Прогноза: Скокът на цената на тока - неизбежен и рекорден

Каква е причината и може ли да се противодейства на тенденцията?
Обновена: 22 сеп 2021 20:51 | 22 сеп 2021 20:45, Веселина Йорданова
207

Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима, прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.
Още по темата
Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

С колко - гледайте видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Нема се карате ей, Киро Буржоата ще опрай нещата
21
7
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Буци е приготвил всичко ! Заеми простотии ...ни АЕЦ ни дяволи ....тока ще стане като в чужбина ама заплатите не :) ЕС .....ние сме идеален донор от където и да го погледнеш ...от консуматор на домати ....та чак до работна ръка ! Умряхме за тоя ЕС ....е ...ето го сега .....Живков бил такъв бил онакъв нямало банани не е можело да се бяга от България ....никой не е искал да бяга да работи в чужбина и на дали са ритали за банани !
20
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигураната до кога ще обвинява някой друг за некадърността на под-фигурантите си?
19
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В енергетиката Стефан Янев назначи сина си Пламен Янев в борда на директорите на Българският Енергиен Холдинг. Питай го да не би той да саботира прекраснито правителство на тате си!
18
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте Промяна, гладувахте за фат мака румен радев, НА ви ПромянА, халал да ви е! Плащайте сега двойно повече, главанаци!Никога повече мръсникът румен радев на власт!
17
4
 
30
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Не помня кой тогава тръбеше, че ток има в излишък и няма какво да го правим. От свитата на Борисов беше! С едно Белене за 2 години щяхме да си изплатим външния дълг!
16
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 начи Бойко 12 години на власт не построи Аец, що Радев не го построи за 3 месеца със служебен кабинет ли, хаха тва няква герберска логика ли
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Радев той какво направи за Белене след като имаше половин година време и цяло правителство на разположение?
14
0
 
9
 
! Отговори
Зелена икономика преди 2 години
1лв. за киловат.
13
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто т0лупът (дебела филия с мас) не е на власт - саботира по всяккъв начин държавата и народа! От яд. За 12 години управление е назначил на възлови позиции навсякъде негови хора - включително и в енергетиката! Всички са впрегнати да компрометират, в деструкция, сеене на омрза и разделение. Спекулата с цените на основните неща е плод на старото управление, което цели разочарование в хората и да се върне на бял кон! Суджуците не могат да преживеят, че ще им спрат достъпа да грабене и корупция!
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наследството ама вие нали бяхте алтернативата? Дай да видим какво можете?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със свалени радиатори съм в апартамент, заключен и необитаван от 21 години и също получих сметка за доплащане в размер, какъвто досега никога не е имало! Писах писма за разяснение до кожодерите и дялово-разпределителната им фирма, но първите ме викат да ми обясняли "на място" (отказват писмен отговор), а вторите ми върнаха 3..4 изречения с общи приказки (без числа и калкулации!), а на втория имейл въобще не ме отразиха. В момента мисля как да продължа борбата с тях!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1, че точно той не направи нищо за Белене. Ще се върне в Банкя да си гледа внуците. Нали точно той ни обясняваше как ни е уредил с газа, но явно само празни приказки без покритие.
9
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо Румен Радев не намери време да започне да строи АЕЦ Белене. Кое му попречи?А, сетих се, зает е бил с новия проект на Кирилчо Петков и Асен Очите!
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам и грам отпор, ако сега беше Баце вече щяха да са намалили цената, но нали и те прибират процент.
7
3
 
44
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Важното е,че народът е ваксиниран!Сега ще се убедите,че икономиката е много ло-важна от измисления вирус!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Ха честито НАСЛЕДСТВО от Боре Способния...........
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало ДБ начело с Мартин Димитров дето години наред се пенеше ,че не ни трябвал нов АЕЦ и Южен поток. В тази енергийна криза с Южен поток и АЕЦ Белене в момента щяхме да имаме най ниския ток в Европа и да правим милиарди.
4
29
 
10
 
! Отговори
Радев корупция преди 2 години
Винаги, когато на власт дойдат комунисти цените на тока и стоките скачат. Това е природен закон установен още 1996 г. Некадърно и продажно е днешното правителство, което ни граби и мачка!
3
2
 
34
 
! Отговори
Протестър преди 2 години
Всички на протест в Банкя, пред х-л Берлин и пред сараите в Росенец! Да изхвърлим енергийната мафия от енергетиката в България!