До 500 лв. за паспорт на апартамент, не платим ли - може да ни дадат на ЧСИ

Местната управа ще взима 0,80 лв. на кв. м за разглеждане на документите
1 мар 2021 09:19, Петя Славова
414
До 500 лв. за паспорт на апартамент, не платим ли - може да ни дадат на ЧСИ
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 100 до 500 лева ще струва техническият паспорт, който трябва да има всяко жилище до 2022 г. Собствениците, които откажат да платят, може да бъдат дадени на частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Това се налага, тъй като обследването на сградите е задължително и ако има отказ за плащане, съответната община ще поеме разхода, но след това ще си търси парите по съдебен ред.

Освен за обследването на личния им имот, собствениците ще плащат и по 0,80 лв. на кв. м на местната управа, за да разгледа документите им, които са задължени да изготвят. Те ще се издължават както за апартаментите си,   така и за идеалните части тоест за цялата разгърната площ, предава "Монитор".

Сумата, която ще се плаща за издаването на технически паспорт, ще бъде за обследването и издаването, а размерът ще се определя от големината на жилището, като средствата са само за издаване на технически паспорт, но не и за ремонти. Затруднения със събирането на сумите за паспорта ще има и защото има много празни по различни причини апартаменти.

Паспортизацията на сградите се отлага много години, но крайният срок вече е дошъл. Строените след 2015 г. имат технически паспорт по-старият сграден фонд обаче не притежава този документ. "Нормативите преди 1980 година не са изисквали такива изчисления. Затова законодателите решават, че сградите, строени тогава, автоматично получават положителна оценка.В тази връзка БАН прави собствено обследване за сеизмичен риск", обясни инж. Мартина Яковлева от БАН пред Bulgaria ON AIR. От академията са дали няколко насоки как може да се извърши цялостната паспортизация на сградите, като част от тях са за публично-частно партньорство при паспортизацията.

Идеята на техническия паспорт е да се опише в него всяка подробност от имота, както и техническата характеристика на сградата като цяло. Принципно срокът на годност на панелите е 60 години и той изтича за най-старите от тях, строени през 60-те години. Специалиститеобаче смятат, че този срок не е категоричен. Нито блоковете ще паднат, нито някой ще отнеме собствеността на хората, но детайлното обследване ще извади нередности и дефекти, които вероятно съществуват. Така ще се гарантира, че сградите са максимално безопасни.

Единици са старите жилищни кооперации с издаден технически паспорт, а през тази година процесът трябва да бъде завършен. В същото време обаче има и обществени сгради, за които такива документи все още не са издадени, така и за тях ще трябва да се активира обследването.


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ггг
370
1
 
3
 
! Отговори
Потърпевшите преди 1 месец
Грабители, докога ще грабят народа? !!!!!!!
369
0
 
4
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
До Анонимен Цялата техническа документация е налице - нали сградите са правени по проект, нали се приемат с Акт 16.Който е правил промени - да си плаща,останалите - не.А освен това всяка година плащаме данък сгради - да вземат парите оттам.
368
0
 
1
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
До АнонименНе е само за апартаментите, а за всички имоти!
367
2
 
5
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Българите спят, кротуват, а властниците измислят нов рекет ,да доограбят народа и да си върнат парите, раздавани уж като помощи!
366
2
 
3
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Тежко ще е докато овчият народ мълчи, преглъща и си трае!Да ги изметем на изборите!
365
3
 
2
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Само с псувни и голи протести няма да се оправят работите.Трябва на изборите да изметем тази самозабравила се ***!
364
1
 
9
 
! Отговори
до 363 преди 1 месец
Абе малко си зле с историята, но за момента тя няма да ти трябва. Революция е единственото нещо което може да спаси българите. И после публичен линч на мафиотите управляващи. Но докато народа е овчи и само върви и дудне оставка, а ония му показват среден пръст на прозорците нищо няма да се промени. И така догодина ще въведат и данък въздух, после че днес имаш право да вдишаш и издишаш не повече от едиколко си пъти и така докато не уморат и последния българин.
363
4
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 355 Аз не знам някоя революция по света да е довела до нещо добро. Справка: Френската и ВОСР.
362
1
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До един друг 340 Какви пенсии те гонят па теб ?До сега ревахте че гласуваме за БСП, сега реши че гласуваме за ГЕРБ. Я се разкарай.
361
1
 
11
 
! Отговори
Професора преди 1 месец
Чудите се от къде и как да ни вземете и така малкото пари за които работим.Да еб. вашата мама нескопосана .Бял ден да не види този ,който сън не спи и мисли как да обере хората
360
1
 
2
 
! Отговори
Професора преди 1 месец
Чудите се от къде и как да ни вземете и така малкото пари за които работим.Да еб. вашата мама нескопосана .Бял ден да не види този ,който съм не спи и мисли как да обере хората
359
0
 
5
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
Видими резултати!!!
358
1
 
18
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Под формата на данъци и подобни ,,паспорти,, в един момент се оказва, че си изплатил апартамента си/който е ТВОЯ собственост/ на държавата.
357
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И пак никой няма да се мръдне :))) виж ако ви забранят да се правите на патриоти на трети март там ще излезете милиони ама като ви бъркат в джоба за глупости ви е все тая вие сте ларж.
356
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хорааа, събодете се. Жив рекет ви налагат и ще ви вземат жилищата чрез най-големите рекетьори ЧСИ. Какво дремете, защитавате се, като си триете те си мислят, че ви е хубаво.
355
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важи и за къщи и за тези с 3 апарт.
Това е евтина услуга, но от ГРОБ са мутри и ще ударят народа с 10на надценка.

И най-лошото е, че ГРОБАДЖИИТЕ продължават да печелят на избори. Ето, от вчера, пак с фалшификация кме#@та - гробаджия.

Е, как става това? Значи фалшификация става на високо ниво и нищо не може да спре тези мутри.

И ТАКА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ИЗВОЮВАТЕ ТОВА, КОЕТО ФРАНЦИЯ,ИТАЛИЯ И ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА ОЩЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО НАПРАВИХА-РЕВОЛЮЦИЯ И ГИЛОТИНА.
354
9
 
13
 
! Отговори
Сифилисчо преди 1 месец
Идва от ЕС тая простотия, не от българско правителство. Не ми се мисли за малките населени места. Тежко ще е!
353
2
 
11
 
! Отговори
Нещо не си разбрал преди 1 месец
До Анонимен 323

За 1275 м РЗП ще трябва да се бръкнеш не 500, а 6000 лв за фирмата, която ще ти изготви паспорта, и още 1000 лв на общината да прегледа и одобри документацията.
352
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изход терминал 1....продължават да грабат хората то за какво ли вече не.даваме пари,да кихнеш ще ти.земат некои лев

Спонсорирани публикации