Първият соцмол у нас наближава 70: Как ЦУМ се превърна в емблема на София?

Той бе място за срещи на десетки млади столичани
17 апр 2023 17:35, Красимир Ангелов
69

Централният универсален магазин - ЦУМ, днес е далеч от славата, която имаше десетилетия, но дълго време той е най-големият търговски център на Балканския полуостров. А вече е натрупал достолепните близо 70 години живот. Открит е през април 1957 година и в него са монтирани първите ескалатори в страната.

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци. Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго". Тогава Централният универсален магазин е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната.

Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София за всички гости на столицата.

Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. На втория етаж са били дамските стоки, а на третото ниво – мъжките.

На последния етаж са се продавали китари. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: СофияЦУМBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ден днешен цоцоланата от прованса си обича шкембакът й мъж тираджия да я води НА мол, НА София, НА центъра, ако може. Шкембакът вади на година, колкото програмист на седмица, но на село е най-велик и има БМВ Е60, недостъпно за текезесарите му съседи. Гледа надменно, тежко. Мисли се за велик. Върти клечката, пъpди в непрания анцуг, на който вика "анцунг".
43
2
 
10
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 година
Имаше вани в синьо и червено седящи! Чакаха се , не помня цената но бяха идеални за панелката! И първите колони дойдоха от там! Не бяха най-добрите времена но споменът е хубав!!!
42
0
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 40 ЦУМ е собственост на Гергов , закупен за 8 милиона ,не помня лева или евро.
41
1
 
14
 
! Отговори
Помня преди 1 година
72-73 г. в ЦУМ пуснаха репортерски моно касетъчни магнетофони Блаупункт на фантастични на времето цени. Бяха три модела от 650 до 850 лева и това при масови заплати под двеста лева.
40
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди месец влезнах там. Сега е жалка работа. Работи само долният етаж. Към ескалаторите имаше ленти и не можеше да се качваш нагоре. Явно са затворили всички магазини. Да имаш сграда на такова централно място пълно с туристи и да не знаеш как да и намериш наематели е пълна некадърност. Кой знае какви наеми искат
39
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Комунистите
38
10
 
38
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
*** едно време направиха така,че най бързо развиващата се нация на Балканите и Европа , със добро, образовано и трудолюбиво население се превърна в една бетонирана и панелна джунгла, от мързеливи,крадливи и бедни хора , висящи пред витрините на ЦУМ и дивящи се на най обикновенни стоки,които не можеха да си купят и които не бяха виждали ,защото не ги пускаха да излизат от държавата и да опознаят света.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моловете са измислени от другата страна на океана. На витрината имаше изложен *** "цветен" телевизор който излъчваше в морав цвят.
36
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ беше много готин магазин!
35
23
 
16
 
! Отговори
Обърнете... преди 1 година
...внимание на архитектурата-по съветски образец, истинска крепост за отбрана по време на война. Предвид дереджето на търговията ни по време на соца, и в ЦУМ нямаше кой знае какво. Имаше една джазова песничка "ЦУМ лари буги, на първия етаж се продава трикотаж, а на втория етаж има само амбалаж..." и т.н. Капитализъм? Първо трябва да сринем съветското във всичко и да почнем от кръстоносните походи и откриването на нови земи както Западна Европа, тогава белки се оправим.
34
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26......След 60 години може и да съм пропуснал нещо. Женските неща мисля че бяха на вторият етаж но не съм сигурен. Много време мина компа започна да зацикля.По важното е че беше истински магазин със истински стоки произвеждани от наши заводи. Магазин в който беше събрано всичко от което човек има нужда. Сега си спомних че на партера откъм ц. Баня имаше Гастроном от който родителите ми си пазаруваха луканка сирене извара кисело мляко кашкавал шпеков салам маслини пиле олио швепс и лимонада
33
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, Този въпрос ще го зададеш на онези, които най-напред получиха като подарък цялата власт от ръцете на чужда армия, после превърнаха солидната българска частна собственост в уж-народна такава /всъщност, в собственост, зависеща от капризите на недоучени сатрапи и техните партийни секретари/. 45 години по-късно, с благословията на управляващите онази огромна страна,чиято окупационна армия им даде властта, същите тези и по точно дечицата им превърнаха уж-народната собственост в тяхна си частна.
32
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого лъжете? Мине не мине малко време и прас някакъв нафталин вадим. ЦУМ беше ***. Беше една витрина. А продавачките те гледаха презрително с "ти са кво? че купуваш ли?" Давайте следващия филм за КОРЕКОМ. И любезно ни се спестява какво се случи с ЦУМ след 89-та. А аз си спомням. Първата им работа на изкъпаните ченгета от БКП беше да направят сксшоп там. Оти мало са ни ебале.
31
14
 
21
 
! Отговори
3M преди 1 година
селяните идваха да се возят на ескалатори, такова "чудо" на техниката в изостаналата ни соц. Родина
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Все още ли е собственост на Гергов, дето по времето на соца е отглеждал прасета? Сигурно затова забатачи сградата, която може и днесда бъде отличен търговски център. Само трябва да бъде поверена на човек, който разбира от търговия.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27. Ко речи ?
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16. Тва е идеята - превърнали са ни в долнопробен пазар на третокачествени чужди стоки подтискайки собственото ни производство. Така действуват корпорациите в колониите. Щом в градче с 20 000 души правят по 5-6 "мол-а" като се знае, че освен тия с храната другите ще са перманентно празни си направете заключение каква е идеята.
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СоцМол=дървено желязо. Дъвка за неумни, мразещи да мислят, но все пак умеещи да сравняват.Пази боже сляпо да прогледне.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 Ха ха, пропускаш етажа с дамските стоки!
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-интересно е как Цум от Народна собственост стана частна собственост ? Как някои Окрадоха Всичко абсолютно Безнаказано ? Как продължават 33години да гработят и до сега . котилото на бкп по всякакви видове партии - Няма да се оправи България -Никога !