Първият соцмол у нас наближава 70: Как ЦУМ се превърна в емблема на София?

Той бе място за срещи на десетки млади столичани
17 апр 2023 17:35, Красимир Ангелов
69

Централният универсален магазин - ЦУМ, днес е далеч от славата, която имаше десетилетия, но дълго време той е най-големият търговски център на Балканския полуостров. А вече е натрупал достолепните близо 70 години живот. Открит е през април 1957 година и в него са монтирани първите ескалатори в страната.

Емблема на изобилието по време на социализма, място за срещи на младите софиянци. Първият социалистически мол, построен по съветски образец, сега е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. "Ларго". Тогава Централният универсален магазин е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната.

Като най-модерната сграда на своето време, той е бил задължително място за посещение при всяко идване в София за всички гости на столицата.

Хората от цялата страна са идвали в ЦУМ за всяка важна покупка, понеже там са могли да намерят всичко. На втория етаж са били дамските стоки, а на третото ниво – мъжките.

На последния етаж са се продавали китари. През далечната 1957 г. витрината на магазина е била украсена от не какво да е, а от лек автомобил "Рено-Дофин".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: СофияЦУМBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СГРАДАТА БИЛА ПРИВАТИЗИРАНА ПО СЪМНИТЕЛЕН НАЧИН И НЯКОЙ Я ПРИБРАЛ 10 ПЪТИ ПО ЕВТИНО :D ТАКА ПИШЕ В НЕТА- ТИПИЧНО ЗА БЪЛГАРИЯ!
3
1
 
29
 
! Отговори
Свинаря Ма йна преди 1 година
Взех го за без пари както и Панаира. Слава на Партията и гласоподавателите. От свиневъд - милиардер! Му хаааа
2
12
 
40
 
! Отговори
от село преди 1 година
Преди 45 год. си купих кафемелачка от ЦУМ , и още я ползвам . А в София от тогава не съм ходил , и не искам да стъпя там !!
1
16
 
44
 
! Отговори
До всички панели преди 1 година
Mallе американска думи за търговски център не се използва никъде освен в държави пълни с крепостни прости селяни като България. В Испания се казва Centro Comercial(търговски център). Германия Ainkauf centrum., но за простите българи Мол. Егати тъпата нация б з грам единтичност