Остров Крит - райското място за още слънчеви лъчи и на час път

Лятната ваканция може да продължи и на прага на есента
17 сеп 2021 14:10, Александър Попов
Остров Крит - райското място за още слънчеви лъчи и на час път
Снимка: БГНЕС

Остров Крит е на първо място по големина сред гръцките острови и на пето в Средиземно море, като се намира на сравнително равно отстояние от Европа, Азия и Африка.

Тук е и най-южната и най-слънчева точка от цяла Гърция, което може да означава само едно - лятната ваканция може да продължи и на прага на есента. Климатът може би е най-мекия в цяла Европа.

Крит е една от най-желаните туристически дестинации, като в него е преплетена и древна история и митология - от зараждането на една от първите европейски цивилизации – минойската, до легендите за цар Минос, Дедал и Икар, Тезей и др.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ

На острова има много история и природа, която ще ви остави без дъх. Плажовете са чисти, а сред тези, които трябва задължително да посетите са Елафонси, който е известен с леко розовия си пясък, Матала, както и Вай, където растат естествени палми.

В столицата Ираклион не пропускайте фонтана Морозини на венецуелския площад, венецианския замък, археологическия музей (събрал една от най-богатите колекции от артефакти на минойците), историческият музей, базиликата "Св.Марк", минойските дворци Фестос и Малиа. На 5 км от Ираклион пък се намира археологическият обект Кносос, кръстена на едноименния замък в него. Той е от времето на минойскта цивилизация, а според митовете в Кносос е построеният от Дедал Лабиринт, в който е живял Минотавърът. Туристите могат да се наслядят още на тронна зала, гробница, театър, както и стотици помещения.

Любителите на венецианския стил пък ще останат очаровани от древното градче Ретимно с неговите тесни улички и малки ресторантчета. Сред основните атракции в областта са и дългите плажове.

В близост до Ретимно се намира пещерата Сфендони, в която според митологията се е родил Зевс.

Ако обичате да ходите пеш, посетете Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето. Някои преходи отнемат над 7 часа, така че добре планирайте, преди да поемете към тях.

Това обаче са само малка част от забележителностите, които можете да видите.

ХРАНАТА

За добрата почивка е важна добрата храна. А критските специалитети не са за изпускане. Все пак едва ли ще се изненадате, че на трапезата ще имате местен зехтин, домашно сирене, салати, маслини.

ПЪТУВАНЕТО

Остров Крит е едно от най-красивите места, до които можете да стигнете за час. Националният превозвач "България Еър" има текуща промоция за полетите си между София и най-големия критски град и административна столица на острова Ираклион.

Билетите започват от 59 евро в посока и са с включен до 10 кг ръчен багаж, превоз на дамска чанта или чанта за лаптоп, безплатен check-in до 1 час преди полет и всички такси.

Не трябва да пропускаме и удобните дни, в които авиокомпанията изпълнява полетите си – всеки четвъртък и неделя, осигурявайки възможност за дълъг уикенд на Крит или заслужена едноседмична почивка. Всички оферти за полети на „България Еър“ между София и Крит може да откриете секция „Промоции“. Билети може да закупите онлайн на www.air.bg, през мобилното приложение Bulgaria Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: остров Крит
Още от
Спонсорирано съдържание