Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо

Кадрите бяха пуснати в социалните мрежи и по-късно изтрити
27 яну 2022 11:10, Ния Христова
152
Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо
Снимка: Pixabay
Вълна от негативни коментари се появи в социалните мрежи във връзка с близо тричасовото видео, показващо годеж между малолетни роми в столичния квартал "Факултета". По-късно кадрите от тържеството бяха изтрити от интернет, съобщи bTV.
 
Експертът по ромска проблематика Христо Николов разказа за традициите в ромската култура, довели до ранния годеж.
 
"Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. И това е възможността те да са семейство. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция", обяснява Христо Николов.
 
Той е категоричен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били обичайна практика в ромските общества, защото момчетата са ходили в казарма. 
 
"Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. Те са пред свършен факт. Дори да приберат това момиченце, дори да ходи на училище, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям бич за една затворена общност, каквато е ромската", добави Николов.
 
Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд.
 
Според адвокат Анели Чобанова в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.
 
"Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и реализира неговите интереси. В тази връзка родителят е този, който отговаря за въпросния годеж или предшестващите действия. Той трябва да носи и наказателната отговорност, ако нещо се е случило с детето", заяви Чобанова.
 
Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета". 
 
"Не предполагах точно от него, защото е кротък, не създава проблеми. Това е прецедент за нашето училище, но по-скоро е нормално за неговото семейство. Неговият баща каза, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем", заяви Мая Ангелова, която е учителка на въпросното момче.
 
"Извиках го, той дойде, обясни каква е ситуацията и на следващия ден започна да идва на училище. Той се притесняваше наистина дали децата няма да му се подиграват, но няма проблем", добави Ангелова.
 
Майката на непълнолетното момче е обяснила, че идеята на годежа е да покажат, че момичето вече е "във връзка". 
 
От Държавната агенция за закрила на детето обясниха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.

152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
?? преди 3 месеца
До Анонимен 91 - НЕ е завършила 7-ми клас - Как да го завърши като трябва да си гледа внуците ?!
89
6
 
7
 
! Отговори
-850 хил. за 10 г. преди 3 месеца
Те затова българите сте на изчезване! Вместо да се жените и да правите деца, гледате кучета и котки!
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кво ги критикуват, така стабилно се и умножава етосНе е като българите с минус 1млн.за 10 години.!
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези хора живеят за това.Да вдигнат джумбаре и цялата махала да ги говори.Най-умното момиченце в моя клас не завърши 7 клас по такава причина - има гадже,но не може като нормална тийнейджърка да има гадже,а се вдига патардия,че е "във връзка", тъй нар. "годеж".Малко след патардията, за всеки случай - консумират връзката, прибират детето при свекъра и свекървата и повече не го пускат на училище. Оттук нататък от него се иска да чисти, да готви, да ражда и да си седи вкъщи. Да им имам "традициите"
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още при раждането на малолетни и непълнолетни, трябва да се изисква арест на бащата и следователно да не се изплащат помощи и да видите, как ще приключат тия извращения.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" Нашите прабаби и прадядовци също са се женили на 15-16г." За вашите не знам, но си следим родословито в нашата фамилия и през последните 6 поколения, нямам браоове наншица под 18/9.
84
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До То /86/ Не са се взели на 14 г., а са ПОД 14 г. и двамата, затова са в категорията малолетни. Там е трагедията - нагло нарушават законите и не само че не получават никаква санкция, ами чакат и награда - да потекат помощи и детски надбавки след 7-8-9 месеца. От нашия джоб.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. " Аааааааххахаххахахха
82
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те нашите ако спазват същото правило трябва да се женят поне 10 пъти до 18 години,защото от 14 до 18 години си сменят поне 10 сексуални партньори.Добре ,че не са срамежливи като ромките,че щеше да стане страшно и толкова много сватби,щеше да е скъпо.Те и майките им не са срамежливи и затова всичко е наред.А за ромите незнам какво да кажа,просто не се подчиняват на съвременния свят и живеят един век назад.Нашите прадеди са се женили в тяхната възраст.
81
2
 
