Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо

Кадрите бяха пуснати в социалните мрежи и по-късно изтрити
27 яну 2022 11:10, Ния Христова
152
Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо
Снимка: Pixabay
Вълна от негативни коментари се появи в социалните мрежи във връзка с близо тричасовото видео, показващо годеж между малолетни роми в столичния квартал "Факултета". По-късно кадрите от тържеството бяха изтрити от интернет, съобщи bTV.
 
Експертът по ромска проблематика Христо Николов разказа за традициите в ромската култура, довели до ранния годеж.
 
"Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. И това е възможността те да са семейство. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция", обяснява Христо Николов.
 
Той е категоричен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били обичайна практика в ромските общества, защото момчетата са ходили в казарма. 
 
"Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. Те са пред свършен факт. Дори да приберат това момиченце, дори да ходи на училище, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям бич за една затворена общност, каквато е ромската", добави Николов.
 
Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд.
 
Според адвокат Анели Чобанова в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.
 
"Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и реализира неговите интереси. В тази връзка родителят е този, който отговаря за въпросния годеж или предшестващите действия. Той трябва да носи и наказателната отговорност, ако нещо се е случило с детето", заяви Чобанова.
 
Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета". 
 
"Не предполагах точно от него, защото е кротък, не създава проблеми. Това е прецедент за нашето училище, но по-скоро е нормално за неговото семейство. Неговият баща каза, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем", заяви Мая Ангелова, която е учителка на въпросното момче.
 
"Извиках го, той дойде, обясни каква е ситуацията и на следващия ден започна да идва на училище. Той се притесняваше наистина дали децата няма да му се подиграват, но няма проблем", добави Ангелова.
 
Майката на непълнолетното момче е обяснила, че идеята на годежа е да покажат, че момичето вече е "във връзка". 
 
От Държавната агенция за закрила на детето обясниха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това като роди на 14 г.бабата на 29 ли ще бъде?И на бабата ще продължават ли да и плащат детски?
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличете им още помощите и ще започне още по-високо безразборно размножаване.Целта им е да ни асимилират и са станем изцяло ромска държава.
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия традиции,бе!Нали уж има агенция за защита на детето,социални служби и т.н.Защо им плащаме заплати,като не си вършат работата!Докога ще гледаме безучастно как деца раждат деца???
21
0
 
21
 
! Отговори
не се чудете преди 2 години
Ами то едната жена на пророка в който повечето роми вярват е била на 9 години.Това е в техния морал с който са живяли десетки поколения.И не само при тях се случва това има го и на други места по света където вярват в този "пророк"
20
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"и моралът все още не е изчезнал."ахаххахаха, "роми" и морал?!?!?!?
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция" - ахам, то е традиция и да насилват, и да бият, и да колят, и да крадат... Що да им търсим кусур на ората, те така са си свикнали, а законите да ги спазват другите! БХК как ще се произнесе?
18
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромката да бъде отнета от родителите си и пратена в защитено жилище като дете в риск, а за останалите участници -затвор.Ето така се оправят оскотели традиции.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се въведе веднага на 20 семейства един отговорник по интеграцията и всеки ден ги обикаля и пише доклад за състоянието на напредъка. Учи ги как се мият, къпят, как се подрежда, как се спазва дисциплина и се ходи на работа сутрин. Ако има отклонения- никакви помощи или съвсем минимални помощи. Няма друг вариант, освен да се контролират изкъсо. ЕС ще даде парите и ще се създадат много работни места и уникално ноу-хау.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън.....Даже има и поговорка - " Годеницата не е жена."В правния мир понятие "годеж" няма. Никой и нищо не е нарушил като е изиграл тая фолклористика, нито са настъпили някакви правни последици.Ако искат могат сега да им направят и абитуриентска и да претендират дипломи за средно, толкова стойност ще има и това.Виж ,ако са правили секс а едно от лицата е под 14, вече е наказуемо.
15
1
 
50
 
! Отговори
Български гражданин преди 2 години
Значи традициите са над закона така ли?!Ми аз по тая логика мога да кажа, че ми е традиция да спя с, която жена искам и следователно за мен няма да има понятия, като изнасилване.Или мога да кажа, че за мен е традиция да влизам в магазина и да си взимам, каквото пожелая без да платя и след това да се кача в, която кола ми е кеф в момента да карам и си тръгвам.По нагло оправдание на законо нарушението (в случая п е д о ф и л и я) не бях чувал!!!
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята баба са я омъжили на 15 г., а дядо ми бил на 25. Родила е на 19 г. първото си дете. Има общо 4. Почина през 2018 г. на 94-годишна възраст. Живя с 18 години повече от дядо ми, който почина преди 22 години.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама така правят по ИНДИЙСКИТЕ СЕРИАЛИ, които облъчват Националните телевизии
12
0
 
45
 
! Отговори
Ина преди 2 години
Знаете ли, че, ние плащаме майчинство на 12 годишните ромки и майчинство на майката на тези 12годишни, тъй като те по закон се водят още деца. Значи, законът е добър за тях когато им отърва. Знаете ли колко ромски неправителствени организации получават средства и какъв е резултатът от тяхната дейност! Много НПОта и резултат НУЛА!
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този етнос в България няма закони, няма задължения (по-голямата част от тях не плащат данъци, осигуровки, комунални услуги и т.н.), а има само права, свободия, защита от БХК (по-скоро трябва да е БЦК или антиБХК). Да не казвам че пар.зитират на гърба обществото ни.
10
0
 
35
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Цял живот ги хрантутим,защото имали традиции.Абе,аре у лево!След като не спазват законите на една държава,ВЪН,на полето,там закони не се спазват.Да се множат,ама да се изхранват сами.Този етнос е НЕВЪЗМОЖНО да бъде интегриран в никое общество.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, какво да се прави. Тъжна история. Хубавото е, че доста от тия ходят барабар с нашия слугинаж да слугуват на запад и ги няма тука.
8
1
 
54
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Тия традиции отдавна трябваше да останат в учебниците, но след 30 години интеграция и разни ценности - продължаваме да се конкурираме с Индия, Банглдеш и други напреднали държави. В тая общност меко казано си се вихри една системна п. е. д. о. ф. и. л. и. я. и на нито една инстанция не и пука
7
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах, било им традиция. То било леко незаконно, ама им било традиция. Окей, ние в моето семейство имаме традиция да стреляме по ... леко е незаконно, ама си ни е традиция. Сега - традицията или законите?
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ни отнемате вниманието с друг етнос и всякакви други простотии? Кажете кой е допуснал да се изнасят торби/чували с пари и защо няма никой в затвора още? На Милен убиеца защо още не е в затвора? Защо пари има за всичка а всичко потъва в джобовете на някой си?????
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите носели отговорност, да бе! То при случаите на побой между малолетни, които видяхме наскоро никой не носи отговорност и наказания няма, а тия трябвало да "носят отговорност". Те така си живеят, оставете ги. Дайте им там една торба пpeзepвaтиви да си играят и това е.