Виновните за смъртта на Людмил няма да се разминат с глоба

Разкриването случая зависи от качествената работа на разследващите
18 фев 2021 14:19, Петя Славова
18
Виновните за смъртта на Людмил няма да се разминат с глоба
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вярвам, че ще стане ясно кой е виновен за трагичния инцидент, при който дете загина след токов удар на улица в столицата. Също така трябва да е ясно и че това зависи от качествената работа на разследващите органи в този момент, коментира пред БНТ адвокатът Людмил Рангелов.

Според него, ЧЕЗ би могла да понесе имуществена отговорност, гражданска отговорност. Общината също би могла да носи отговорност, ако има отношение към различните разрешения по въвеждането в експлоатация на обекта, по отношение на проектирането, изграждането и след това експлоатацията на това електрическо съоръжение, включително и кабела.

Още по темата

"Най-малка вероятност има болницата да понесе някаква отговорност, защото макар и обектите да се намират на нейна територия, тя няма задължения да контролира технически как се експлоатира обектът", обясни адвокатът.

Според него, не само работниците може да имат вина за случилото се. "Не само работникът, свързал кабела и неосигурил изолацията му, но и други лица с тяхната немарливост имат връзка със ситуацията", обясни той.

Небрежност и немарливост - най-вероятно такова ще си остане обвинението според него, правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Може да се търси и отговорност за някакъв вид съпричинителство.

"При този вид престъпления по принцип - различни злополуки, при които формата на вината е непредпазливост само независимо може да бъде съпричинителство, то не може да бъде в съучастие, то е само при умишлените престъпления. Така че може да се търси вина на цяла верига от физически лица, чиито действия са причинили по някакъв начин този резултат", коментира адв. Рангелов.

Според него, виновниците не може да се разминат само с глоби. "Ако върнем времето назад към толкова коментирания фонтан на площад "Славейков", тогава наказанието беше до 5 години лишаване от свобода. Сега самият текст на закона от 1 до 6 години не позволява вече глоби. Може да бъде условна присъдата - да речем лишаване от свобода за срок до 3 години и отложено изпълнение на наказанието", допълни адвокатът.

Този род престъпления са трудни за разследване, защото конкретните действия на различните лица не са експонирани, както при умишлените престъпления и трябва да се работи много внимателно, уточни Рангелов.

"Може би трябва да се направи няколко пъти оглед, защото в процеса на събиране на доказателства се установява потребността за изясняване и на други факти. Да се бърза, не е продуктивно", категоричен беше той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово българина е немарлив - наследството на социализЪма.Тогава не работехме добре, но пак всеки си получаваше заплатата.Ето ви го резултата днес... БКП 76 години "възход" - Ураааааааааааааааааааааааааааааа!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък мисля , че виновните ще се разминат даже и без глоба! Като знаем качеството на работа на Каскета вероятно ще обвинят някой багерист или общ работник, колкото да тушира общественото недоволство. Истинските виновни вече ни прочетоха декларации, че са невинни /Юрданка и сие/ Тях няма да ги закачаме, естествено. А що се отнася до тези, багеристи и работници, които Каскета обвини, тях пък съдът ще ги признае за невенни..И така накрая "виновен" ще остане този който е загинал
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само работникът, свързал кабела и неосигурил изолацията му, но и други лица с тяхната немарливост имат връзка със ситуацията///А , значи ако с пистолет застреляш някой, то виновни ще бъдат и тези продали пистолета, виновен ще е този който е издал разрешително, а защо не да изкарат виновен и самия производител на пистолета?
8
1
 
3
 
! Отговори
ел безопастност? преди 3 години
Всяка дума от ОТ, сегашният ЗБУТ и правилници са написани след инциденти и смърт. За жалост у нас е по-важно да се носи каска, но рядко да се работи с "акъл" под вещ надзор на опитен инженер. Когато работих в една бивша фабрика, имаше желязно правило-всичко над плочки/стени и излазите до машините се полага в МЕТАЛНИ тръби. Захр линии бяха вдигнати на 3,5м върху скари, т.е да няма достъп до каквито и да е кабели. Това с пластмасовия шлаух е отбий номер работа!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случая може да, се реши просто ако е имало камери на болницата или някъде наблизо и се прегледат записите ще се установи какво е станало .. случайно е станало при условие че там минават сумати хора
6
1
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЯМА ДА СА САМО ГЛОБИ АМИ И ГАЛЕНЕ С ПЕРЦЕ
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам, продажни журналисти! В този сайт има всякакви теми, дори и за това ***, но нарочно НЕ сте писали Тема и новина, свързана с днешния тъжен за Българската история и народ ден! Днес, на 18 Февруари се почита 148 години от смъртта на българина родолюбеца йеродякон Игнатий Кунчев,почитан и като Васил Левски! Нито една статия за него в този сайт и в жалките, продажни бг телевизии!
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се получава:Медиите написаха всякакви теории за смъртта на Людмил, а семейството му се ядосва на тези наистина нелепи теории, а после искат оставка на кмета на цяла София ?!Мъката им е огромна и разбираема, но кмета на София не може да е виновен за 2-3 млн кабели в цял град.
3
5
 
5
 
! Отговори
БХК преди 3 години
са опитни адвокати. Ще има осъдени.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво славянско име е Людмил ?Такова племе няма и не е имало. Руснаците го измислят преди 180 години.Жалко за детето и семейството им.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово българина е немарлив - наследството на социализЪма.Тогава не работехме добре, но пак всеки си получаваше заплатата.Ето ви го резултата днес...