Столичани са събрали 91 тона повече текстилни отпадъци през 2020 г.

В града има разположени 86 специализирани контейнера
26 яну 2021 01:00, Ния Христова
4
Столичани са събрали 91 тона повече текстилни отпадъци през 2020 г.
Снимка: БГНЕС

1186 тона текстилни отпадъци са били събрани разделно на територията на Столичната община през миналата година от системата за разделно събиране на текстилни отпадъци, организирана от общината. Отпадъците са с 91 тона повече от събраните през 2019 година, съобщиха от Столична община, пише в. Монитор.

От кметството са сключили договори с „Евротекс“ ЕООД и "Тексайд България" ЕООД. На 72 точки в града са разположени 86 специализирани контейнера.
 
От Общината напомнят, че целта на специализираните контейнери е да е колкото се може повече текстилни отпадъци да се използват повторно или да се рециклират. По този начин ще се намали делът за депониране.
 
Разделното им събиране е пък е и една от мерките на общината за намаляване на фините прахови частици във въздуха, като се ограничава възможността този вид отпадъци да попадат в печките на отделни домакинства и да се изгарят. През 2019 г. на територията на общината бяха разположени специализирани контейнери с механизъм, който не позволява да се изваждат отпадъци от тях.
 
Системата за събиране на отпадъчен текстил от гражданите е динамична и се развива във времето, като се увеличава и броят на контейнерите. Събраните текстилни отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техните площадки, на които се извършва сортиране.
 
Отпадъците се разделят по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите са нарязват и се използват в индустрията. Това, което остава след сортирането, се балира и се предава на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали се сортират по цвят, изрязват се копчета и ципове и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези дрехи отиват в магазините за втора употреба.
1
0
 
4
 
! Отговори
Предприемач преди 1 месец
Това е добра инициатива. Браво з а което на общината. Остава съзнанието на хората, все още има ***, които хвърлят чували с дрехи пред контейнерите, *** минават, събират и горят в печката. После същите тези граждани реват, че бил мръсен въздуха. Не зависи всичко от общината, създадена е организация, има контейнери за дрехи. Малко самосъзнание трябва и нещата ще се променят!