Уседналост от три години за прием в детска градина в София

Промените в сила при класирането за следващата учебна година
Обновена: 19 сеп 2020 07:37 | 19 сеп 2020 07:30, Камелия Цветанова
99
Уседналост от три години за прием в детска градина в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от повече от три години, ще бъдат приемани с предимство в столичните ясли и детски градини.

Още по темата

Това се предвижда в новата Наредба за прием в детските заведения в столицата, която от вчера е публикувана за обществено обсъждане в сайта на Столичния общински съвет, съобщи "Монитор".

Постоянен адрес на родителите на територията на София от повече от 3 години носи на детето 4 точки в класирането. Ако родителят е със софийска лична карта в последните от 1 до 3 години, се дават 3 точки, а ако е официално столичанин от по-малко от година се полагат 2 точки на детето. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в София се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация в столицата, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Допълнително 2 точки се дават, ако поне единият от родителите е с адрес в административния район на детската градина.

Причината административният район да има по-малка тежест, а да се дава преимущество на уседналостта е, че много млади семейства сменят жилищата си. Според вносителите не е редно хората, които са живели в града дълги години и са плащали данъци, да бъдат ощетени при класирането на децата им в градина, само защото са се преместили в друг квартал.

Друга дълго обсъждана промяна, залегнала в новата наредба, е отпадане на едната допълнителна точка, която досега получаваха при кандидатстване в детска градина, децата, посещавали ясла. Това преидмство се счита за несправедливо, тъй като не всички деца могат да влязат в общинска ясла, а частните са твърде малко.

Новата наредба подлежи на обществено обсъждане до 17 октомври. След това тя трябва да бъде окончателно утвърдена от общинския съвет. Ако това се случи промените ще влязат в сила при класирането за следващата учебна година през есента на 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
10
 
! Отговори
сДС преди 3 години
Припомнете си кой беше кмет на софето, когато се разпродаваха парцелите с детски градини в центъра и кой беше премиер, и ги заведете всичките дечурлига в дворовете на вилите им.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно вече се подготвя следващата предизборна програма на Йорданка Фандъкова.Основният акцент в нея е нови детски градини и ремонт и разширяване на пътната инфраструктура в кварталите.Заедно можем да градим съвременна България.
67
4
 
4
 
! Отговори
До коментар 11 преди 3 години
Ти пак малко си живял, братле. Аз бях 10 години и споделям мнението ти. Десет изгубени години от моя живот. Сега се опитвам да наваксам това време, но е голямо нагорнище. Не бих казал, че има нещо с което да запомня този град. Всеки има избор. Имам приятели, които много харесват да живеят там. Различни хора, различни мнения. Разбирам : )
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се гледа кога е открита яслата. Годината на раждане на детето ако съответства с годината на откриване на яслата - 50 точки бонус за класиране на детето.:D
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72 StoyanovИ аз смятам че не трябваше да дават стотици милиони от ЕС за магистрали, а за детски градини в София, но новите софиянци (вие) рИвете, че не можете да си ходите по родните места! Разберете се по между си какво искате!
64
5
 
9
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Анонимен"Ами придошлите си плащали данъците по родните места. Как да построят с тези пари градини в София, а?"------------------------------------------------------------------------------------Дават ни едни пари от ЕС, 1/3 са откраднати - другите за МЕТРО, ТАНГЕНТИ , МАНГЕНТИ. Тези пари са за всички българи , ама ги лапате само в София. Какво ме топли мен МЕТРОТО, ни и от моите пари са отишли за него.
63
10
 
7
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Кво го мислихме, за 75 години комунизъм и градене на Тато-Мато, дето не сме можели да го боядисаме, пак стигнахме до жителства. Аз обаче предлагам следното: ако се върне жителство, то да е в малко по-съвременен вариант, а именно няма да е наследствено. Децата на кореняк да може да им се отнеме жителството ако се прецени, че не са завършили висше образование, започнали успешен бизнес или др. Да бъдат изселвани, а жилището им да се даде на селянин, който е по-умен и успешен от тях.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65: записвал ли си дете в Париж или във Виена? Щото в Брюксел дори паркомясто не можеш да имаш ако не живееш в района по личен документ!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем мразите соца, хем искате да се върнат глупостите им, не знам това дали е парадокс или лицемерие, или просто не знаете какво искате
60
0
 
7
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Да се чудиш защо в Берлин, Париж и други столици няма жителство? Явно преместването там не е "вертикална обществена миграция".
59
5
 
13
 
! Отговори
Пак недомислици.... преди 3 години
Не 3 години отседналост, а ТРИ ПОКОЛЕНИЯ !!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"софийското жителство ще оправи нещата. Допускът в столицата не е само географска, но и вертикална обществена миграция, житейско повишение, така че следва да се позволява само на реално осъществени, образовани, обезпечени и цивилизовани хора. "Спиред твия мироглед, смао в София има цивилизация и образивание, следователно хира извън София не стават, така чр няма да ги пускаме.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, ама махнете глобите, като го оставя само вкъши, аото хидя на работа.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добре за уседналостта, но трябва да е по квартали! Не тези живеещи в "престижен район" без тротоари и с "частни" улици да си нанасят децата в детската в близкия "краен" квартал с простите кореняк софиянци със средно...
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате гражданството да се върнело, ама на Бургас, Варна и Стара Загора, давате стотинкинот данъците, ооито внасят.
54
2
 
18
 
! Отговори
Краен квартал преди 3 години
Малко е три години, за прием в ясла, поне пет години детето трябва да е живяло в квартала.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Тая задължителната за 4 годишните, ще се следи колкото се следеше и за 5 годишните. Демек никак. А и поз аван прейалено мниго хира, пропъснали детската градина, без да са стансли социопати (кието нямя нишо общо, но карай), а за сметка на товя са с много добри професии и се вписват в графата на "богатите"
52
8
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Ако искаш градът да се развива, логично е да се дават равни възможности и на развиващите го, а не само на тъпчещите на едно място, защото дядо им бил софинец. Смятам, че 3-годишен период е достатъчен, за да не спъва амбициозните хора да отглеждат деца тук.
51
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено възстановяването на софийското жителство ще оправи нещата. Допускът в столицата не е само географска, но и вертикална обществена миграция, житейско повишение, така че следва да се позволява само на реално осъществени, образовани, обезпечени и цивилизовани хора. Всички други са добре дошли в София, но без правата на софиянец.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз затива съм дал 100 лева на един авер, да ме пуше ня неговия адрес от 5 години вепе, а живея в чужбина. Застраховчица. Човещинка.