесат със себе си - божа работа. Всеки според късмета си!
Да живее народа!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Нумеристикът преди 2 месеца
5 кърлежа от 3 годишно за 2 дена. Това прави 10 в система 5-3-2. Най-известната система обаче е на Зума - 4-4-2, въпреки че не е най успешната, за най-успешна водят 4-2-3-1 както и 4-3-3
18
1
 
6
 
! Отговори
сокол преди 2 месеца
Няма пари за пръскане,нали всичките пари по шкафчета! Бойко за своите внуци не се притеснява-в Банкя и комари няма-нали спи гол...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди месец и аз ходих да вадят кърлеж на 3-годишната ми дъщеря в Пирогов. Лекарите бяха много отзивчиви. Не знам тези 18 лева за какво са платени, но аз не платих нищо.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напаст от кърлежи има само в министерски съвет!
15
0
 
5
 
! Отговори
кърлежите на властта преди 2 месеца
До НАПАСТ бе!

БКП-Герб..
14
0
 
5
 
! Отговори
то не било кърлежи, преди 2 месеца
До МНЕНИЕ

а заразни комунистически кръвопийци от БКП и Герб.........
13
5
 
19
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 месеца
Kво го правите това 3 годишно дете, бе ..... В тревата ли го въргаляте. От кучето ми не вадя толкова. Па като видите, че вадите кърлежи, спрете да ходите по тия градинки.
12
2
 
8
 
! Отговори
НАПАСТ бе! преди 2 месеца
Точно по темата!

Кърлежите на власста са се забили и не искат да се вадят!


Днес в бг - винаги сте точно по темата!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В случая повторението може и да не е майка на знанието.
По трудния начин сте установили наличието на кърлежи и най-вече на гнездо някъде в тревните площи, знаете че дори и при добро желание общината ще се задейства след време, за да има ефект ще трябва и още, остава най-лесното и сигурното - да смените мястото за игра на детето и да го контролирате. Е, последното е трудно при съвременните изкушения, но помага.