Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент

5000 абонати - без инкасатор, начисляват им максимална тарифа
17 юли 2021 07:45, Петя Славова
251
Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент
Снимка: БГНЕС

Средно по 644 лева излизат парното и топлата вода на двустайно жилище между 50 и 70 кв. м в София за миналия отоплителен сезон, предава "Монитор".

Още по темата

Това показват данните за изравнителните сметки на най-големия топлинен счетоводител в столицата – Техем. За сравнение предишната година разход за отопление и топла вода са същия размер имот е бил 630 лева. Причина за по-високата сметка е по-дългата зима през тази година, което доведе до увеличение на отоплителния сезон с 10 дни и той беше общо 183 дни. От справката на топлиниия счетоводител става ясно, че от тези 644 лева, разходът за топла вода за цялата година е 270,52 лева, а останалото е за парно през отоплителния сезон.

С 220 лева по-малко плащат живеещите в едностайни апартаменти до 50 квадрата. За тях общият разход е 424 лева, от които за топла вода е около 200 лева, а за парно е 224 лв. За обитателите на тристайни жилища с размери между 70 и 100 квадрата сметката набъбва на 824 лева, а за по-големите имоти с площ над 100 кв. м сметката надхвърля 1100 лева.

    Данни

От топлинния счетоводител обявиха още, че около 5000 клиенти не са осигурили достъп до имотите си и ще получат завишени годишни изравнителни сметки. На клиент, който не е отворил на отчетника се начислява максимална мощност на радиаторите. За неотчетени, липсващи и повредени водомери за топла вода се добавя служебен разход до 280 л./ден на човек или до 100 кубика на човек на година, припомнят от фирмата за дялово разпределение. Тези потребители, както и домакинствата, които смятат, че имат грешка в сметките могат да заявят допълнителен отчет до края на август, който се заплаща отделно. След тази дата няма да се правят корекции и отчети.

    Точност

49 на сто от клиентите на "Техем" ще трябва да доплащат за отопление и топла вода, става ясно от отчетите. Причината е, че през сезона начисляваните разходи са били по-ниски от реалното потребление. На останалите 51% или „Топллофикация“ има да връща надплатени суми, или сметките им са били точни -платили са колкото са потребили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Честито ви Фигурантско управление :))) А като гледам и никой от сега управляващите не се е засилил да мисли за народа и да прави нещо по въпроса с тези мародери. Борисов поне редовно им стопираше мераците за покачване на цените, дойдоха червените фигуранти и всичко скочи точно за няколко седмици
182
3
 
0
 
! Отговори
До Мърши долни!!! преди 2 години
Преди около 25 години, аз също плащах разсрочено! Тогава един колега ми зададе простичкия въпрос: Защо го правиш, след като накрая пак ще имаш да плащаш? Просто не знаеш за какво плащаш?Тогава се отказах и от плащанията през банката! След като се отказах от разсроченото, се видях с малко повече пари и вече можех да посрещна Първия учебен ден на децата и да им купя учебници! Вече можех да си преразпределя финансите!
181
1
 
2
 
! Отговори
Ей, журналисте! преди 2 години
Пиши коректно! Отчитането е: ОТ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН ДО НОВ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН! Т.Е. ОТЧИТА СЕ ОТ МАЙ/ЮНИ 2020-та ДО МАЙ/ЮНИ -2021-ва! Научи се да пишеш коректно - без да объркваш хората!
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът, колкото и да е скъп, се отчита доста по-точно от електромерите, които ги проверяват всеки месец. А парното е пунта мара с тия изравнителни сметки за 1г.Що не отчитат топломерите всеки месец, а? Ми щот са скръндзи, нали за да го прави някой, трябва да му плащат заплата.Така че ток/парно/порно е относително колко струва.
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им плащайте нищо на тия.Няма как да осъдят целия народ.
178
1
 
5
 
! Отговори
Плачевно преди 2 години
Заглавието ви е шоково и няма нищо общо нито с действителността нито със здравия разум. Но то е на фокус, а не проблема че само 12 % са ваксинирани или че тече държавен преврат точно в момента.
177
2
 
