София расте – най-вече на югоизток, към Лозен

Новото жилищно строителство е почти само в южните квартали
21 сеп 2020 07:10, Елка Василева
83
София расте – най-вече на югоизток, към Лозен

Къде се търсят и продават най-много жилища в София? По принцип новото жилищно строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша.

Дори бегъл преглед на обявите за продажба на нови жилища показва, че освен “Лозенец”, “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев” хитови поне според многобройността на обявите за нови сгради са районите “Кръстова вада”, новата част на “Манастирски ливади” и “Витоша”, пише „24 часа“. Много новопостроени жилища се предлагат също в “Младост” и по-малко в “Люлин”, но “Младост” също е южен квартал. Не са малко и обявите за “Овча купел”.

Ситуацията с “Лозенец” е доста любопитна, тъй като мнозина смятат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край “Лозенец” почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния си край – там, където улица “Сребърна” се пресича с булевард “Черни връх”, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствената болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече.

Още по темата

Но “Лозенец” като цяло има добри транспортни връзки с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите.

Два квартала, които са почти съседни на “Лозенец” – “Кръстова вада” и “Витоша”, също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

Според столични брокери тези два квартала се предпочитат основно от млади хора и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането на нови жилища е доста голямо и които си граничат един с друг, са “Изгрев”, “Изток” и “Дианабад”. Цените в тях са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото много луксозни жилищни сгради и комплекси от сгради, изградени напоследък. Освен това трите квартала са доста благоустроени, с добра пътна свързаност с центъра, съседни са на Борисовата градина и всичко това, естествено, привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на южната дъга на околовръстното шосе между “Младост” и началото на магистрала “Тракия”. Когато се разширяваше другата част от южната дъга, от двете страни на пътя възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след “Младост” в югоизточна посока. Там има цели 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Цялото това строителство даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката яка – пространството между околовръстното шосе и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи, макар не толкова, колкото на комплексите от Витошката яка. Този район привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи изключително на голям инфраструктурен проект, е “Овча купел”. С прокарването на метрото много парцели, които десетилетия стояха празни покрай панелните блокове, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на по 5 до 9 етажа. Тук цените са по-скоро в средния сегмент на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават, разбира се, някои квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са “Докторски паметник”, “Иван Вазов”, “Яворов” и “Медицинска академия”.
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Абе като гледам точно в Лозен едни кутийки насред нищото. Останаха ли *** да пилеят парите си?
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не разбирам българина...

за какво са ви тези панелки в Содия ...като само на 10 15 ком от софия има села където за цените на един апартамент 75м2 на 7 етаж в Младост можеш да си купиш 500м2 място с 130м2 РЗП....

и си имаш двор ...и си независим....и до центъра стигаш с кола по бързо от някои живеещи в Младост....

за какво са ви тези кутийки....

ама както и да е !
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
искаш ли да намериш *** за една нощ? Отиди на чалготека!
74
0
 
10
 
! Отговори
179 преди 1 месец
Застрояването на вече изградени квартали. Като ,че ли тук се корени проблема. Свободните пространства изчезват и ни се струва ,че живеем в много милионен град. През 90те просто не е трябвало да се разрешава такова тип строителство (застрояване) и всичко днес щеше да бъде океу. София щеше да изглежда като модерен град. Може да погледнете как околните квартали на всяка една европейска столица са изградени след 90те. Няма такова ориенталско струпване на жилища - Тип град Тирана...
73
0
 
6
 
! Отговори
ТОШКО КОЛЕВ преди 1 месец
СОФИА РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ

НЕ СТАРЕЕ, НО И НЕ МЛАДЕЕ ...
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От статията разбрах само че никой не купува и не продава в центъра, а действеителността е съвсем друга. Тези поръчкови статийки ги спонсорира строителната мафия, за да създаде някакво усещане че едва ли не Младост Кръстова вада и ливадите са с някакъв ексклузивен статут. Няма такова нещо - това е и ще бъде периферия на час път с кола от центъра. Да не говорим за качеството на новите сгради с таван от 230 като влезеш получаваш клаустрофобия, а в спалнята като килер няма място за гардероб.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще се прекрати всичко това?
70
1
 
23
 
! Отговори
Ново строителство преди 1 месец
Който не е разбрал, да го светна.
Полезна площ 90 квадрата ново = на 64 квадрата панелно. Лично проверено.
Никого не агитирам, само казвам.
69
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен пък не ми понасят високомерните и нагли софиянци.
Интелигентните софиянци отдавна са в чужбина, останали са само разни реститути и тарикати.
68
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазара ще се сегментира все повече.
Много от панелните блокове ще се превърнат в гета. Ще са евтини, но никой няма да иска да живее в тях.
Жилищата в по-добрите квартали ще си държат цената.
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има производство и бизнес в ЦЯЛАТА СТРАНА. Иначе идиотското презаселване и пътуване на жителите на целия град Перник до София и обратно, ще продължи. Всеки си търси правото на по-добър живот. Хората не са виновни. Проблемът е на ниво управление на бизнес и градска среда. Не се мисли глобално, да не говорим екосъобразно.
66
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София расте и Селянее ! нагли, мякащи и брутални селяни превзеха всичко !
Унижтожиха архитектура,култура и ландшавт със селския си кичозен вкус ! Дошли да се бутат и успеят на Всяка цена -пред нищо не се спират - лицемери,доносници,спят с шефа ,подмазвачи, интриганти , Ужас !
65
0
 
7
 
! Отговори
нострадамус преди 1 месец
всичко е мед и масло, няма страшно!
64
8
 
16
 
! Отговори
Брокерче по неволя преди 1 месец
До Анонимен 55

Брат, прав си сигурно, че ще паднат, не споря за това. Нека обаче те светна какви са моите сметки! За двустаен апартамент в Младост 2 допреди няколко месеца плащах наем от 700лв., което за 1 година прави 8400лв, а за 5 години 42000лв. Купих си тристайно ЕПК в Младост 1 като платих в кеш 10% от сумата, а останалата я взех от банката на заем и плащам вноска от 580 лева всеки месец. Ти ми кажи кое е по-изгодно?
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47

Айде още един пришелец от южните гета без канализации се изказа :)))))

Другарю, близостта до АМ Тракия не е символ за елит, просто бързате да си ходите по родните места през уикенда.
62
1
 
6
 
! Отговори
ili преди 1 месец
До Анонимен

И аз съм на същото мнение като теб.Но на мутрите и стройтелният им бизнес е по изгодно хората от цяла България да идват и да си харчат паричките тук.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който сега вземе заем 100кЕ за "престижен южен панел - ново строителство" ще плаче много идните 5-7 години!
60
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Дофгодина след изборите, управляващите ще вдигнат данъците, защото бюджетът на ес е удвоен....
59
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкарайте поне малко от бизнеса извън София, че е нелепо вече!
95% от бизнеса е концентриран в София. Ако не си роден в София, а в Малко Търново например, си много прецакан, защото трябва да се местиш на 500 км, ако си добър спциалист. Тая централизаия е просто коварна, унищожава странта и прави живота в Столицата някакъв ад.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42

По-леко да не направиш микроинсулт от злоба, човече!
Пращаш ме при прадядо ми на Витошка? Ми щом си рекъл, отивам на мястото на семейната къща обитавана от фамилията, когато руските войски навлезли в София.