Най-старият парен локомотив на БДЖ се превръща в коледен влак

Той ще бъде специално украсен, като маршрутът му ще бъде от София до Банкя
6 дек 2022 22:45, Йоана Цонева
14
Най-старият парен локомотив на БДЖ се превръща в коледен влак
Снимка: БГНЕС

Най-старият парен локомотив в парка на БДЖ, който наскоро беше възстановен за движение, за първи път ще бъде показан отново в действие на 17-и и 18-и декември, когато ще подкара специално украсен Коледен влак от София до Банкя и от Банкя до София. Всички любители на ретро влаковете ще могат да видят уникалната парна машина на Централна гара София или в гара Банкя, а желаещите да пътуват с нея ще се потопят в истински приказна Коледна атмосфера в празнично украсените вагони и ще получат първите си Коледни подаръци от Дядо Коледа по време на пътуването си по маршрута.

Празничната композиция ще бъде съставена от три украсени вагона и ще потегли от Централна гара София в 11:10 ч. В Банкя влакът ще пристигне в 11:38 ч., където пътуващите могат да се пренесат от една Коледна атмосфера в друга, като посетят Коледното градче в центъра на курортния град. Атракционният влак ще тръгне от гара Банкя обратно към Централна гара София в 14:00 ч., където ще пристигне в 14:28 ч.

Още по темата
Цената на билета за пътуване в двете посоки е 35 лв. с включено запазено място. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, като за тях не е осигурено отделно седящо място. При издаване на билет за безплатно пътуване на децата е необходимо представяне на документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо Бойко само туй остана. Пращаме ти го.
10
3
 
4
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
те затова и са го възстановили, че идват времена тока и нафтата ще са дифицит, нарича се дауншифтинг downshifting ,а ние от своя страна трябва да започнем да се оглеждаме за коне от сега че после ще им скочи цената когатои всички започнат да търсят
9
1
 
5
 
! Отговори
Русе (Руси) преди 1 година
Доколкото знам, първите локомотиви/вагони са изложени в БДЖ музея/гарата в Русе - на 50м от Дунава. Пътували са по първата жп линия Русе-Варна още преди Освобождението. Ходил съм десетки пъти там като дете. Там са снимани кадри от филма "Капитан Петко-войвода".
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напълно разформироване и незабавна продажба на френска или германска фирма занимаваща се с този вид дейност, всичко е много ама много зле
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като отидат до Банкя столичани имат и друга възможна атракция-да посетят Зайчарника на Тиквуний I
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако целят да реализират печалби за закъсалите БДЖ, да бяха стегнали и реставрирали безотговорно оставените на произвола на съдбата някогашни царски вагони. По празниците много хора биха платили дори и прескъпи билети, за да имат възможността да се повозят с тях за развлечение. Но за да се организират подобни увеселителни пътувания е необходим поне малко акъл, усет и способности.
5
1
 
15
 
! Отговори
Необходимо уточнение преди 1 година
След като на безплатно пътуващите пасажери до 7 г. "не е осигурено седящо място", необходимо е да се поясни на лигавите им маминки и на гордите татковци с манталитет на селски батки, че останалите пътници не са длъжни да изпадат в телешки възторг поради това, че въпросното чеденце е настанено на предплатено от друг човек запазено място. Това ще спести досадните разправии с наклепаните с по половин кило грим и учудено примигващи кифли, недоумяващи как е възможно нещо да е по-важно от изчадията им
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за втеляване, що за сълзи и сополи по нещо, което ще дооплеска въздуха не само на София, ами и на Банкя, известна с чистия си въздух. И ако му свърши водата за паропроизводство ще трябва една пожарна да го следва, а за аромата от кюмюра - не ми стигат думите.
3
7
 
9
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
сладко отклонение на вниманието от фактът ,че България пропада със светлинна скорост !Забавлявайте се докато трае , държавата си пропада и изчезваме ,като народ ! Весела коледа !
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам коледни влакове.
1
2
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
След гръмкото заглавие, очаквах да прочета повече за локомотива. Кога е произведен, марка, къде е пътувал, кога и как е реставриран... Но нейсе. Нескопосана статия...