Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не можело да се разруши лиии?Я викнете шведите от махалата и им кажете,че има много железо вътре да видите!Ще го срутят за нула време!
42
3
 
5
 
! Отговори
до Бай Танас преди 1 година
По добре твоя ров да напълним :)
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек решението на ОС на София е едно нищо. Все едно бабите пред блока са се събрали и са решили да преместят народното събрание, защото искат пенсионерски демократичен клуб, а не стара социалистическа сграда. Действията по преместването се възлагат на дядовците.
40
6
 
18
 
! Отговори
Ехааа ! преди 1 година
После се сърдим на македонците, че променяли историята. Ние кво правим?
39
6
 
4
 
! Отговори
ало,русофилите преди 1 година
Стига сте пищяли,никой няма да го пипне тоя паметник!Бившия партиен секретар,дето сега ни е премиер,пръв би отбой!Отделно няма предвиден терен за местене!Отделно местенето ще струва луди пари!И не виждам кой от политиците ще се ангажира лично с такава непопулярна дейност!Всички те гледат като пръднал заек в люцерна,и тоя паметник е последната им грижа!Все пак в политиката са влезли за далавера,а не да местят паметници!Така че не се притеснявайте,на никой не му пука за тоя паметник!По-спокойно!
38
1
 
3
 
! Отговори
цитат преди 1 година
"НИЕ ПОМНИМ и днес призоваваме да се прояви мъдрост и далновидност. В условията на политическа криза и на предизборна кампания да не позволяваме да се отклонява за пореден път вниманието и енергията на обществото от решаването на важните за него въпроси към такива като този за премахването или преместването на паметниците за миналото, един от които е Паметникът на Съветската армия. Да се обясняват и решават съвременни политически проблеми чрез битки с паметниците е недалновидно и аморално."
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да ни направят като Украйна и да ни пратят на война с Русия , а може и с Китай
36
2
 
18
 
! Отговори
Ахахахаххахахаха преди 1 година
Мавзолея и за него така се говореше...опасен бил-стар бил....1 месец не можаха го бутнат после.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистите ГЕРБ прогониха милиони хора от България, окрадоха държавата, разрушиха я, а сега искат да откраднат и желязото от паметниците!
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще бъде премахнат паметника на американската армия в Пилзен ?На него пише Декую америко . И същото на енглииски . thank you America (това го преписах току що от паметника )Та кога ще демонтират паметника на американската армия от центъра на Пилзен ? Тоз като е историк защо не пренапише историята - Руснаците са дошли да на окупират ама без американски бази . Безбазова окупация а американците са на освобождавали с бомбандировки само на цивилни цели . Да сложат там един *** в чест на ЛГТМ +-
33
1
 
3
 
! Отговори
do 33 преди 1 година
Едва ли даже им плащат, по-скоро им обещават некви нещица :)
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе сеяндурино знаеш ли кой го е строил този паметник. Най добрата бригада в цяла българия. Този паметник и с динамит неможе да се събори. Знаешли колко желязо и бедон има в него? Да не би да си мислите чее изграден с тухли четворки.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно колко им плащат на тия да вият срещу паметника? Да се наредим и ние ако плащат добре?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметникът на съветската армия няма как да е по-опасен от отрепките, кукли на конци, които западните акули са ни сложили да ни управляват
29
1
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Да, бе Парламентът ще взема решение, защото е много представителен с 25% гласували! Референдум!
28
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако наистина е опасен, общината да вземе мерки и да го обезопаси. Или поне някой да изготви доклад какво точно е опасно? Защото Боко разправяше, че вече бил опасен заради стърчащи железа до супчената от един нацист плоча. Ами поправете я. Защото западните кукловоди започнаха по същия начин в Украйна преди 8 години. Рушене на паметници и разделение на обществото. Този паметник не е строен от Русия, а от нашите дядовци. Те самите са дарявали пари. Защо ние, техните внуци да се подиграваме с тях?
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Виждаме, че плочите падат." Е, да, като ги удариш с чук.....
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя, че да казва кое е престъпен режим и кое не е? Сега в престъпен режим ли живеем? Аман от вчерашни лапешари, които се мислят за последна инстанция. Оставете паметниците на мира. Има по-сериозни проблеми в България.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасен с какво и за кого?
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този паметник ни пази от Турция. Падне ли той оставаме беззащитни и губим кърджалийско и делиормана. Ако някой ми спомене нато ще му затворя устата със северен кипър.