Първият соцмол у нас наближава 70: Как ЦУМ се превърна в емблема на София?

Той бе място за срещи на десетки млади столичани
17 апр 2023 17:35, Красимир Ангелов
69

Централният универсален магазин - ЦУМ, днес е далеч от славата, която имаше десетилетия, но дълго време той е най-големият търговски център на Балканския полуостров. А вече е натрупал достолепните близо 70 години живот. Открит е през април 1957 година и в него са монтирани първите ескалатори в страната.

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци. Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго". Тогава Централният универсален магазин е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната.

Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София за всички гости на столицата.

Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. На втория етаж са били дамските стоки, а на третото ниво – мъжките.

На последния етаж са се продавали китари. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: софияЦУМBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюейки по едно време което не са виждали, дежурните тролейбуси детайлно описват нашето 'велико' съвремие.
63
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Вярно ли е, че ромите в София през 2007 бяха 250 000 ?!? И се пита сега колко са станали ?! София е с реално население около 1 милион...ромите вече са минимум 300 000 !!! Това прави 30 % от населението на София !!! Вече няма млади хора от провинцията, които да идват да живеят в столицата, който иска да напусне родният град отива на Запад !!!Така в София се заселват основно роми...Подобни данни изнесе и професор Петър Иванов според когото 30 % от населението на БГ вече са роми и ще стана над 50 %
62
1
 
0
 
! Отговори
Еско преди 1 година
Ескалаторите работеха. Е, гумите на парапетите на тласъци, но да не придиряме... '86-а, май, накакви австрийци ("Адлер"), направиха голям ремонт. На ъглите поставиха и саксии с яркочервени изкуствени мушката. Позадържаха се няколко седмици, преди да се украдат и зелениите.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснете как свинаря го прилапа без пари
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ сибеше добре замислен и организиран. Сега няма такива магазини ,а съжаление. Сегашните молове нямат нищо общо с ЦУМ.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ беше преди всичко за дрехи и обувки, но имаше и други работи. Не си спомням да е имало такъв голям телевизор през 1967 година, когато средната заплати беше 100 лева. По-скоро това е било след 1989 година.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха. не му работели ескалаторите. Работеха си непрекъснато. Много пъти съм влизал в ЦУМ навремето, близко ми беше и нито веднъж не видях неработещ ескалатор.
57
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнат някакви джурналюги с памперсите да пишат възхвали за неща, които не са виждали вече става смахнато. ЦУМ беше една тотална дупка. Ескалаторите почти никога не работеха. А не работеха, защото редовно захапваха я пола, я връзка за обувка - чудесна соц изработка. ЦУМ беше една витрина. Спомням си за един телевизор - сигурно метър и 90 диагонал. Естествено със задна подсветка и тежи около 400 кила. Струваше 40 хиляди лева. При заплата 110. Селски вариант на руския ГУМ беше нашият.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ беше много добре замислен, имаше всичко и нямаше опашки. Само автомобили не продаваха, за които сега се чака по две години.
55
6
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
Колкото повече ми хвалят соца толкова повече се ядосвам.Вярно в ЦУМ имаче повече стоки отколкото в другите магазини. Но кога ли е могло да си купи човек телевизор.автоматична пералня или радиокасетофон? НИКОГА!Като им докарат телевизори-списък с чакащи! Точно 7,5 години съм чакал да ми свържат домашен телефон!При соца само пропагандата е била по голяма от мизерията!Тираджиите носеха списания "Некерман" и "Квеле".Гледаш и преглъщаш като сираче!
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свинаря *** *** (N3) Доколкото знам, по времето на късния соц шеф на Пловдивския панаир е бил братът на Лиляна Димитрова (онази от Петимата от РМС), макар че човекът си е бил софиянец. Как Гергов е успял да го прецака и да му вземе Панаира при приватизацията? Странна работа, не можеш да разбереш какво се случва в средите на Онези. Да не би пък свuнapят да е подставено лице на по-едри батьовци?
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МАЙОРА - Сградата е солидна и би могла да бъде чудесен съвременен търговски център, но зависи в чии ръце се намира. Този, който я е "купил", разбира само от развъждане на прасета, с това се е занимавал през соца. Какво очакваш да направи като му падне такава сграда на пъпа на София? Пак добре, че не я е напълнин с прасета.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да допълня... /42/ В левове от онези, които се обезцениха.
51
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 1 година
Знам за улица "Търговска" от възрастни роднини и съседи, които вече не са сред живите, и от книги за стара София.Там е имало магазини, в които по-заможните софиянци са пазарували европейски стоки. Пра-пра-дядо ти сигурно е бил заможен, защото имотите там са били скъпи. Дори не всеки от богатите търговци е можел да си позволи магазин там. Бащата на една съседка, която вече не е сред живите, е имал фабрика, но за да излага стоката си на "Търговска" е взимал щанд под наем в един от магазините там.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Претендиращите за кореняк Софиянци трябва да знаят за улица Търговска която е започвала от Дондуков и е свършвала до баня баши. След бомбандировките всички сгради са разчистени а самата улица е погребана под ЦУМ и Министерският Съвет. Пра пра дядо ми който е имал къща на тази улица е оставил снимки със семейството си. На тази улица е имало много дюкяни и бижутерски ателиета като и магазин за часовници.
49
19
 
3
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
ГpoзHa сграда oт времето на MизeрHият СОцъ пълна със ceляHи дето си правят селфита на ескалаторите!
48
2
 
4
 
! Отговори
спомен преди 1 година
беше 1990 лето лятото........ демокрацията е млада................... животът ме откара пред витрините на ЦУМ ................... Наредени цветни телевизори но български...................Търново и София........ с белгийски кинескопи, познаваха се по 4 те пиксела в центъра на страните на екрана........и бяха пуснали =====DIRE STREETS =============BROTHERS OF ARMS ==============еoин час го гледах .......repeat
47
4
 
2
 
! Отговори
z-rock преди 1 година
До Анонимен 44: Доста добре си описал нещата, колега! Явно ги познаваш от първо лице!!
46
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозна сграда. Като повечето соц. сгради в центъра.
45
3
 
16
 
! Отговори
Дарт Мол преди 1 година
Символът на соца не е ЦУМ - ът в София, а смесеният магазин на село. Там наистина имаше всичко от ловни патрони за едър дивеч до гумени ***.