Започна дългоочакваният ремонт на най-старата обсерватория у нас

Тя ще приюти физици и музейна експозиция
10 юни 2023 14:38, Елка Василева
3
Започна дългоочакваният ремонт на най-старата обсерватория у нас

След дълго отлагане започна ремонтът на най-старата обсерватория у нас - тази в Борисовата градина в София. Десетилетия наред в нея се изчислява точното време за цялата страна.

Годината е 1892  - на ливада в покрайнините на София, далеч от градските светлини, започва изграждането на първата в България обсерватория. 131 години по-късно сградата вече попада в един от централните градски паркове – Борисовата градина. Още от 2019 г. се говори, че тя трябва да бъде реставрирана.

"Екипът на катедрата се опитва в продължение на 5-6 години да се случи този ремонт. Тази година би трябвало изцяло да бъдат ремонтирани и реставрирани двете най-големи сгради на Обсерваторията – големият купол с най-стария телескоп и сградата с часовника", поясни пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Евгени Овчаров от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

От 1897 г. Обсерваторията се използва за обучение по астрономия на студентите в Софийския университет. През 1976 година тя е обявена за паметник на културата. Очаква се реконструкцията да приключи догодина.

"Обсерваторията е наистина изключително ценна и интересна и като история, и като наука, и като култура. Най-ценното е да погледнат през телескоп някой интересен обект на небето – Юпитер, Сатурн, които са най-атрактивни за наблюдения особено през есента", каза още доц. Овчаров.

След ремонта се очаква да има и музейна експозиция, каквато е планирана още преди 40 години, но досега не се е случила.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1, и тогава както и сега всичко е било да изперат едни пари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обсерваторията в Димитровград ,дали е стара ?!?
1
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обсерватория в центъра на голям град?