Бивш зам.-кмет на София: Паметникът на съветската армия е опасен

Според доцент Чобанов крайното решение е в ръцете на НС
10 мар 2023 16:22, Красимир Ангелов
184

След напрегнато заседание и замеряне с яйца и червена боя по Столичната община, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът и бивш зам.-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден акт за държавна собственост.

Още по темата
"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

"Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи,
разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още бившият зам.-кмет на столицата.

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов.

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт.

"Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР се бие заедно със САЩ срешу Германия. България обявява война на САЩ заради Македония и Тракия. САЩ бомбят бг и заграбват Тракия о Македония за Гърция След 9 септември България се бие със СССР срещу Германия, за да се спаси от ново разграбване както 1919 г..Това се случва и народа трябва да помни с такива паметници.
22
1
 
6
 
! Отговори
дяда яга преди 1 година
сега ще мобилизират всички червеи и личинки да споделят мисли и разсъждения...естествено ще им обяснят какво се очаква от тях и те охотно ще го изпълнят...както винаги е било. Само че..И СЕГА ВНИМАВАЙТЕ!! Пуснаха ви информационна бомба..съзнателно. Нарича се отклоняване на вниманието..например от злободневни въпроси защо магистралите са ужасни, въпреки ежедневния контрол от Боко и джипка. Вече няма да ви информират за изчезналите см, съответно и пари, а кво си мислят разни за някакъв паметник..
21
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
А новините на "майчин" език не са ли опасни? Или политиците с турска родина? Сменете наименования, които са свързани с нещо руско, махнете руски книги от библиотеки, дерзайте в този дух. И да не забравите да свалите укрознамена.
20
4
 
6
 
! Отговори
Не тревожете паметта преди 1 година
Не безпокойте паметника!
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да опасен е Оня най отгоре ако ви зачеше със Шпагина ше ви укара на кучето под опашката.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не вземе да ушие некой шамар на полицай тоя,като оня Веждьо,че ще го направят министър на културата после,а може и председател на НС!От ГЕРБ всичко може да се очаква!Винету ги върти едни шментикапели....
17
2
 
10
 
! Отговори
Бай... преди 1 година
Това е директива спусната от разбойника б.б. !
16
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
ЧИНИЯТА НА БУЗЛУДЖА НЕ Е ЛИ ОПАСНА?????? МАХАЙТЕ ГИ ТИЯ БЕТОНИ И ЗАПЪЛНЕТЕ ДУПКИТЕ НА ПЪТИЩАТА, ЧЕ ОТКАК БОЙКО НЕ ПРАВИ ПЪТИЩА МНОГО ДУПКИ МНОГО ЧУДО.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя затворник що нее зключен?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историк ли беше тоя?
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я се ли*ай бе по мяр! 33 години не беше опасен, сега се сетихте! Ей, тоя народ все едно е генетично предразположен да лиже топките на тоя и оня! BULEXIT !
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нямат право да взимат решение за преместване или разрушаване след като не са собственици на земята. Собственик е държавата. Разиграват ни цирк. Вместо да решават проблемите на града те се занимават с паметник който нямат право да пипнат. Безсмислено губене на време. Могат да си изкажат мнението и без да губят от работното време, но явно са мързеливи и искат да имитират дейност.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък от коя маза го изкараха?
10
6
 
5
 
! Отговори
маке преди 1 година
Бу.гари фашисти .
9
4
 
15
 
! Отговори
Муа ха ха ха преди 1 година
Закон за махане *** паметник.....тоя има ли представа въобще какъв нормативен акт е закона. Идииоти са във власта. Тотални негррррамотни иддиоти. Но, те са и представителна извадка на общество от идииоти.
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-срамно е историци,да изопачават историята.Каква работа има паметник на американци летци,Списаревски в гроба се върти?!Да не говорим за паметник на Рейгън ,къв ни е той с какво допринесе за развитието на България ?
7
5
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
До Анонимен Питаш за себе си ли? Щото краварите са у нас.
6
6
 
18
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
Дааа! Опасен е ! Може да почнат да стрелят ония с шмайзерите.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е гнездото на змиите, най - големият *** нравствено е събран там
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
герб са по опасни