"Златните" WC в София - по 300 000 лева, в "Кристал" дори не работи

Квадрата на тази до НДК почти колкото и на жилищата в района
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самопочистващата се обществена тоалетна, намираща се в градинката пред НДК, е на стойност близо 300 хил. лв, съобщи bTV.

По проект тя би трябвало да бъде 11 кв. метра, а цената на квадратен метър - 13 хил. евро.

Още през 2015 г. Столичната община е платила сумата от близо 287 хил. лв с ДДС на българска фирма изпълнител, която да извърши монтажа на тоалетната.

Според Светлозар Алексиев от "Спаси София" размерът ѝ е 8 кв. метра, а не 11, както е описано в проекта. Така излиза, че един квадратен метър струва 17, а не 13 хил. евро, заяви той и допълни, че стойността на апартаментите в района, които са между 60-70 кв. метра, е доста близка до тази на автоматичната обществена тоалетна.

"Не виждаме никаква причина това нещо да струва толкова, но дори и струва, управляващите трябва да обяснят дали в един град, в който дори тротоарите не са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия", заяви Алексиев.

Според архитект Петър Киряков в случая става въпрос за съоръжение, което идва от чужбина, а цената му се диктува от тази на производителя.

Сумата е стряскаща пък по думите на архитект Димитър Куманов. Той коментира иронично в ефира на bTV, че за тези пари тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. По думите му начинът, по който се извършват поръчките за подобен тип съоръжения, е голям проблем.

Столична община е монтирала "златни тоалетни" и в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: ндкКристалтоалетна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
17
 
! Отговори
цецо преди 3 години
напишете имвната на фирмите и на кой са ? кога са правени , поръчките това е важно е не прязни думи дайте да видим кой е КОЙ КОЙ е този микеланджело на кенвфите
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 59Разкрит си! бсптролназрплата! Не разбархте ли, че сега е изключително лесно да ви хванат в лъжи? Сега проверих, че ми стана интересно 17 млн + 28 млн. Нерде 60 млн.???? И шефа на НДК обвиняем. Я кажи за ремонта на Емилия Масларова в Стара Загора. Ей така, да се посмеем.
67
0
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Продължавам! АМ Марица по проект трябваше да е 11 милиона лева на километър! После се оказа, че сме дали 27.6 милиона лева на километър! Значи първокласен път Люлин дето се оказа, че по европеиските стандарти не е магидтрала липсват му 5 -6 метра за да е АМ! Та там трябваше да струва 16 млн лв километър ако е магистрала сега е път и струва 17млн лв на километър! АМ Тракия, абе мога да ти давам примери до утре *** това е все едно да уча *** на квантова механика! Нема смисъл!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тия 300 бона поне 200 са се върнали в партийна и лична сметка.
65
0
 
6
 
! Отговори
Изгубени в превода преди 3 години
Квадратът е 17 000 евро, а общата стойност от 300к лв. е колкото един двустаен апартамент в района. Денс.бг дори не може да прераскаже нещо вярно.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тия 300к колко е прибрал кмета и някой заместник? Очилатата и заместници да ги затворят в кабинките докато дишат.
63
0
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Бойко , стига рева като горила и се тупа по гърдите , не си само ти крадеца , виж как кработят твоите авери , ти от скъпи магистралки , те от тоалетни го докарват!Вашата м... крадлива!
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.За тази сума, точно ти нищо няма да направиш, освен да я откраднеш.
61
1
 
12
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Епа то това е гербаджииско бре! Ти явно си от по нишии клас! Ама примери да ти дам! НДК по проект трябваше ремонда да излезе 27 милиона лв. моеш да провериш! Оказа се обаче, че с времето са добавяли къде 10 къде 20 къде 40 милиона! Последно дадоха 37милиона за да се довърши ремонта! Та явно ни го знаиш това нищо поредното нещо дето не знаеш! ТОЛ таксите по проект беше 129 милиона после се додаваха пак пари и сега излиза, че ТОЛ системата ни струва 329 милиона! И това не знаеш! Абе ко знаеш бре
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 57Не. Казвам че подобни тоалетни тук не са нужни и това са грешно дадени пари. Една дупка, три стени и покрив с едно клекало и всичко е на 6.
59
3
 
5
 
! Отговори
Фандъкова преди 3 години
Мога да ги платя и да си ги занеса в къщи
58
3
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Добре де значи ти викаш щом бай *** ше разбие сичко то тогава даваме едни милиони и после го затваряме и там ше акат само гербаджии дето са по-културни! Това ли ми казваш? И да речем, че си прав ми що тогава не сложиха едни химически тоалетни дето са 1000 пъти по евтини и не се трошат и крадът толкоз лесно! А? *** май гербаджийската кметица е НЕКАДЪРНА или НЕ ЗНАЕЩА или КОРУМПИРАНА! Или и трите! Та ти какво си избираш?
57
4
 
9
 
! Отговори
Нещо преди 3 години
Фъндъчката ни вопъл, ни стон, камо ли да каже нещо за златните кeнефи. Пълна тишина. А миналата година, след вторият тур на местните избори се изтъпани и каза, че разумът е надделял. При положение , всички знаем как остана кмет. Оставка на всички.
56
3
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Това струва колкото апартамент 70-80м2 чиста площ в приличен квартал на София, ново строителство, с две бани и тоалетни общо 8-9м2, с гараж и луксозни довършителни работи, даже ще остане и за обзавеждане! И това са продажни цени с поне 25% печалба за инвеститора.Тази цена е безумна! За това трябва да се протестира и да се иска отговорност! Как е избрана тази оферта и защо? Има ли сравнения с други оферти? То сигурно на някой шейх в Дубай позлатения кeнеф е по-евтин...
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.гербаджиите дадоха колко беше 60-70 милиона на НДК герб през това НДК източи едни 150 - 200 милиона--------Личи си закалката на партията, даваш 60-70 млн., а открадваш 150-200млн. Тоест на това което са дали 70 млн. , изпълнителя е платил 130 млн., че и нещо направил. Уникални сте!
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБаджийски работа. Не са затворените кръстовища проблемът. А тези кърлежи, впили се във всяко нещо.За тези 300 000 колко други неща можеха да се направят - всеки да се запита.
53
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цена се смята биз ДДС за ЮЛ, защото ДДС им се прихваща/възстановява.Така цената става около 240 000 и наполовина спрямо такива в западна Европа. Само дето бай *** не е свикнал и всичко ще потроши или окраде.
52
8
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До Ф.С.В.Червенитe отpепки сте много дашни на приказки в бъдеще време. Бъдеще неопределено, обаче. Все ЩЕ купите, все ЩЕ направите, все ЩЕ построите светлото бъдеще. И накрая се оказва, че са минали 53 години, в които цели ЧЕТИРИ пъти сте фалирали държавата (три пъти в периода 1944-1989 и един път през 1996 г.) и сте я оставили в пълна разруха.
51
4
 
12
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Хе хе то гербаджиите дадоха колко беше 60-70 милиона на НДК и после НДК изглеждаше се едно преди час са го бомбардирали! Тоя боршуш тогава се оказа, че бил по невинен и от Исус Христос! Нисщо, че и сега НДК след поредните 37 милиона пак изглежда като, че след поредния дъжд ше падне! Па вие сега за некви кенeфи правие проблем! герб през това НДК източи едни 150 - 200 милиона! Та за едни неработещи кенeфи ше правите проблем! Просто е изберете си пак тая същата кметица и следващия пък ще акате кръв
50
4
 
8
 
! Отговори
смарт златна преди 3 години
тоалетна със Swarovski кристали и масажиране на болс