Първият соцмол у нас наближава 70: Как ЦУМ се превърна в емблема на София?

Той бе място за срещи на десетки млади столичани
17 апр 2023 17:35, Красимир Ангелов
69

Централният универсален магазин - ЦУМ, днес е далеч от славата, която имаше десетилетия, но дълго време той е най-големият търговски център на Балканския полуостров. А вече е натрупал достолепните близо 70 години живот. Открит е през април 1957 година и в него са монтирани първите ескалатори в страната.

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци. Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго". Тогава Централният универсален магазин е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната.

Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София за всички гости на столицата.

Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. На втория етаж са били дамските стоки, а на третото ниво – мъжките.

На последния етаж са се продавали китари. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: СофияЦУМBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И дори Леа Иванова го възпява в специална песен, посветена на ЦУМ.
23
1
 
19
 
! Отговори
Видя сте вие ЦУМ преди 1 година
"...Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център..."Това вече не е вярно, на приземния етаж има една каса и я има 1-2 магазина, а не.До горните етажи достъп няма.
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.....Във всеки случай ЦУМ не е бил българският Harrods:)))
21
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е времето когато е имало държава на тази територия и нещо се е строяло ! Сега само лепят стиропор .
20
5
 
27
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
До Анонимен 19. Нещо много се бъркате. Вижте кои са архитектите на сградите в центъра на София. Големите сгради са построени по австрийски образец, архитектурата е същата като тази във Виена. Друг въпрос е, че във въпросната сграда е направен магазин, но и за него е трудно да се каже, че е по съветски образец. Такива образци има в Западна Европа.
19
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ е бил построен по руския модел ГУМ (Государственньй универсальньй магазин) в Москва. Всичко в България е копирало руския соц. стил по онова време - магазини, църкви, жилища комуналки....всичко! Е, сега строят всичко по западен образец, но ние си живеем още в соц. панелките от 80тте, които на всичко отгоре закупихме. Пък в ЦУМ нямаше чак такова голямо изобилие от стоки, но беше навалица от хора, които се блъскат
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аско Деница на централна гара беше по-як.
17
2
 
25
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Може би е построен по съветски образец, но и днес в Германия има молове на същия принцип - техните GALERIA. В момента, в които преобразуваха ЦУМ в сегашния му вид с отделни магазини на скъпи марки, го превърнаха в едно от безлюдните места в София. Нещо, което за мол е абсурдно.
16
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходейки в новите молове голяма част от магазините са си жива стока втора употреба дори миришат на втора употреба. Евтина конфекция или залежала стока на цени с поне 1000% надценка произведени в Тайван, Китай, Виетнам или Бог знае в кой гараж по света. Отворете едно списание от 70те или 80те и ще видите красотата на модата. Днес дори няма модни списания, защото всичко е еднакво скучно и тъпо или е абсурдно.
15
10
 
34
 
! Отговори
бг незнае какво иска преди 1 година
99% от храната беше бг и качествена тогава . Била радиоактивана ами айде сега яште вносна ГМО от моловете на космични цени и не се оплаквайте. Някога било *** а сега???
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 12 тогава под радиоактивен дъжд, сега радиактивен хляб ядем с украинска пшеница с и украински отрвни яйца да накажем врага. Нищо не се е променило
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦУМ не е нито мол, нито търговски център. Той е универсален магазин - ЦУМ, РУМ, ГУМ!
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9....Помня ги тези дето маршируваха под радио активният дъжд за 1-ви Май. Бях дете но помня че същите тези маршируващи през 90-те години рипаха скачаха и виреха двата пръста които пръсти в последствие един драгалевски мънгожери им ги вка ра изотзаде. Още им са вътре и им държи влага. Сега взимат мижави пенсии и викат не сакаме демукрация сака ме си социализма. Да ама не. Дебелият е улезнал саде картофите и сее зклещил като куч ка. Честито. Да вие вът ре цел живот.
11
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих си качествени бг палта от овча вълна а сега само буклуци на западни клошари
10
8
 
9
 
! Отговори
До7 преди 1 година
Абе комплекс незнам за къв запад говориш ***. Отивай в Камчатка тогава
9
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво беше едно време, спомням си как марширувахме под радиоактивния дъжд с червените знаменца
8
2
 
21
 
! Отговори
Теле преди 1 година
Кака Дора, Бог да я прости, беше на Кафето на 4-ия етаж. Сутрин, като избягаме от даскало, там пиехме по кафе. Милиционерът към 9:30 ни изгонваше. И на кино от 10...Та, веднъж там, до китарите, пуснали няколко телевизора. Суматоха, и един щастливец се изстрелва понесъл 60 килограмовия Темп с лекота. И от безопасно разстояние" А гаранция?.." И започнаха кодошите: " Ела го върни, Дай аз ще го върна.." и т.н... А един, може и продавачът да беше - "Аре бе, телевизор и жена гаранция нямат"...
7
21
 
13
 
! Отговори
до умничкия 1 преди 1 година
Един от тия простите българи иска да ти каже, че си абсолютно неграмотно говедце! Не знам и не искам и да знам на какво почива самочувствието ти говедце но определено е обезценено от ментална инфлация!!!! Отделно на никой не му пука как се казва в умнокрасивия ти запад, един голям търговски център!!!!Мисля, че бях достатъчно ясен ***!!!
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На витрината от към президенството в средата на 60-те години имаше изложен москвич 407 и мотори Балкан ИЖ-е и ЯВА. За Реното нямам спомен то е било изложено когато не съм бил роден.На Първият етаж се продваха часовници и козметика. На вторият детски играчки и картини. На третия мъжки костюми платове крушки контакти ключове и железария. На четвъртия имаше много хубаво барче където продаваха кафе закуски китари телевизори и радиоапарати. Както се казва имаше от пиле мляко.
5
5
 
10
 
! Отговори
България преди 1 година
трябва да се гордее. Освен това УНСС е най-големият икономически университет у нас и на Балканите