Окончателно: Демонтират Паметника на Съветската армия

Предложението бе прието 11 гласа "За", три – "Против" и един "Въздържал се"
Обновена: 8 мар 2023 12:50 | 8 мар 2023 12:25, Нели Христова
1539
Окончателно: Демонтират Паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

СОС реши окончателно да премахне Паметника на Съветската армия от Княжеската градина. Той ще бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Предложението бе прието 11 гласа "За", три – "Против" и един "Въздържал се".

Според Диана Тонова от БСП това е монумент и е групова недвижима културна ценност, той не може да бъде демонтиран и с това решение ще бъде разрушен, с което се накърняват и авторските права. Според Марта Георгиева от ДБ той не представлява памет за случило се историческо събитие, а е пропагандно съоръжение със заплашителна цел и няма място в центъра на София, затова следва да бъде преместен, съобщават от Darik.bg.

Въпросът за преместването на паметника на Съветската армия е включен като допълнителна точка в дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Взето ли е решение кога ще се маха паметкика? Да ходим да ги ...
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този паметник е за музея, то гласувалите срещу него са за зоопарка... Ето това им е цялата политика на тези българомразци - на война с паметниците, а за проблемите на днешния ден по-ниски от тревата....
6
 
1
 
! Отговори
До Финансист преди 1 година
Ами не е същото защото за собствеността не знам , но земята на която седи е общинска , а и те не го разрушават паметника ще може да си го гледат колкото искат в съответният музей - даже още по удобно , ще могат да се разглеждат подобни пропагандни артефакти на несъшествуваща вече организация като СССР с едно посещение.
3
 
2
 
! Отговори
До 1151 преди 1 година
Като им гледам набора на соц. поддръжниците , няма да е голяма битка
6
 
5
 
! Отговори
Мислете преди 1 година
На мен ми е много интересно как имаме във всички градове паметници на руската армия, които седят по-високо и на по-възлови места от Българските паметници на Българските герой. И това не прави ли впечатление на хората, бранещи паметниците на съветската армия. Да направя музей и там да сложат този и подобните му паметници, а на местата на тези паметници да се направят паметници на Български възрожденци и герои. Както и паметника пред Народното събрание, там трябва да седи паметник на Генерал Колев
1
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Тези от общината, столичната, са се объркали окончателно. Искат да се премахне нещо, което не е тяхно. Все едно, аз да им взема парите от заплатите и да им обясня, че те са си мои. Демек, ще им премахна заплатите, които си ги получават от бюджета.
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще имагражданска война накрая и ще се преброяваме
5
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Това показва,че България и неЗАВИСИМА страна от Вашингтон и нейните грантачии искат да се презаслужат пред тях,нищо ново у нас..преди когато дойде друга власт,други български "герои" разрушиха..сега тези разрушарват в угода на господарите си ...нищо ново в българският ген ,па след това се рИве -що сме на това дереже..гена мале,гена..както би казала баба ми за нищо не става..във Виена,Будапеща,Норвегия...има пметници на съветският войн и не се бутат и рушат..а у нас Трайчо Трайчов бута ..
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът надига глава, историята се повтаря...
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де местете го, но разходите да се поемат от тези които желаят преместването.. нека да се публикува списък на желаещите и сумите които са дарили за преместването.Данъкоплатците не са длъжни да плащат за прищевките на няколко човека
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де местете го, но разходите да се поемат от тези които желаят преместването.. нека да се публикува списък на желаещите и смите които са дарили за преместването.Данъкоплатците не са длъжни да плащат за прищевките на няколко човека
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Накрая Атанас Атанасов и Христо Иванов ще играят казачок на Орлов мост!
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да стане...паметникът ще се брани с телата на истинските българи. Паметника е на всички българи, на историята ни,а не на столична община.
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не пипат паметника на Украинската армия.
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само варварите унищожават паметници.
12
 
21
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Интересно, че цяла Западна Европа пази и поддържа паметниците, посветени на съветската армия, само България, както винаги, е наопаки. Може би някой очаква да го потупат по рамото по този случай.
15
 
21
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Паметникът е на съветската армия,която обърна и спечели 2-рата световна война.Адски тъпо е да се асоциира с пропаганда,това е исторически факт.Добре поне че в нормалните държави хората си имат паметниците,пирамиди,монументите,мавзолеите.Но в София ще почитаме явно Рейгън и американските летци,бомбандирали града...Честито промиване на мозъците.
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на БалканитеОт родоначалника на социалистите в България Димитър Благоев
12
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Оставете само фундамента и построите една хубава кръчма с външни масички за лятото, да се кефят младите и не толкова младите, че си пият ракията на въздух в градината :)))
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една бимба му трябва на мочата и да върви на хочата!