Фандъкова: До 2030 г. София трябва да е климатично неутрална

Зелените политики включват целата човешка дейност, каза кметът
Обновена: 15 фев 2023 13:51 | 15 фев 2023 13:50, Анисия Иванова
134
Фандъкова: До 2030 г. София трябва да е климатично неутрална
Снимка: БГНЕС

През 2022 година София бе обявена от Европейската комисия за един от стоте климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще участват в мисията на Европейския съюз. Целта трябва да бъде постигната до 2030 година. Това изтъкна кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при откриването на бизнес форум на тема "Заедно за по-малко CO2 емисии", организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Поставянето на София до градове като Копенхаген, Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата програма и за доверието, както и задача, с която може да се справим, само ако работим заедно", добави Фандъкова, цитирана от БНР.

По думите й зелените политики включват целия спектър на човешката дейност и това означава осъзнаване, оценка и промяна в живота на всички - от използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на потреблението на енергия, през чиста мобилност и озеленяване, до нулеви отпадъци.

Социалната отговорност се измерва и с реално участие в промяната на средата и то сега, защото от това зависи какви градове ще оставим на нашите деца и внуци, отбеляза още Фандъкова.

Тя припомни първия пилотен проект по програмата "Гора в квартала“, започнат през тази година на определени подходящи локации в район "Подуяне“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти кога ще си ходиш най-накрая?
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фъндък, я кажи кога най-сетне ще влезете във вътрешно-кварталните улици. Стига само гледахте булевардите! Не че булевардите са оправени, но вътрешните улици СЪВСЕМ не са. И какво по дяволите е "климатично неутрален" 0 градуса? Стайна температура целогодишно? Аман вече от недоразбрали изказващи се по всякакви теми!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Объркала е годината, става дума за 3030 година.
104
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Сигурно е объркала климакса с климата.
103
1
 
11
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Зелена сделка няма да има, това някой хора все още не го разбират. ЕС също няма да го има ако продължава по този начин ! Колкото до Фандъкова, ми тя си е комсомолски папагал също като Меркел и Урсулата. Заради подобни приказки от нейна страна, тя трябва да стане "биологично" неутрална... тоест мъртва. Да даде личен пример хахаха :)
102
0
 
11
 
! Отговори
4fg преди 1 година
"...........намаляване на потреблението на енергия, през чиста мобилност и озеленяване, до нулеви отпадъци.." В прав текст утализация, "нулеви отпадъци" има само при липса на Живот /флора и фауна/. Озеленяване е видно, че няма да има при това активно и непрекъснато застрояване на всяко празно пространство....
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даца има предвид, че в София ще настъпи вечна пролет или.. няма. Тоя неолиберален термин "климатично нуетрален" кво значи да се върнем в първобитния строй, или значи да спрем да ядем мусака. Нали евро г3 йши те казаха че е вредна много, се п7рди от нея. Аз за Данчето знам че е умствено неутрална са ако стане и клима к тиерично неутрална вече почвам да разбирам.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То зеленина си имаше в кварталите. Сега го дебна един да не резне един бор.., уж бил негов ама то не било в неговото място, ама му зависва в неговото. Въобще не му пречи в ъгъла
99
0
 
7
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
До гуша ми дойде разни ПОЛУтици да се изказват "компетентно" за неща от които хал хабер си нямат. Та може ли дасклицата от с.Беличин да обясни с прости думи какво да разбираме под "климатично неутрална" и как това ще се постигне в София.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немската фирма Умарекс произвежда въздушни пистолети които се захранват с CO2.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, Фандък, ти си за затвора бе! Последната ти издънка е случващото се в Борисовата градина!?
96
1
 
7
 
! Отговори
Аве преди 1 година
АХАХАХАХАХАХА въздухът в София можеш да си го намажеш на филия, ама ще става неутрална до 2030. Трябва ни ЧУДО, като например тука да се изселят всички бай *** и да се населят само скандиванци.
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе каква климатично неутрална столица, газим в кал и дишаме пластмаса и кал, тая се загрижила за климатична неутралност. Както се казва на свинче - звънче
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще стане, като изградите завод за изгаряне на отпадъци почти в центъра на Столицата ли?
93
0
 
11
 
! Отговори
Върбан прасков преди 1 година
Тази краставица *** не е въобще в час , какво остана за полето, улиците ,екологията атмосферата, финни прахови частици космоса и галактиката .....
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гориш ти вестници
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таа ше е до две хиляди и триста година егати светлото бъдеще другари там където няма нищо
90
2
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
За Фандъкова съм съгласен че унищожи София а интересни Бонев защо госложи до нея?
89
0
 
11
 
! Отговори
Мислител преди 1 година
Божееее ти 2030 година ул. Народно хоро в Овча купел не можеш да асфалтираш, че от 13 години отчуждаване и проект правиш, неутрална вика ще стане. Юрданоооо
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2030 година като пораснат децата ще увелича пушека от гуми тройно. Засега само с една печка горим гуми. През 2030 ще са три печки Екологично ще чадим другарко селска даскалке па рууски.