Дете пострада при инцидент с балон с хелий

Дни след закупуването му той се самовъзпламенява
Обновена: 6 апр 2023 12:01 | 6 апр 2023 11:48, Йоана Цонева
24
Дете пострада при инцидент с балон с хелий
Снимка: БГНЕС

Балон с хелий причини инцидент с дете, съобщава БНТ.

На 23 март родители купуват от уличен търговец на входа на парк "Овча купел" в София надуваемия артикул за детето си.

Пет дни по-късно, докато детето играе с балона в дома си, той се самовъзпламенява и причинява изгаряния по лицето на детето.

Още по темата
Семейството подава сигнал към Комисията за защита на потребителите и МВР.

Мирослав Йотов от Главна дирекция "Надзор на пазара" обясни, че по случая тече проверка. Той посочи, че балоните попадат в наредбата за детски играчки. По негови думи става въпрос за нов вид балони, различни от масово използваните латексови - тези са от фолио.

Важно е върху балона да има поставена маркировка, което гарантира, че производителят е приложил европейските норми за безопасност, подчерта Йотов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
НКК преди 1 година
Хелият е инертен газ, това се учи в училище от тези които ходят на училище. Балоните се пълнят с "райски газ" от патрончетата. Не е лесно да вземеш водород в бутилка и да пълниш балоните, една такава бутилка е достатъчна да направи от жилищен блок спортна площадка.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 и 8. Добре, че в интернет пише, че хелият не гори. Как щяхме иначе да го знаем?!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 и 19. Така е, балонът е би напълнен с водород. Хелият е инертен газ и не гори. Но откъде може Йоана да го знае? А търговецът трябва наистина да е uдuoт, за да продава на децата бомби.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как нов вид - тези детски балони винаги са били от фолио
14
0
 
11
 
! Отговори
PP преди 1 година
Пълнят балоните с водород вместо с хелий.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-лошото е, че тия списващи статиите, никога не си ги коригират тука.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистите не си вършат работата да разучат че хелия не гори и не може да се възпламени. Всъщност течния хелий дори се използва за охлаждане на ракетни двигатели. Щом балона се е възпламенил значи е бил пълен с водород. Водорода е по-лек и по-евтин от хелия. Балони с водород са опасни и не трябва да се продават. Вероятно родителите са купили балона и са мислили че е бил пълен с хелий а не с водород. Няма да се учудя ако са пробвали да го вдишат за да се посмеят от смяната на гласа.
11
0
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Печатите на самия балон са едно, с какво го е напълнил продавача съвсем друго, но очевидно не е с хелий, който е инертен газ. Тези балони са си живи кондензатори (слой пластмаса и слой алуминий) и е напълно възможно като се е заредил със статично електричество при игра ако е имало изтичане на газ, да се е появила искра и да се е самозапалил. Първата работа на органите трябва да е проверка на търговеца какъв газ ползва.
10
0
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
НЕ е с хелий а е пълен с водород! Търговецът ги пълни с водород понеже е по евтин!!!
9
0
 
11
 
! Отговори
Експерт ЧР преди 1 година
Уважаема г-жо Цонева, бихте ли била така добра, да си смените професията???
8
0
 
17
 
! Отговори
Дон Бастон преди 1 година
Хелият да гори ?...може, но в ядрата на звездите, като се изчерпи водорода...и то пак не е "горене". Ей, журналистЕ -> вземете малко се образовайте !Иначе няма да лошо тоя балон да стигне до ЦЕРН, та да се решат енергийните проблеми на планетата веднъж завинаги.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хелият не гори, бе неграмотници! Той е инертен газ! Това означава, че не участва в химични реакции. Как ще се запали? Как ще се самозапали? Нивото на джурнялялисикътъ е като на 4-ти годишно дете с ментални проблеми. Ако им кажеш, че ако тая глупост де са я написали е вярна - ще почнат да драскат за атентати с балони хелий! "Луд балонджия ограби банка. Заплаши да взриви 2 балона хелий!"
6
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИНТЕРНЕТ КАЗВА, ЧЕ ВОДОРОДА МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПЛАМЕНИ! КАКВОТО КАЖЕ ИНТЕРНЕТ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО :D АКО БАЛОНА Е БИЛ ПЪЛЕН С ВОДОРОД И СЕ Е СПУКАЛ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПЛАМЕНИ!
5
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да, ако родителите НЕ лъжат, водорода вариант. А статиката не напълно достатъчна да го възпламени. Дори и не от дрехите на дтето. От покривки, тапицирани мебели и т. нт....
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хелият е много, много скъп. Бутилката е около 1000лв. Напълно възможно е продавачите да пълнят балоните с водород. Първо, водорода е по-лек от хелия, тоест балоните ще летят значително по-добре. Второ, водородът е много евтин. Трето, водородът гори и се взривява отлично. Може да се запали например от искра от наелектризирания балон или от дрехите на детето. Външно и двата газа не се различават без вкус, без цвят, без мирис, неотровни.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко да се образовате. Балонът е бил пълен с водород, а не с хелий. По-евтин и също толкова лек. Има свойство да се самовъзпламенява и да гори. Някои е искам лесни пари да изкара и тъй. Поредния търгаш в България. Така, че не винаги родители са виновни, а алчността и образованието ви.
2
4
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Е до това води "декомунизацията" на фашагите. Ако не бяха отменили всичко руско, щяха да учат таблицата на Менделеев, и нямаше да пишат по сайтовете такива глупости да демонстрират интелекта си на "вишисти - журналисти". Относно родителите има 2 варианта. 1. Продали са им го с водород вмсто с хелий. 2. Опитват с да изкъртят някоя пара като лъжат, а детето може да пострадало при друг домашен инцидент.
1
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И В ИНТЕРНЕТ ПИШЕ, ЧЕ ХЕЛИЯ НЕ ГОРИ ! ДО ТУКА СЪС ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ!