От СДВР: Спирането на тока в метрото застрашава живота и здравето на пътуващите

Влак е останал в тунел на метрото за минути заради посегателството
Обновена: 21 юли 2020 11:31 | 21 юли 2020 10:29, Красимир Ангелов
149
От СДВР: Спирането на тока в метрото застрашава живота и здравето на пътуващите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Влак на столичния "Метрополитен" е престоял в тунел на метрото за няколко минути заради умишленото спиране на тока в понеделник. Това стана ясно от съвместен брифинг на представители на СДВР, Районна прокуратура и "Метрополитен“.

От полицията уточниха, че около 12:50 ч. на станцията на Софийския университет е изключено електрозахранването, като след преглед на записите от охранителните камери са установени извършителите.

"Лице е отведено за спирането на тока в метрото. Издадена е заповед за 24 часа за задържане. Едно такова действие застрашава здравето на гражданите. Една от мотрисите е останала вътре в тунела. Това може да все страх и паника в пътуващите", обяви шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Още по темата
По думите му подобни действия не кореспондират с демократичните ценности на протестиращите, като се има предвид общественото положение на едно от задържаните лица. Става въпрос за бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов, който е бил отведен в Първо районно управление и разпитан, по думите на Хаджиев, в присъствието на адвокат, съобщава "Фокус".

Вторият участник в проявата е 29-годишен мъж. И двамата са с повдигнати обвинения за хулигански действия и са освободени след парична гаранция в размер на 1 500 лв.

Самоличността на третия човек, който е участвал в изключването на електрозахранването на метростанция "Свети Климент Охридски", все още не е установена.


"За нас е без значение дали признават или не, ние сме доказали авторството", допълни още директорът на СДВР.

"Нашето метро е от открит тип метра. В края на пероните има бутон безопасност. На станцията са 4 такива бутона. Той е достъпен за служебни лица и за пътници. Трябва да се ползва, когато има потребност. Съществува опасност за пътниците заради рязко спиране на влака. В тунела влакът е стоял няколко минути, графикът има нарушение 9 минути", каза шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

По думите му станалото не е етично спрямо пътниците, които са били по това време във влакчетата. "Тези бутони имат смисъл, ползвани са няколко пъти в критични ситуации, дори при падане на пътник на релсите, трябва да ги има", добави той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
11
 
4
 
! Отговори
Жо преди 3 години
До Терористичен акт!СМЕШЕН СИ!Значи, ако спре метрото в тунела по техническа причина не е "терористичен акт" и няма да получите "инфаркт".
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия изкуфели старци са за затвора да видят какво ще им се случи там. Те са смешници и другите с тях където протестират са побелели и изкуфели. Нямат паме. Нямат спомени.
41
6
 
31
 
! Отговори
Терористичен акт! преди 3 години
Спирането на тока в метрото е равно на терористичен акт! Представете си пътувате си в метрото за работа и на средата на тунела ви спират тока?! Човек получава паника! Може да получи инфаркт!Години затвор за този който е дръпнал шалтера!
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква гаранция, че и ги пускат. Само бой по празните им кратуни. Такива от друго не разбират.
39
5
 
28
 
! Отговори
пътник преди 3 години
Направо в затвора, бе. Сега и с нови шумкарски изпълнения ще ни тормозят тия.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак след спиране на захранването влака спира рязко, вътре има пътници които може да пострадат от това спиране, не оправдавайте такъв човек, бутона е там да се спаси живот, не да се натиска умишлено.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е жив тероризъм направо. Скоро ще започнат пак да взривяват църкви и да обират мандрите. Ама то, от човек, който се казва "Минчо", какво може да се очаква.
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се пънете, чиляка е пуснат без да са му повдигнати обвинения, явно хунтата пак се опитва да въведе в заблуждение стадото какво точно е станало. Между натискане на аварийна спирачка или бутон и изключване на захранването има балкан разлика.
35
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 48Във всички влакове има аварийни спирачки (познати иначе и като "внезапна спирачка").Във всяко купе има дръжка която при издърпване спира влака. И това е било откакто се помня. Предназначена е само в случай на авария да спаси човешки живот, а не да убива хора. Е, като спре рязко можеш да си удариш главата, но няма да умреш.Доколкото знам, имало е много такива случаи на спиране без причина, води се хулиганство а не тероризъм.
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 43Е да, ама от милицията не мислят така. Те си мислят че този бутон е поставен за избиване на пътниците.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натискането на авариен бутон е тероризъм. Протеста срещу мафията е дело на мафията.Изхвърлянето на граждани от държавна собственост е необходимо.Къщите са за гости.Апартаментите са за без пари.Еврата са за пълнеж на възглавницата.Ей, ако човек е откачен, може и да му се стори нормално.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все пак нека форумните *** да кажат нормално ли е всеки киртак да има достъп до захранването на метрото след като е толкова опасно?
31
0
 
6
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
Защо триеш ве....защото казах че подобни неуравновесени типове не са много умни ли????
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ареста незабавно в психиатрията, ни си знае утре каква по голяма беля ще направи.
29
2
 
12
 
! Отговори
нали ви казах преди 3 години
Гешев чака в засада, скоро излиза и много ще плачат:)
28
0
 
5
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
Ей такива си ги избирате вече 30 години...ненадеждни от които не се знае какво да се очаква!Май мъни с картечници!
27
4
 
13
 
! Отговори
Змията преди 3 години
хапе най-лошо, когато я настъпиш. Комунистите опищяха площадите.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте само какъв поглед вади Минчо, тоя незабавно да се заведе на психиатър.
25
16
 
3
 
! Отговори
питане преди 3 години
Откога милиционери започнаха да разбират от метро?И с какво спирането на тока застрашава живота на пътниците?Случи ми се един път, влакът на метрото спря вътре в тунела за минути.За много минути! Не ги броих, но тъкмо реших да започна да засичам на часовника и най-накрая влакът тръгна. Каква беше причината не разбрахме. Ток имаше, но влакът беше спрял, а паника нямаше. Никой не умря.Иначе, съгласен съм че е хулиганство - токът се спира с основателна причина - да спаси човешки живот.
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като има общодостъпни бутони, всеки може да ги натисне.