"Дървеница" се лиши от две дървета заради "Топлофикация"

Не било възможно да ги запазят, обясниха от дружеството
1 окт 2020 11:28, Петя Славова
16
"Дървеница" се лиши от две дървета заради "Топлофикация"
Снимка: Кадър, Нова тв

"Топлофикация" изкорени дървета в столичния кв. "Дървеница". За това се оплакаха живеещите в района. Хората разказват, че междублоковото пространство е напълно унищожено. Бор и кипарис са премахнати, за да се сложат нови тръби.

"Изкопаха цялата градинка без да се направи опит да се запазят дърветата, извадени с корени и запазени. Махнаха дори една от пейките. Дърветата и съоръжението бяха натоварени и извозени с другите боклуци", коментираха потърпевшите пред Нова тв.

"Нямаше как да запазим дърветата. Винаги полагаме усилия да запазим дърветата, ако е възможно. Стараем се да прокараме тръбите в корените им, но в конкретния случай не беше възможно", обясни Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация" и обеща да запазят едно 30-годишно дърво, намиращо се в близост до района.

По думите й, в договорите с изпълнителните фирми на обекта са заложени средства и задължения към фирмата да бъде възстановено състоянието на инфраструктурата каквото е било, но това няма да включи премахнатите дървета.

Очаква се топлоподаването да бъде възстановено в квартала след седмица.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
W преди 2 месеца
По принцип сервитута на енергийни обекти трябва да се поддръжка без трайна растителност.
15
0
 
2
 
! Отговори
Гостенин преди 2 месеца
До Дървеница
Срокът винаги е бил 15 ноември - така пише на Информационната табела.
Какви ги прещи \топлото и Елизабет са съвсем друга манджа.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
гората над тревненската махала Станчов хан я няма, преди 10 години ходих много роми сечаха още тогава
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от 2 дена секат яко дървета по бул. Каблешков, съмнявам се толкова да разширят платното... дебели здрави дървета вече ги няма...
12
1
 
4
 
! Отговори
ааа преди 2 месеца
Хаха, 2 дървета! Я отидете в стара планина около Троян, Априлци, Елена и да видите каква сеч пада. Десетки камиони на ден с дървесина се извозват, сече се до гола поляна. И след 2-3 години като няма дъжд по 5-6 месеца на година ще има яко рев, ама ще е късно.
11
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
У нас на хартия е така. Ако погледнеш и в ЗУТ, и в ЗОЗЗ и във въпросника за екологична оценка, който всеки предприемач трябва да попълни и предаде в съответното РИОСВ, "възстановяване и рекултивация" се срещат на няколко места, дори има и санкции за тяхоното неизпълнение. И какво от това?!

Единственият начин е да ги съдиш отговорните лица. Едва тогава бачкаторите и техния бригадир/техник на място ще почнат да мислят и да полагат усилия в опазването, а началниците им да ги контролират ефективно.
10
1
 
6
 
! Отговори
за Витков преди 2 месеца
Елате да видите в Надежда как действат. Места които никога не са имали авария ги разкопават за да подменят напълно здрави тръби които са положени в сух колектор. Трошат плочите на колектора и после го засипват (съсипват) Намаляват диаметрите на магистралното трасе , а новите тръби имат повече ръжда от демонтираните. Положението е страшно, това е отковенна кражба и разхищение на фона на хилядите аварии в града ни!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във всички нормални държави фирмата която е копала ще възстанови градинката че направят алеи ,ще сложат пейки и ще посадят нови храсти и няколко фиданки.Само в България е тая безумна мърлящина.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гостенин

Кажи му "природозащитник" и не го обиждай повече.
7
2
 
6
 
! Отговори
Дървеница преди 2 месеца
Сроковете са не прото просрочени, а ДВОЙНО просрочени. Срокове, които самите те поставиха. Не ми трябва да ходя в Бейрут, за да разбера, какво е.
6
3
 
9
 
! Отговори
Дървеница преди 2 месеца
Преди да пишете, елате и вижте. Цяло лято спаха и лежаха по сенките. сега се разработиха, превърнаха квартала в ***. Навсякъде е кал. Спират си техниката по зелените площи, разораха ги. Същото важи и за личните автобмобили и бусовете на работниците, абсолютен хаос!!! Питаш ги, докога ще продължи, някои ти се хилят и казват, когато е готово. Контролен орган не съществувва, Фандъкова и местната управа спят.
5
1
 
5
 
! Отговори
Гостенин преди 2 месеца
Електората напълно издивя!
Как да ги запазят, като са върхе Разпрадалителна шахта,а?
Да ги извадели със корените - тъй става то. Кжеш хоп и готово.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пиродозащитницити са се чалдисали и не верват, че има сеч на стари дървета и залесяване с млади кога е нужно. Има опасни дръве, които трябва да се махат. Има проблемни кога е нужно да се прави нещо с инфраструктурата. Това е урбанизацията. Като толкова невероятно милят за дърветата да идат да живеят в гората и да садят непрекъснато че там е голямата сеч, а не в града.
3
1
 
9
 
! Отговори
aaa преди 2 месеца
Елате да видите как се сече в Студентски град
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, да си засадят нови?
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма трагедия да му се не види....тцъ тцъ тцъ... свърши гората у дървеницата....А нещо за залесяване не сте ли чували ?