В борба с мръсния въздух: София с прахосмукачки за улиците

Станциите отчетоха концентрация на праховите частици от 2 пъти над нормата
23 фев 2021 18:25, Красимир Ангелов
24

Столицата пак осъмна с мръсен въздух. На места гражданските станции отчетоха 10 пъти над нормата. Основните причини са продължаващите източници на замърсяване, липсата на вятър и мъглата. На този фон общината продължава с проверките.

Още по изгрев слънце столицата се събуди под пелена от мръсен въздух. Станциите в "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума" отчетоха концентрация на праховите частици от почти два пъти над допустимата норма.

Още по темата
"Отчетени са замърсявания и на трите автоматични станции през последното денонощие, затова и нашата мобилна станция беше докарана тук в "Красна поляна", заяви директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" Теодора Полимерова.

Минути след 8 часа сутринта мобилната станция отчете моментна стойност от 317 микрограма прахови частици на кубичен метър при норма от 50.

От общината започнаха проверки на основните замърсители. Един от проверените обекти беше този строеж в квартал "Надежда", където беше инспектирано дали строителната техника разнася кал по улиците около строежа.

"При проверката не сме констатирали нарушение на наредбата за управление на отпадъци на територията на СО, констатирано е заемане на тротоарно право, за което имат квитанция, че е платено до края на февруари", каза инж. Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

А в борбата с праха по улиците и тротоарите, общината внедрява акумулаторни прахосмукачки. Всяка една от тях може да работи по осем часа и разполага с филтър за да не разнася прах след работа както при машинното и ръчно метене.

"Освен миенето, което всяка година увеличава, ние закупихме и тези иновативни машинки, които са ефективни с цел да прибират остатъчната прах – те са много маневрени и подвижни, защото стават както за тротоари, така и за паркове и междублокови пространства", обясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева.

Синоптиците предвиждат качеството на въздуха да се подобрява в следващите часове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Sol преди 3 години
Всички говорят за стари коли, строежи, паркиране в градинки, а никой не споменава хвърлянето на пясък и кал /т.н луга/ от снегорините, които зимата са най-големият замърсител. Снегът малко след като завали става черен. Измиеш си колата и след 15 мин. все едно не е мита. Има много проблеми и не са един и два проблема. Съдът нали нареди на общината да мие улиците по 2 пъти в месеца, но общината чака дъжда да го свърши.
22
0
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Вместо да гледат прагосмукачки трябва да хванат да махнат паветата. За пример, мия колата, минавам по Владимир Вазов и слизам - малко прах по колата. Мия колата, минавам по Борис III, слизам и отзад е все едно съм прегазил мелница! Тези дето можеха да редят павета в България умряха преди 50г. Слагайте асфалт по булевардите, малките улички с павета не е страшно, но от булеварди с павета се вдига прахоляк като стой та гледай! Все около тези булеварди най-прашно защо ли?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
o, kolko mrasen vazduha na sofia...ot ispanskite izgoreli mrasni gazove i lubovni royal pojari :)
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg ulici sa s imena na bg monarsi po razbiraemi arhitekturni osnovania...vsichki sa kaput...i bg ulicite i bg monarsite...;-)))
19
13
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
По-правилно не може да се каже! Познавам сума народ (далечни познати), които влагат някакви баснословни суми в стари бракми... Вместо да купят малка градска икономична кола, а каляската да си я карат на дълъг път- не. Ще караме Audi A8 в града... Ама сервитьори и разни бензинджии- какво умно да видиш от тях?! Не ги карам да си купят нова премиум кола, ама едно ново малко Клио всеки може да си позволи, дори разни бедняци с по 3000лв. заплати- сервитьори, склададжии, шофьори на баничарки и подобни
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не колите а калта е проблема която се смъква по пътищата от тротоарите.Пример южната дъга в отсечката от Горубляне до Младост 4 кал до коленете . Всеки квартал от градинката на пътя с калните гуми.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прахосмукачки имаше през социализма. Сега има само маркучи с вода.30 години капиталистическа мъгла.
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига празни приказки. При замърсен въздух всякакви коли без Евро 6 няма да се движат изобщо в града. Извинете, в София вече чистачка взима 1500лв., а склададжия- над 2000. Купуват си по една малка градска нова кола и карат. А не да ми се возят в разни немски бараки на по 15 години, струващи колкото половин заплата на добър специалист. Който няма пари, НЕ кара кола в София. Толкова по въпроса. Това е лукс, не необходимост! Бараки тип БМВ Е60 нямат място в града.
15
3
 
9
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Цяла Европа в момента реве заради огрмния пренос на сахарски пясък, само тука причините си остават същите... пък да вземат пак да ни вдигнат данъците на автомобилите... ей така.. по навик.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШокНе е на Боко схемата,а на вноситетелите на МПС , искат да си продават колите и замърсяването е използвано като причина да си пробутат новите коли,а тези със старите да бъдат принудени чрез глоби,да си купят нови,няма лошо,обаче българина взима малка заплата и това принудително дране на кожи не е правилно!
13
2
 
13
 
! Отговори
Зз преди 3 години
Природата ВЪСТАНА срещу Фандъкова.Това е знак от съдбата, че времето и е изтекло.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм от София, но ми прави винаги впечатление ,че това е столица, а улиците и тротоарите не са оправени, дори и в централните площи и улиците там не са оправени, със сигурност не са пипани от соца!
11
0
 
11
 
! Отговори
Шок преди 3 години
В Модерно предградие има над 10 сигнала за замърсяване и струпване на отпадъци.Но служители на общината и Столичният инспекторат са констатират и дават предписания за отстраняване.*** се изгарят и те пишат, че са премахнати?В момента *** се вкарват директно в помещения и се изгарят, а има и голямо депо за Стара дограма и дрехи. Там продават на нуждаещите се.Мафия, а обвиняват старите коли, за да плащат редовните граждани.Схемата на Боко тариката.Да
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли, че има трамвайни участъци в които трамваят, ако развие скорост от 45 км/ч вдига от трасето толкова переляк, че дори опелчето ми почва да кашля.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Захарната мирише на изгорели гуми от 6ч вечерта, но на никой не му пука. Сутринта не е мъгла, а димна завеса.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отидете на Околовръстен път, между младост и горубляне, да видите за какво става въпрос. Кал до праговете на колите, на всичко отгоре един дългокос патрон със шестица и десетина самосвала ставащи само за скрап, не спира да разнася кал. Тя и фирмата му такава МъКа транс.
7
0
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А многоетажни паркинги в кварталите кога? А, забравих - общинарите отдавна откраднахте и усвоихте предвидените за това парцели.Учителката - оставка !!
6
2
 
15
 
! Отговори
един друг преди 3 години
Улиците са покрити с кал, а тротоарите с кучешки ***. И двете неща при едно слънчено време ще изсъхнат и после ще се разпрашат във въздуха. И само електромобили да карахме пак щеше да е прашно. От всеки стрителен обект излизат камиони и носят калища с километри, кучкарите няма земна сила да ги накара да си почистват след псетата...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През нощта почти няма автомобили, ама пак те ще са виновни.
4
1
 
14
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Дългогодишното нищоправене по въпроса на фандупкова ,доведе до този резултат...