Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"режим, осъден отдавна " . Осъден от кого ?!?!?!
62
7
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Намират една голяма поляна с път на нея, преместват паметника на съветската армия от едната страна. От другата, друг подобен паметник. Следват паметници на Ленин, Сталин, Хрушчов и Брежнев. Всичките гледащи сериозно и заплашително. Най - накрая слагат паметник на Андропов (бившият началник на КГБ) който гледа така сякащ ще те изяде жив ако не си с партията. Всичко това го заграждат и взимат билетчета за вход. За евро социалистите - 30% отстъппка !Това е моето решение на въпроса.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупусти на търкалета
60
7
 
3
 
! Отговори
До дядка преди 1 година
Твоите деди са в русия. Тук е България!!! Ще си издигнем Кан Аспарух на мястото на тази развалина!!!
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизма ако беше толкова лош, защо тогава Щатите и Европа въртят луд бизнес с Китай и ги направиха световна икономическа сила? Значи не е въпрос до комунизъм, да отбележа че не съм привърженик на комунизма само разсъждавам. В Европа това се използва против държавите за да бъдат разграбени, примерите са не един и два, обаче Китай понеже си бяха бедни ги направиха богати и не само това ами и запада им даде работни места за сметка на западните работници. Всичко явно опира до послушание.
58
5
 
8
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Ами ремонтирайге го !С уважение към нашите деди и преклонение към самжожертвата им!
57
0
 
10
 
! Отговори
Германия окупира бг преди 1 година
На 26 август 1944, под заплахата от настъпващата в Румъния Червена армия, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. Е кой окупира бг
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и мавзолея беше опасен, пък трябваха няколко взрива докато го сринете... Не знам защо се говорят глупости и откровени лъжи. Абе кажете си причината поради която го махате и толкова, какви са тези лъжи, увъртания...к.рвенска работа, не мъжка!!!
55
3
 
9
 
! Отговори
Много странно, преди 1 година
Почти необяснимо! Как така се случи, че точно преди изборите ДБ разлая кучетата по въпроса за ПСА. Дали има връзка с факта че ръководството и политическите стратези на тази партия са израсли и са възпитани в крепки комунистически семейства. И Христо Иванов, и Евгени Дайнов, и Иван Кръстев. Имат си и внук на един от най жестоките комунистически кръволоци- Пеко Таков. Генерала от възродителния процес в Разград даже няма и да го споменавам. За кого да гласуваме, не знам.
54
11
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
На русофилите не им обяснявайте, те се засягат даже ако кихнеш по европейски. Зад суровата им външност и миризмата на водка всъщност се крият нежните им снежно бели души...
53
12
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Разбира се че е опасен. Възпитава младите в любов към агресора Русия.Русия вече не е освободител , а агресор , благодарение на Путин.Как се променя историята....!
52
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-опасна от паметника е русоробията. И днес в България има твърде много поцелуйковци готови да наврат противните си муцуни в скута на кремълския сатрап.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме че.п на тва място .В чест на ЛГТМ +- Кви са тез там ? За кво са си давали живота ? То мой ли тъй всеки да си дава за квото ще живота ? Да ги цензорират много е грозно тва .По добре че.п за зеле .
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР сваля монархията и освобождава бг. Нещо което трябва да стане и днес но от НАТО.
49
4
 
15
 
! Отговори
Опасен за кой преди 1 година
За краварите,които дадоха 100 милиарда,за пропаганда и да се харесат на източна Европа ли?ВЪН НА НЕОФАШИЗМА,НЕ НА УКРАИНИЗАЦИЯТА.ПАМЕТНИКА АКО СЕ ПРАМЕСТИ НЕ Е ЛИ ПАК ПАМЕТНИК И ПАК НА НЯКОЙ ЕВРОГЕЙСКА ***.ТИЙЯ ЩЕ Й ПРЕЧИ!ПОВЧЕ ОТ ЯСНО Е,ЧЕ ФАЩ ЗАТРИВАТ ИСТОРИЯТА НИ,КОЯТО СВЪРЗАНА И С РУСИЯ,НЯМА КАК ТАКАВА ФАШИСТКА И ПРОСТА НАЦИЯ,КАТО САЩ ДА БЪДЕ УДОБРЕНА ОТ БЪЛГАРИ С АКЪЛ!ТАКА,ЧЕ ПО НАДАЛЕЧ ОТ ОКУПАТОРИТЕ НА СВЕТА!ДА СЛОЖАТ ПАМЕТНИК НА ХАН АСПАРУХ ПРИМЕРНО ПРЕД БЕЛИЯ ДОМ Е..БА И КРАВАРСКАТА МУ З
48
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасна е само глепоста на тоя г-н Чобанов!
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя с едни устнички, готов да цyне Козяк отзaде... Аман бе! Нормални мъже няма ли в политиката ни вече?
46
0
 
1
 
! Отговори
До бай ставри преди 1 година
Написал си фино грешно.
45
4
 
10
 
! Отговори
ДОРА преди 1 година
Предлагам да го махнат и там да издигнат паметник на Джо и Хънтър Байдън и ББ.
44
2
 
23
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Чобанов, ти си по-опасен и от паметника!