За 145 г. температурата в центъра на София се е повишила с 4°C

Какви са причините за градския топлинен остров?
1 юни 2023 18:18, Елка Василева
19
За 145 г. температурата в центъра на София се е повишила с 4°C
Снимка: архив, БГНЕС

За последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 градуса поради нарастващата урабанизация, потреблението на енергия и климатичните промени. Това заяви на онлайн презентация д-р инж. Лидия Витанова - доктор по климатология и инженерна екология. Събитието бе на тема: "Топлинен остров в София – какво е влиянието му върху градската среда и хората?" и бе организирано от платформата „Климатека“.

Градски остров на топлина е разликата в температурата на въздуха между града и околните райони, обясни Витанова. Тя посочи, че факторите, които му влияят са: топлината, генерирана от човешката дейност, увеличената консумацията на енергия, повишаването на трафика, намаляването на растителността. Сред причините за появата му са още застрояването и пренаселването.

Градският топлинен остров може се появи еднократно, както и последователно, най-вече сутрин и вечер. Проявява се във всички сезони. За разлика от него горещите вълни се проявяват обикновено в лятото, разказа още Витанова.

Градският топлинен остров може да е причина за появяването на респираторни заболявания, дискомфорт, топлинен удар. Увеличението на енергийното потребление е друга последица от него, беше посочено в презентацията на климатолога.

Ръст с 15% на топлината, реализирана от човешката дейност, спрямо нивото от 2012 г. прогнозира Витанова за София. Специалистът определи това като сравнително положителна прогноза.

За справяне с последиците от градския топлинен остров е необходима възобновяема енергия и мултиенергийна система, по-добро градско планиране и по-развит транспорт, счита Витанова. Тя даде пример как американският град Лос Анджелис решава проблема. Там използват охлаждащи строителни материали, има увеличаване на растителността и се залагат нови програми за подпомагане и инвестиции.

Интересна идея, която беше представена, е поставянето на цветни чадъри. По думите на Витанова това е проект, който вече се развива по света. Освен че изглеждат красиво, чадърите осигуряват сянка на пешеходците и помагат за охлаждането на пътните настилки, обясни тя.
(БТА, Борислава Бибиновска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
садете дървета просто е .. ама не клонки щото са по евтини а дървета за да има моментална промяна
15
2
 
0
 
! Отговори
Звяра преди 10 месеца
В форума Глобална Криза Изход Има е показано как хората можем да влияем на климатичните промени и истинската причина за климатичните промени
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз като прръдна и ми се вдига температурата в гащите. Напрай сметка милион и половина кат прръднат.
13
0
 
4
 
! Отговори
от село преди 10 месеца
при това застрояване върху всяко свободно място какво очаквате ? ! ми то въздуха няма движение бе , бетона се нагрява и излъчва топлина , да не говорим и за движението на автомобилите .
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бравос! Имате данни от 1878г. за температурата в София, която тогава сигурно е била 1/10-та от това, което е сега. Интересно откъде са взети. С какъв термометър е мерено тогава? Я измерете със същия термометър, може да се окажат +0,4 градуса, вместо 4. Ако обаче целта е да се наслагат едни чадъри, слагайте! Щом това е модерно, ще ви похвалят някъде. А бе що цветни? Цветни чадъри - ХА! Бели не може ли? Синьото зарязваме ли го? Или във връзка с някой прайд, уж да пазим климата в града - цветни.
11
1
 
5
 
! Отговори
От кое посолство преди 10 месеца
ви го казаха това?!?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако измериш в Южния парк под дърветата, ще се окаже че се е "променила" с 0.00 грладуса! Ама ако мериш на паркинга на била, може и да се е "променила"! КАК ДА ЛЪЖЕМ СЪС СТАТИСТИКАТА! Любимата книга на Б.Гейтс!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ние какво да направим като диоти да се борим с вятърни мелници ли? Това са процеси на които не можем да влияем не и с измислената зелена сделка.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един вид, няма никакво глобално затопляне. Тези 4 градуса идват от асфалта, климатици и човешка дейност...У Северна Дакота снега за сметка на това е 2 пъти повече отпреди 145г...
7
5
 
4
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
До 7 Заминавай на венеролог някой иzрожденици те е заразил с венерическа болест.
6
3
 
4
 
! Отговори
До То това беше преди 10 месеца
Много си прав!!! Като напишеш Жельо ран-ът в Гугъл изображения излиза снимка как Жельо се е навел и целува ръка на оня с едното око....Покъртително, а за капак ЖЖ го погребахме с държавни почести. Неговия наследник пък П.Стоянов върна История Славянобългарска на гърците, а пък на Сорррош даде орден Стара Планина!!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Температурата се е повишила, Бг слънце не вижда, само валежи и тъмни облаци, ама температурата се е повишила. Жега е, жега.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То това беше най-малкият му грях на Желю Желев. Това че целуна американските ръце на ония двамата демони ни съсипа финансово и ни направи икономически джуджета. План Ран-ът, гледайте има видео в ютуб.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе за температурата не знам ама за 33г. откакто Жельо Жабата отмени софийското жителство селяндурщината в София се повиши с 300%!!!!! Айде скачайте на минусите новософиянци!!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само в бг парното расте през лятото
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Топлофикация: От Юли месец вдигаме ретро активно сметките за парно с 164748742% за да компенсираме загубени ползи от последните 145 години. За който не може да плати: предлагаме робств... а така де изплащане, заем с 1274738% годишна лихва, с неограничен срок, който може да се предаде и на правнуците ви.