Метрото в София от днес с 3 линии, Фандъкова: Реализирахме план от 48 г.

Работи се усилено по следващите етапи на третата линия, посочи столичният кмет
26 авг 2020 14:18, Красимир Ангелов
120

Снимка: БГНЕС

Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова.

Още по темата
Тя пресметна, че общо над 60 00 пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото. Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.

"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова..

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маке, не знам дали се подиграваш, но не е твоя работа да обсъждаш български работи, просто си МАКЕ :)))
64
11
 
1
 
! Отговори
Метрокрад преди 3 години
Пуснете нещото в метрото.Няма излизане ,ще се върти с двеста. Дикторът говори на английски.
63
10
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
Реализирахме план от 48 г. КОЛКО НАРОД ДРЪПНА С МАТЕРЯЛА ПОКРАЙ ТВА МЕТРО
62
4
 
22
 
! Отговори
БРАВО !!! преди 3 години
Браво, за хубаво свършената работа ! :)Дано да има все такива добри и полезни за хората строителни обекти ! :)
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Завършено ли е, защото съм пътувал с метро в други градове, за мен е много удобен транспорт :) Нали затова ви казвам, че ще се отрека от Варна и ще стана шоп :)))
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 изчезвай бе вече никой не чете шльокавица тва да не ти 2004г
59
2
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Браво!
58
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В това метро няма ли портрет някъде на бащицата на народа,който ни е построил това метро лично от спестяванията си в нощното шкафче...
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До екскремента по долуНищо нямаш нищо не познаваш намажи дупката с вазелин и седни на нещо твърдо и дебело.
56
10
 
0
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен:Тук ще ти дам право, режима мачкаше наред точно с цел да създава такива и доста станаха такива. Ти също.----ТО БАТЕ ДОБРЕ АМА КОГА ПАДНА КОМУНИЗМА БЯХ НА 2...АЗ ГО ПОЗНАВАМ ЩОТО ИМАМ ДЕБЕЛИ ПАПКИ НЕДОСТЪПНИ ЗА ТЕБ;И ТОВА Е МОМЕНТА В КОЙТО ТИ ВЛИЗА БЕЗ ВАЗЕЛ ИН.SO *** OFF
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче и табелите "Оставка Борисов" са ги барнали в тон с метростанцията :)
54
17
 
5
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен: КАК ЛИ СИ ИЗБИРА КМЕТ:1) ИМАТЕ ПРИЯТНА ВЪНШНОСТ;2) ИМАТЕ ЧИСТО ДОСИЕ;3) ДАВАТ ВИ ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА;4) ЗНАЯТ ЧЕ СТЕ ПОСРЕДСТВЕН, НЯМАТЕ УМЕНИЯ И СТЕ ЧЕСТЕН Б А Л Ъ К;5) НАЗНАЧВАТ ВИ PR-ta И ВИ НАРЕЖДАТ : "ПОВТАРЯЙ КАКВОТО ТИ КАЖАТ..."6) ТЪРПЕНИЕТО МИ СВЪРШВА...
53
8
 
33
 
! Отговори
Харесвам го преди 3 години
Когато нещо е добро, то е добро. Ако имате капка съвест, спрете да злобеете!
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До extremistЯвно всички освен червените номенклатурчици са били "Страхливи безличностни индивиди", защото всички нищо не получаваха.Тук ще ти дам право, режима мачкаше наред точно с цел да създава такива и доста станаха такива. Ти също.
51
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! В България има и хубави неща. Дано да стават повече. Аз живея в България и това е добре за мене.
50
18
 
2
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен:-----РАБОТАТА НА ФАНДАКОВА НЕГРАМОТНИКО Е ДА БЪДЕ УПРАВНИК И ДА РАЗБИРА КОЙ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЕЯ И СЛЕД КАТО ОКОЛО НЕЯ СА ВСИЧКИ С УСПЕХ 2,50Е МНОГО ЯСНО ЗА КВО СТАВА ТАЯ "ДАСКАЛКА"БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД ЧЕ НЕ СЪМ БИЛ НИКОГА ПРИ НЕЯ
49
7
 
6
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен:през комунизма нищо не получавахме. Даже и опаковката на бонбона.-----АЙДЕ БЕ; НА СТРАХЛИВИ БЕЗЛИЧНОСТНИ ИНДИВИДИ КАТО ТЕБ И ОПАКОВКА НЕ СЕ ПОЛАГА; ЗА ТОВА СИ БЕЗЛИЧЕН И СЕГА И ПАК ЩЕ РЪФАШ КАРТОФЕНИ ОБЕЛКИ И СЕГА...ТОВА ТИ СЕ ПОЛАГА СПОРЕД ЗАМИСЪЛА НА ГЕРБ
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До extremistТи нормален ли си?Фандъкова е КМЕТ на София, не главен проектант. Не й е това работата.
47
14
 
4
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен: Какво значи "не са на Фандъкова"?-Значи ЧЕ ПРОЕКТАНТ ГИ ПОДПИСВА И ТОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ - НЕ ФАНДАКОВА;ЗНАЧИ ЧЕ ФАНДАКОВА ПУСКА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА И ФИНАНСИРАНЕ И ЗНАЧИ ЧЕ ИЗБРАНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СА ФИРМИ НА БИВШАТА НОМЕНКЛАТУРА , ПЛАЩАЩИ НА НАСТОЯЩАТА;---ЗНАЧИ ЧЕ ПРОЕКТИТЕ СА ЗАМИСЛЕНИ ПРЕДИ 1989 , И СЕГА САМО СЕ ИЗПЪНЯВАТ СЪС ЗАМИСЪЛА ОТ 1989;-----ЗНАЧИ ЧЕ ВЕНТИЛАЦИЯТА В МЕТРОТО НЕ СЕ ПОДМЕНЯ И ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ ПОЧВАТ------НЕ МИ Ф Ъ Ф Л Я Й НАСРЕЩА , НЯМАШ АРГУМЕНТИ
46
0
 
7
 
! Отговори
До майнь преди 3 години
В Пловдив, когато си утроите площта и очетворите населението.