Всеки втори софиянец не иска хартиени брошури в пощата

За печатането им отиват по 10 000 тона хартия годишно
21
Всеки втори софиянец не иска хартиени брошури в пощата
Снимка: БГНЕС

Около 10 000 тона хартия годишно преминават през пощенските ни кутии само в София под формата на неадресирана реклама. Това съобщи пред БНР Георги Табаков, координатор комуникации на проекта „СТОП реклама!“ и председател на Българския икономически форум.

"Това са от порядъка между 170-200 000 дървета, които са необходими за производството на тази хартия", пресметна той.

Целта на кампанията е да се намалят количествата на неадресираната хартия в пощенските кутии на домакинствата в столицата.

Направени са две проучвания – едното през 2019 г., когато е подготвен проектът и друго – в началото на 2022 г.

"И двете проучвания показаха едно и също нещо – близо половината от домакинствата в София биха искали да имат възможност да се откажат от получаване на хартиена реклама. 47% е точното число на хората, които искат да се откажат", поясни Табаков в предаването "Преди всички".

По-младата аудитория иска да се информира през мобилни апликации. Около 42% искат да продължат да получават хартиена реклама, като сред тях има хора от всички поколения, не са само по-възрастните, отбеляза Георги Табаков.

Всеки може да поръча своя стикер за включване в каузата на сайта на кампанията.

"Не мислим, че само със залепянето на един стикер ще се оправят нещата. Това е видимото от нашия проект. Всъщност е много важно проблемът да бъде решен при източника – големите търговски вериги и фирми, които отпечатват тези големи количества реклама. Ние това целим – те да намалят тиражите си", коментира Табаков.
По думите му в тази посока се работи в синергия с големите вериги и няма противопоставяне.

47-те процента, които искат да се откажат, не са маркетинг цел на големите вериги и по-скоро се дразнят от получаването на подобни реклами, аргументира се още Табаков.

Той уточни, че това ще бъде от полза и за търговските вериги, които ще намалят разходите си.


21
Още по темата: хартияброшури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хартиените брошури са супер разхищение на материал и създават огромни количества отпадъци. Крайно време е, както едно време, каталог да се получава само при заявка в магазина, както беше на Метро, или каталози да има само и единствено на входа на самия магазин. Това с хвърлянето по блоковете е направо апсурдно.
17
6
 
0
 
! Отговори
първи софиянец преди 1 месец
Аз пък искам! Режа си ноктите на тях!
16
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 1 месец
когато за пръв път бях в Германия бях шашнат от германците -кутиите им пълни си реклами и ако някъде продават салам с пет стотинки по-евтин те палят колите и отиват да пазаруват.щури хора.но и ние заприличваме вече на тях..
15
0
 
4
 
! Отговори
Пешо Стоянов преди 1 месец
Вече ням сметка от брошурите защото старата хартия много поевтиня и бизнеса ми умря.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От както започнаха да гланцирват хартията на брошурите,от тогава никой не ги иска в пощата си.само бабите по селата ги искат за подпалка на печката.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък нямам нищо против.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нас във входа има малко шкафче на което оставят брошурите и който иска си взима, а не ги слагат по пощенските кутии.
11
1
 
2
 
! Отговори
за сега единствения преди 1 месец
начин да ги спреш е да си откачиш или затвориш пощенската кутия, така , че да няма къде да ги слагатПисмата със сметките, така или иначе не ги оставят по пощенските кутии , а на куп, във входаКой получава писма на днешно време?
10
1
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Искам си брошурите. Заработвам по около 48 ст. на месец от вторични, като крада и тия на съседите разбира се.
9
1
 
11
 
! Отговори
Такаааа преди 1 месец
Незнайно защо ми изтриха коментара на момента до номер 9.Естествено че всички гледаме за промоции, не се подавайте на това изкуствено разделение на хората от различните селища.За всички ни са непосилни 20%ДДС на всичко,3лв хляб от смески като на п р а с е та, 10лв "сирене" и то на промоция.Това не е хиперинфлация, това е кръвожадна спекула и мародерство за абсолютно всички.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София не е България. Извън София повечето от хората живеят благодарение на промоциите и чакат брошурите. Живея в Пловдив. Съседите са възрастни хора. В Кършияка никой не съм чул да има проблем с брошурите. Възрастните хора нямат достъп до електронни брошури, но се надяват на седмичните промоции. В София идея си нямат как живеят хората с 380лв.на месец. Отказват се от лекарства,за да имат пари за храна
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се забрани този вид спам и да се глобяват търговците които го практикуват
6
0
 
9
 
! Отговори
ьяаожгр преди 1 месец
Е що да не затъмнят слънцето разни "филантропи" вместо да се започне от точно от тези безумия например. Или хартиените торби, които били еко- е колко еко да са- колко суровини и замърсяване от произвеждащите ги концерни например някой дава ли си сметка-вместо тях се използва една платнена или нещо подобно за многократан и готово. За милиардите тонове *** от "загрижеността" покрай ковидистерията да не говорим.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче има една група мизepници, които ги събират и тъпчат вкъщи, като някаква важна ценност... И се чувстват победители, че са събрали един метър брошури! Или са фанали наденица на промоция от 5 лева на 3 лева. Мизepия! Човешка мизepия!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък искам брошурите да се печатат на тоалетна хартя за да ги ползвам по предназначение
3
3
 
14
 
! Отговори
Сахар преди 1 месец
Аз лично мисля следващия път, когато ми набутат 3 еднакви брошури да ги събера заедно с тези на съседите и да им ги метна на на входа на магазина.
2
1
 
26
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Като си помисля колко дръвчета са били изсечени, за да ми пускат тия *** в кутията и ми става тъжно... Да не говорим, че това е най-лесният начин за крадците да разберат кой не си е вкъщи :) Дори само 2-3 дни да не вадиш тия хартийки и вече пощенската ти кутия е задръстена до горе.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най накрая някой да подхване тази тема. Дано се измисли нещо по въпроса. Аз съм човек, който не иска да получава нито една реклама в пощенската си кутия, но няма как да го кажа