Гражданска инициатива: Безплатен градски транспорт в София

В ЦГМ работят 61 директори, твърди Любен Ханджиев
14 юли 2022 14:41, Елка Василева
47
Гражданска инициатива: Безплатен градски транспорт в София
Снимка: архив, БГНЕС

От новата система за таксуване на пътуването за време ще пострадат най-вече хората от крайните квартали и по-бедните граждани на София, каза пред Радио София Любен Ханджиев от Гражданската инициатива.

Още по темата
"Този билет реално ще ощети софиянци. Знаем какви са диапазоните във времетраенето на придвижването в наземния градски транспорт в София. Те понякога са изключително дълги", коментира Ханджиев.

По думите му при сегашните цени на горивата билетът за градския транспорт не би трябвало да струва повече от 1 лев.

"В момента над 70% от сумите за функциониране на градския транспорт са общински, но и държавни субсидии. Има митове, че ЦГМ е на загуба, това са градски легенди, с изключение на Covid", каза Ханджиев.

От инициативата настояват и за безплатен градски транспорт по примера на други европейски градове.

"Най-справедливата тарифа за градски транспорт е нулевата тарифа. Изчисленията ни показват, че това е напълно възможно. При съкращаване на водещия персонал – в ЦГМ има 61 директори, които получават заплати между 2000, 3000 и 5000 лева. В другите общински транспортни дружества също има дублиращи директорски функции. Има и цели отдели, в които работят „парашутисти“ – идват пият кафе, нищо не правят, но получават заплати. От закриването на ЦГМ, ние можем да спестим милиони", каза Любен Ханджиев.

От "Гражданската инициатива за свободен градски транспорт" организират протест срещу новите цени на билетите за градски транспорт. Той ще се състои довечера от 18:45 ч. пред сградата на Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
България да не е Люксембург? Там градския транспорт е напълно безплатен
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 лева карта за всички линии и метро. Сега точно най бедните удряте кога ще стане тоя транспорт достъпен всичко се вдига пари няма
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "до 28"*** в Истанбул и ще видиш как стават нещата и къде си пият чая турците. И как спирките не са бункери, а са по-хубави от софийските.
33
0
 
13
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 1 година
Ами за всеки автобус по един директор.
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния празноглав комунист и неговите абсурдни червени утопии.
31
2
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
И как си представяш "...спирки с бариери и влиза на спирката само срещу отчетен документ."? Ще направиш всяка спирка - бункер? Ще назначиш охрана? На всякъде? Пробвай на Ц. Гара да си представиш какво ще стане. И спирката е обществено място. Мога просто да искам да седна и да изпия едно кафе, докато стане време да тръгвам. Кой ще ми забрани това мое право? А истината е къде, къде по-простичка - искат да лапат до последно тия без нищо да подобряват. Много баби - хилаво дете.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми и софийския ви градски транспорт е изгерберастял, това е ясно на всички мислещи хора. Много малко места в България са се спасили от изгерберастяването, ама наистина много малко. 5-6 години че и повече са нужни за да прекопаме държавата и премахмем всички гербераски плевели.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаа пари Столична община, ако оня фъндък се разкара и протежето й.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна е ясно, че парите за Софийският градски транспорт се използват за източване.
27
4
 
20
 
! Отговори
Очевидец преди 1 година
Във всички институции, в администрацията на държавно и местно ниво е пълно със слуители и директори, които нямат никаква работа, задължения или отговорности.Това е една пасмина , която лежи на раменете на останалата част от народа. Повечето от тях назначени от ГЕРБ и техен твърд електорат.Познавам поне 10 души, които ако не отидат на работа 1 година никой няма да разбере и с нетърпение чакат да дойдат избори за да гласуват за ГЕРБ. Те са уплашени, че ако някой погледне на дълбоко са пътници.
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
61 директора *** всичките от верви родове на партията майка БКП, също като самоковската пенюга
25
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Писах и преди, идете в коя да е институция и свят ще ви се завие от гл., старши експерти и специалисти и цгм не прави изключение. А софиянци, ако искат безплатно нещо, да не е за сметка на омразната им провинция, защото фънда има опит в ходене при премиера и просене дължавата да им спусне кинти. Нищо чудно и сега да опита.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той добре безплатен, ами кой ще го плаща?
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичото от село даже няма транспорт обществен и то не само за него а за всички живущи там трябва да издирват някой с кола защото унищожиха междуселищния транспорт Преди от нсше село имсше автобуси на всеки час сега няма и за цял ден
22
2
 
6
 
! Отговори
24 краси преди 1 година
Когато се доближиш до стандарта на бразилците тогава се сравнявай в тях, но когато беднотията ти се дължи на пРостотията ти не ги споменавай никога !
21
0
 
23
 
! Отговори
София преди 1 година
Защо не ги питат от сини и зелени зони колко правят и колко от тях са върнали обратно под формата на инвестиции за по-хубави и организирани платени паркинги? А за инвестиции в свободни общински? Или няма нужда да питам. Една сбирщина нищоправещи прибиращи заплатки и постоянно оправдаващи се как всичко е на загуба.
20
1
 
20
 
! Отговори
Краси преди 1 година
В СГТ 50% пътуват без билет!Бразилците-100% безплатно!
19
6
 
9
 
! Отговори
Хайде пак за преди 1 година
дървените шопи привилегии искат ? Ами чичо от село който храни тези дървари и трябва да пътува от едно село до друго село на само 3-4 км колко ще му стане билетчето за да покрие разходите на столичните у'т'р'е'п'к'и ?
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Столичен електротранспорт има зам.директори които са пенсионери и продължават да работят, началници пенсионери-също. Изчистете всичко.
17
1
 
21
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Съдът преди месеци обяви билета от 1.60 за незаконен но мутрите от СОС го преименуваха на карта.Всички актове и глоби са незаконни.