Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пак почвате да се изхвърляте и плюете :)) Ново жилище е хубаво нещо, обаче трябва да има инфраструктура, канализация, да не се чува как съседа п*рди и такива "дребни" нещица :)) Никой не се запита, защо брокерчетата продължават да твърдят че имало ръст, когато свето се намира в зомби пандемия и хората инстинктивно затягат коланите, но ние сме дошли от Марс и парите ги берем от дърветата :))))
48
6
 
19
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
А един мармот завива шоколада в станиол.Младежите във възрастта 20-30 години в София през 2019г са с 60 хиляди по-малко спрямо 2011г.И още ще намалеят. Същевременно има над 300 хиляди над 60 годишна възраст, които като умрат апартаментите им ще се освободят.
47
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си, когато бях студент на 21. Започнах работа в израелска компания за 1600лв. 2010г.. Толкова пари ми се виждаха това- моментално се изнесох от вкъщи и заживях под наем. Не след дълго доходът ми се покачи двойно и на 24 купих първото си жилище. Изплатих и забравих. Сега съм на 34, живеещ в чудесен голям апартамент с жена и дете и купил голяма къща до София. Е, имам и познати, които до ден днешен са до полата на мама. Хлипат там как не ставало за живот тука и подобни битовизми за аутсайде
46
9
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
ако не взимаш сам над 15 000 не си успял! също хората с подобен доход отдавна са напуснали държава от 4-тият свят като България!!
45
4
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Точно ти ако си дал през живота си и кошара под наем. Казвам ти - продажните цени на жилищата може да се крепят/растат но математиката умрели-новородени-новопостроени жилища е ясна за наемите. Надолу-задържане на цените. При ръста на минималната заплата с 50 лв на година и средната съд 100 лв на година си е спад в реалната стойност на наемите. А и много се изтеглиха от София заради Ковид
44
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жилищата поскъпват, защото има търсене. Ако на времето млад специалист в чужда компания взимаше 1300лв., днес сумата е двойна. След няколко години опит нараства още 2 пъти. Намира си половинка и се развиват. Това е профилът на купуващи жилища. Такива хора в София има десетки хиляди. 90% от купувачите са това като профил. Млади и успели хора със сумарен доход поне 10 000лв., стигащ до много повече, разбира се.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така да инвестираме в 50 годишен панел на, който му остава 30години живот . И колко ще искарам от наема 0
42
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на мазохист или комплексар може да му харесва да живее в София.
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като има луди които да дават такива суми, ще поскъпват. На селянията и одраха кожата за жилище в София, продадоха си де що имат в провинцията за да се набутат в козината. Загубиха двойно, а трябваше да си развиват техните региони и да си живеят прекрасно.
40
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toчно в софийската джунгла никога не бих инвестирал.
39
1
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Не съм човекът, написал долния коментар, но моят хол е 78 квадратни метра, заедно с трапезария и кухня в него. Стига с това отопление... С климатик го отоплявам- нищо интересно.
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поскъпване от 7% не е спокоен пазар и не е нормално.
37
1
 
20
 
! Отговори
Детска песничка преди 3 години
Балонът се надува, надува, надува.....
36
5
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Бегай бегай колега ,защо се хващате да пишете за материя която ви е непонятна или просто сте чули нещо от тук от там?! Все едно аз да кажа ,че съм в час видеоигричките.
35
9
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Нека ти кажа моята инвестиция. Продадох 1 апартамент, за да купя Биткойни на времето, когато бяха по 500$. На 1300$ бройката продадох някакви, но не вложих в бетон- това са глупости. Влагам във фондове. Останали имам койни доста, но избих инвестицията многократно и няма да продавам скоро. Това е инвестиция. Бетонът няма да поскъпне никога, освен ако не е замък в Аплите.
34
5
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Стига лъга.Какъв е тоя хол 62 квадрата.Аз живея в къща и холът ми е 35 квадрата,като е огромна стая,ти говориш за два пъти по-голямо помещение.Как го отопляваш?
33
2
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 27Инвестиционки, колега! Купуваш и чакаш цените да се вдигнат до небето! Ами ако стигнат до някъде, не си продал инвестиционката и цените паднат - какво! Спомни си ако можеш 2008-9 година! Много просто - дръвчето си го гризнал ти! И чакаш още колко за да си на +?!
32
5
 
23
 
! Отговори
София преди 3 години
Само като прочетох, че хората заменят панел за ново строителство и се отказах да чета натам.По-голяма глупост не бях чел. Само хора, които не разбират биха си купили ново строителство - 62кв от които използваеми 40. Живи и здрави. После се чудят, що като сложат едно бюро и една кухненска маса и всичко приключва с т.нар. хол с бокс.
31
10
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Не, апартамент на цял, последен етаж на разкошен блок. Нямам съседи отстрани, само отдолу- 5 апартамента. Със скосявания е жилището, не си представяй, че е нещо огромно, но е разкошно и на много изгодна цена го взехме на времето. Хората бягат от големи жилища и от жилища на последен етаж. Тези пентхауси не са за всекиго. Шумоизолирах го и все едно съм в къща- плашеща тишина. Съседите идват да кажат как децата отдолу имат рожден ден и са 20 лапета, барабар с нашето, а то не се чува нищо.
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово хората се ориентират да гласуват за ДПС ,омръзна ни сегашното положение време за промяна ,единствената партия ,която се вълнува от благоденствието на целокупният български народ. И единствената ,чийто избраници говорят правилен фонетично български език. Помислете си!