11
 
! Отговори
Друга е истината преди 3 месеца
Този Христо Николов също ли е ром или е на хранилка в някое НПО? За какъв морал говори, след като подобни случаи са апотеоз на моралната разпасаност?! Свикнали са никакъв кеф да не си отказват и щом ги засърби еди-какво-си, веднага се начесват. После близките им ги събират за да заживеят заедно не поради морални съображения, а защото това "чесане" им осигурява още един доход, за който няма нужда да работят - ежегодно ще започнат да се появяват "банко.мат.чета", това е причината за веселбата.
80
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
Питам мой познат от братята. Асене защо толкоз много деца правиш на жена ти, за помощи ли ... ? А той ме гледа обидено и казва ... Не шефе, гледам жената все да е пълна от мене, щото ще вземе да я напълни комшията и яз после требе чуждо куковиче да гледам .... Така че морала там, до "годежа" ... после ... давай какво падне .... :-)
79
2
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Сами си го правим. Резултата е такъв че ромите вече са със съвсем друго самочувствие, което се вдига особено по време на избори. Вече е очевадно как преди избори политици от всякакви партии се срещат с ромски лидери , които държат в ръцете си стотици гласоподаватели - каквото им кажат , това правят. Съответно - тези роми после са с такова самочувствие , че не можеш ги стресна с нищо, отварят едни усти - не ти е работа и си живеят със самочувствието на ненаказуеми - затова и са нагли
78
1
 
13
 
! Отговори
то преди 3 месеца
Жалко, че са свалили клипа - то това си е сеир за гледане. Значи младите са се взели на 14г., присъствали са родителите на по 28г. (щото нали е трдиция), присъствали са баби и дядовци на по 42г., (традиционно), пра-баби и пра-дядовци на по 56г., пра-пра-баби и пра-пра-дядовци на по 70 г. и евентуално пра-пра-пра-баби/дядовци на по 84г. Лелеееее ... Ако се отпочваха на 10-11г. можеше и някой пра-пра-пра-пра-дедо да доживее тая радост
77
6
 
6
 
! Отговори
Bili преди 3 месеца
ако си дърт политик или банкер...или царска особа може квот си искаш да правиш с малолетни...ако си ром - не може...
76
3
 
11
 
! Отговори
Каракольо преди 3 месеца
Нямало подаден сигнал....ами добре ето аз подавам такъв чрез медиите в частност рубриката за коментари нека гешеф се самосезира.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези където и да идат не могат да ги интегрират.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иху-ахуто е престъпление.
73
2
 
19
 
! Отговори
Какъв морал беееееее преди 3 месеца
Държали на морала и после оня бил законният съпруг, макар и без граждански брак. Имам наблюдения за морала и съпруга.Родят от него по две-три деца и после единият, а после и другият хукват през къра и вече забравят за морала и не знаят колко деца имат и кое от кого е.2009г.бях в болницата и имаше една,дето"зетят" починал,ама децата не били писани"върху негу.",пък дищирятъ.имала и друг мъж,та се чудеха как да "искарът пенция нъ дисътъ".Това им е моралът на тия, дето са далеч от представите за мор
72
1
 
23
 
! Отговори
void преди 3 месеца
Дядо ми е потомък на воевода от Еленския Балкан. По време на турското робство са имали са традиция в рода всяка година да теглят един новогодишен пердах на местния кмет - ей така, да си знае и да внимава. Та като чета тук как няма проблеми щом е традиция, май е време да възобновим и тази...
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В някой държави в арабския свят качествените булки са до 16г. Най много се търсят 13-14 годишните. Минат ли 18 вече им падат цените а над 25 никой не ги иска. И при нашите "роми" е същото. Вървете на пазара за булки в Стара Загора и ще видите какво се продава най скъпо.