След унижението зад колоните на МС: Жена осъди МВР

Потърпевшата е била снимана от представители на реда разголена
6 мар 2023 21:02, Йоана Цонева
280
След унижението зад колоните на МС: Жена осъди МВР
Снимка: БГНЕС

Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане зад колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, съобщи "Сега", позовавайки се ни информация от деловодните регистри.

Цветкова е била снимана от полицаи разголена. Тя е претендирала за обезщетение от 20 000 лв., но Административен съд-София град (АССГ) е преценили, че е справедливо да получи 2 900 лв. Момичето не обжалвало размера на присъденото обезщетение, но съдебното решение е било атакувано от СДВР и така процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Прокурорът Нели Христозова взима страната на Цветкова. И на първа инстанция участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.

Цветкова е завела дело по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. По делото пред столичния административен съд са установени обстоятелствата от твърденията на Цветкова за задържането ѝ по време на протеста, престоя ѝ с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането ѝ в Трето РУ и задържането ѝ там в продължение на 22-23 часа. Съдът приема, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането ѝ, нараняванията ѝ, поведението на полицаите. Съдът се спира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. Приема и за доказани твърденията ѝ, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане", смята съдия Доброслав Руков. Той отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.

Размерът на обезщетението пък бил съобразен и с практиката на Европейския съд по правата на човека по подобни дела.

Цветелина Цветкова води и дело срещу СДВР за обезщетение от 80 000 лв. заради незаконосъобразни действия на полицаите - отвличането ѝ от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. Делото трябва да бъде гледано след седмица.

Още по темата
"В момента, в който ме хващат, няколко полицая започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказва в предаването "ЕвроДикоФ" Цветкова, цитирана от "Сега".

Припомняме, че чак през август 2021 г. четирима служители на Министерството на вътрешните работи бяха привлечени към наказателна отговорност след разпространени видеоматериали от парламентарната Временна комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

"Сега" информира, че и досега разследването не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от полицаите. Според адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Цветкова, цитиран от медията, то никога няма да приключи. "Мина повече от година, откакто от комисията (парламентарната комисия за полицейското насилие) изпратих на МВР препоръки, имена и доказателства", коментира той. Хаджигенов посочва, че още след нощта на случая с упражнено насилие зад колоните на Министерския съвет главният прокурор Иван Гешев е обявил в Twitter, че застава зад МВР. "Вероника Трифонова (като районен прокурор, впоследствие стана европейски делегиран прокурор, какъвто и към момента е - б.а.) беше назначила видео техническа експертиза на този точно запис с побоя и не беше видяла престъпление", обяснява Хаджигенов. По думите му европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е била шокирана от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Да ти направя малко повече гънки на мозъка, че тази една за никъде не е.
81
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Кажи ми само, може ли да си толкова загубен, да си цъкаш плюсове на собствените мнения? Това го правят само в психиатриите. Ти в коя си и коя стая, да ти дойда на свиждане с нещо в ръка?
80
2
 
0
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Избръсни си краката, че довечера няма да те хареса Мюмюн от съседното гето.
79
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Само за хапчета дрънкаш, дай да ти видим рецептата какви лЮйна пиеш, че ти е зациклила тИъпата глава на едно място? То бива първобитен индианец, ама то твоето е извън всякаква норма.
78
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Кво стаа е, сЮлЯк? Нещо откъм мисъл не го докарваш, само заучените прАстатии. Май нямаш време да мислиш, а? То за какво ли имаш време с 10 милиграма мозък.
77
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До До чик чокЕ да, лаф от файла. Как ще пропуснеш. Те са три, избираш един, копираш и натискаш "Изпрати". Елементарно , като за столипиновци.
76
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Ама разбира се, поредното от същото. мерзавец.
75
3
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Толкова можеш, прозрачен си като стъкло. Мозъкът ти е също като стъкло - гладък. Ти моята простотия си я надминал отдавна с повтарянето. Поне да беше малко от малко умен, да измислиш нещо - нещо собствено, а не да копираш лафове. Но както казах, от мААлъта толкова. Сега казвам думата БАЧКАТОР, да видим дали ще я копираш и нея. Разботиш като копир-машина, вече стана ясно.
74
4
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
След това ще има и проверка на устните знания. Асанченцето да падне на колене, подсигурил съм цели 5 негови фена.
73
3
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Също проверка и на сливиците ще има.
72
4
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До Чик чокСнощи ракията те беше забила на друго.
71
4
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До До чик чокСега на това ли запецна сайгънската ти плоча?
70
2
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Каза квадратния смачканак. Казах ти да си гледаш там буквара и махалата. Имаш остра нужда от тях. Папагалстващ миЮндил.
69
3
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Монголоидните въглища са ми най-любимите за нареждане. Както се вижда, не можеш да насмогнеш. Нали така, Асане, масане или там фен на мЯйка си? пЮдерист смачкан. Влизай в кЮнефа, пускай водата и заминавай в канала.
68
3
 
0
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Знам, че искаш някой да те забележи, но по-добре отиди на центъра на махалата и се надупи. Така ще те забележат най-големите ти фенове и ще ти обърнат внимание.
67
3
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Гледай си там уроците, сайгънорските навици, винаги пълния ти зЪадник, постоянно пияната си глава + всичко останало и не се занимавай с неща, от които нищо не разбираш.
66
3
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Неандерталец с 5-ти клас тръгнал да ми се прави на "нареждач". Ей, крЮтенозъбел, ти където тръгваш, аз от там се връщам.
65
3
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Имаш разтроение на личността. Нищо, че си едногънков, пак успяваш.
64
3
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До До чик чокДай ми показно. Само в гЮза имаш мисли, нали неандерталец? Сега Фен на *** ми Мъстис ли стана?
63
2
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Абе много се raвpите с им6eцилa(чик чок)