На места в София вече се движим с 30 км/ч

Ограниченията ще се регламентират с промени в Закона за движение по пътищата
30 юни 2023 10:18, Нели Христова
53
На места в София вече се движим с 30 км/ч
Снимка: БГНЕС

Въвеждат реално действаща "Зона 30" в София. Това ще е първата зона с максимална скорост на движение до 30 километра в час. Ограниченията ще се регламентират с промени в Закона за движение по пътищата.

Проектът ще се реализира в карето между булевардите "Прага", "Пенчо Славейков", "Витоша" и "Скобелев", където скоростта е ограничена със знак, който важи до следващото кръстовище. Основно правило в "Зона 30" е, че пешеходците се ползват винаги с предимство пред останалите участници в движението.

Практиката показва, че ако кола блъсне човек или друг автомобил с 30 км/ч, вероятността от фатален изход е в пъти по-малка, отколкото, ако се движи с 50 км/ч.

Автомобилният състезател Румен Дунев обясни пред NOVA, че при скорост, по-висока от 50 км/ч 85% от пътните произшествия завършват с много тежки травми или загуба на живот на пешеходци. В Германия тази зона е въведена през 1980 г., а в Швейцария – през 1986 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Като ще гледате от Германия и Швейцария направете пътищата и заплатите като при тях.
22
0
 
14
 
! Отговори
Зает преди 10 месеца
Както с всички проблеми държавните органи се "оправят" и с този проблем по възможно най-малоумния начин... Вместо да търсят варианти да прилагат ефективно текущите закони те променят ефективно текущите и с това ще отчетат дейност без реално измерване на това какво реално са постигнали като краен резултат.... ОТК трябва да на всички държавни органи, не поредните *** законотворци.
21
0
 
12
 
! Отговори
чудя се преди 10 месеца
Дали ще се превърне в хранилка на храстовиците с триногата
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те сега не спазват дори 60, а какво остава за 30.... и като знаем пък и как се събират глобите.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
има знак 30 и той е в храсталака не могат едни знаци като хората да сложат
18
0
 
13
 
! Отговори
Плиткоумници преди 10 месеца
Да, чудна идея. Щото вчера четох, че масово стават катастрофи със смъртни случаи в центъра на София....... Нямам думи - що за *** идея! Да покажат репорти, с които да се констатира колко смъртни случаи от катастрофи с голяма скорост е имало в този участък!!!
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ааа - направо ги намалете на 15 км/ч - ми тротинетките се движат по-бързо ве адбали с адбали
16
1
 
14
 
! Отговори
Ученика преди 10 месеца
А кога ще въведат в София зона "БЕЗ КОРУПЦИЯ", в която всяко едно съприкосновение между полиция и граждани ще се излъчва онлайн в стрийминг платформи?М?Началника отгоре гледа...
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубаво начало. За съжаление много бавно, точно както със сините и зелените зони. На запад вече и селата са със зони, а тук все още няма по кварталите в столицата.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БългаринО ще го заболи само ако вместо книжката му вземат МПС-то. До тогава ще блъска хора и ще крещи "свобода".
13
3
 
16
 
! Отговори
Пипи преди 10 месеца
Идеята за 30 км/час е за зони проектирани за съвместно движение на пешеходци и автомобили. Зоните са без тротоари и това е основна характерна черта. Софийския гений на транспорта и светофарите едва ли е чел всичко за тези зони. По принцип кварталът, където ще се въвежда 30 км/час трябва да е проектиран предварително като такъв. Та да го питам този гений кварталът, в който въвеждат ограничението проектиран ли е предварително за такъв? Проектиран е грънци. Ама чули недочул - давай да въвеждаме.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Следващия Семерджиев или някой друг потенциален камикадзе, като прочете новата наредба ще си каже - Ееее, ето, сега ще карам с 30, а не със 160 :D Някой изобщо направил е някакъв поне елементарен анализ, при каква скорост са основните смъртни случаи в града. Защото съм почти сигурен, че не са при 50км в час.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Т.е. благодарение на това ще дишаме по-мръсен въздух. Защото при 30 км/ч разхода е по-голям от такъв при 40км/ч. Иначе сме много зелени...
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Практиката и стандарта всъщност е за 30 mph. Българите пак си го преиначиха. Каквито и ограничения да слагат, който си кара бързо - пак ще го прави. Наказанията трябва да се променят, а не лимита. Така само правят живота на примерните шофьори по-труден. И каква е тази мода напоследък на шосе с предимство да е всеки който не е в МПС? Има си тротоари,пешеходни пътеки,подлези,надлези, велоалеи и т.н. да си ги ползват по предназначение, а не да се разхождат по асфалта и после шофьорите да са виновни
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На някоя печка, ако и е трябвало 40 минути да се измъкне от трафика, сега ще пуши поне час и половина, заради тапите които ще се образуват. Гениално.
8
0
 
3
 
! Отговори
Работа преди 10 месеца
На 36 у шестък
7
0
 
0
 
! Отговори
Бьрзичка преди 10 месеца
Прибрана чевеьста
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разкарайте автомобилите от центъра. Не се живее от целогодишния трафик, не се диша от смога.
5
3
 
18
 
! Отговори
ибаси демокрацията преди 10 месеца
Б Е З У М И Е!!!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, че на места в София вече се движим с 30 км/ч, няма да ни спаси от праха и мpъcoтията по улиците, тротуарите, настилките, фасадите, покривите.