3
 
! Отговори
Централното управлен преди 2 години
В ЕС България е единствената с Централно отопление. И единствената с монопол на отоплението.И единствената на която клиента не може да се откаже. И е единствената клиента го пишат абонат. няма друга държава с
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки си плаща САМ сметката.... Досега тия мошеници от Топлофикация, за да се топлят БЕЗПЛАТНО,. тия ИЗНУДВАХА цяла БЪлгария да плаща част от сметката им...Явно МНОГО КРАДАТ в тая Мутренска фирма - Топлофикация-- Директорите им и изнудвачките- инкасаторки.. Като НЯМАТ клиенти, най- добре да ги ЗАКРИЯТ, или да ги ПРОДАДАТ и новия собственик да си ТЪРСИ клиенти от НУЛАТА.. от начало...
175
2
 
5
 
! Отговори
Смях просто ... ха преди 2 години
Много завеян народ. Като не искате се отказвате от тец. Ама ще си плащате да ви е топло. Май го забравихте тоя момент. Или сте цветенца дето трябва да ги поливат безплатно щото са свръх... Блъскате климатик, след 5тата година дава фира и се сменя. Като стане под -10 просто забравете за климатик. Отивате на печка. Тогава са ви 200 300 лева на месец. Тук се говори за 650 лева на 6 месеца. Но половината не го даже схванаха ... С тия мухи в тиквите... НЕ знам къде живеете?
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Ако е пенсионер на 200-300-400 лева пенсия или човек(хора) под наем, разбира се, че им излиза скъпо или ако е(са) на минимална заплата, както е в страната!
173
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ в Германия е по-евтина енергията от България, но част от енергията, мисля, че я закупуват от Франция от АЕЦ-овете им. АЕЦ Белене трябваше да се построи, тя е започната от около 40 години и още я мотаят и не я строят!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ един от нашите блокове, просто спряха парното изцяло по входове, някои хора си отрязаха и тръбите в стаите, сградата си е на жителите, платили сме си я и Топлофикация не може да каже дали насилствено ще ползват услугите на Топлофикация или не , щом те така и вие така, но блока беше полицейски и не виждах онези мародери от Топлофикация .
171
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздрави от Маями, климатика дъни 24ч и сметката е около 80-100$ при запата $4000. Не знам как ги образуват тези цени в БГ, но едно е ясно че ви доят като за световно.
170
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 165 погрешно изчислявате 2/3 на брой апартаменти. Не се изисква 2/3 от броя апартаменти а от собствеността на сградата. Във вашият случай при 36 апартамента ако 20-те желаещи да се откажат са преобладаващо тези с по голяма квадратура може и да имате нужните 2/3 от собствеността на сградата.
169
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
И последно кое му е шоковото на 650 лв. за цял отоплителен сезон? Средно по 110 лв. На месец за отопление и топла вода.
168
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Топлофикация доставя топлинна енергия на сградата етажна собственост. С решение на общо събрание при желание на собствениците на 2/3 от сградата може да се прекрати топлоснабдяването на сградата. Много хора не осъзнават, че са СЪСОБСТВЕНИЦИ в сграда етажна собственост и много от решенията не могат да вземат самостоятелно а чрез обикновено или квалифицирано мнозинство на съсобствениците.
167
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 206 грешиш. Вътрешната сградна инсталация е обща неделима собственост на съсобствениците на сградата. Подгряването на водата в нея се извършва чрез топлообменник в абонатна станция. Топлофикация не използва вътрешната сградна инсталация. Тя се използва от съсобствениците в сградата. Пълното непознаване на материята и политическата пропаганда ви водят до такива погрешни заключения.
166
2
 
1
 
! Отговори
мика заикова преди 2 години
погребала майа си в египетска гробница *** архаизма тая сигурно нр го помни кои е
165
1
 
2
 
! Отговори
Бай 'Танас преди 2 години
Не знам тези хора как ги изчисляват тези цени, но аз в Англия плащам ток, газ и парно по £140 през зимата и £70 през лятото 🙄
164
2
 
11
 
! Отговори
Ку-ку бенд преди 2 години
650 лв ама за отоплителен сезон.По около 100лв на месец.Няма как да плащаш по 40-50 лв на месец