Направиха първата копка на "Зелен коридор на здравето"

Пешеходният маршрут е в район "Надежда"
25 юли 2023 14:14, Красимир Ангелов
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Официална церемония за първа копка на обект, част от "Зелен Коридор на Здравето“, се проведе в столичния район "Надежда“".

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, главният архитект на столицата Здравко Здравков и кметът на “Надежда" Димитър Димов.

По думите на Фандъкова зеленият Коридор на Здравето представлява пешеходен маршрут, който ще свърже парк "Надежда“ със Северен парк посредством поредица от природосъобразни намеси в обществените пространства, осигуряващи по-качествена среда на обитаване за жителите на кварталите "Толстой“, "Свобода“, "Надежда“.

София е един от трите града участници, заедно с Порто (Португалия) и Нант (Франция), които ще реализират такъв коридор в рамките на проекта, който се финансира изцяло с европейски средства.

Основните акценти са активното участие на местните общности и прилагането на базирани на природата решения в четири области: енергия, вода, природа и храна. При изграждането на Зеления коридор основен акцент ще бъде развитието на зелените площи - предвижда се засаждане на нова растителност и грижа за почвите и тревната покривка.

Местните жители участват дейно в целия цикъл по изпълнение на проект "URBiNAT" – от първоначалното изследване на района, през последвалото проектиране и предстоящото благоустройство.

Коридорът включва едно основно трасе с дължина 2590 м и площ 7300 м2, по чието протежение са разположени четири (4) основни зони за намеса с насищане на обществено-обслужващи функции. Предвижда се реконструкция на съществуващ пешеходен мост при парк "Надежда", даващ начало на основното трасе.

В бъдещата зона ,,Зелен площад“, където ще се проведе церемонията по откриване на строителната площадка за целия Коридор, ще бъде изграден зелен амфитеатър заедно с кътове за отдих и социализиране на открито.

Зона ,,Жива вода“, разположена зад 15. СУ ,,Адам Мицкевич“, акцентира върху различни приложения за минералния извор в двора на училището. Там ще бъде изградена зелена класна стая и учебна оранжерия, отоплявана чрез минерална вода. В бъдеще се предвижда и изграждане на плувен басейн, чиято първа стъпка беше организираният в рамките на ,,URBiNAT” студентски архитектурно-градоустройствен конкурс за идеи.

Сред елементите на зоната са и фитнес съоръжения на открито, както и кучешка градинка по предложение на местни жители. Следващата зона ,,Енергия за здраве“ предвижда реконструкция на детски площадки и възстановяване на мултифункционални спортни игрища, а четвъртата зона ,,Съвмясто“ ще включва разнообразни кътове за активен и пасивен отдих на открито и игри.

Строителните дейности се реализират след влезли в сила разрешения за строеж, издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
прав си преди 9 месеца
До Анонименто и в кв. Левски утре почват някакво "облагородяване" на междублоково пространство в част В, за което не се сетиха 20 г., и е пълно с плахоляк, при дъжд кал и разхождащи се кучкари. Но кметицата от ГЕРБ *** митова предизборно се сети да залъже електората.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без кучешка градинка не може да има коридор за здравето.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ха преди 9 месеца
Гледайте да не си оставите ръцете, че всеки ден ще го минавам тоя зелен коридор и ще права кафяви питки, на всяка крачка , всеки ден ! Специално !
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фандъкова разреши застрояването на зелените площи на София, сега щяла коридорче да ми прави.
5
1
 
1
 
! Отговори
Щом не е преди 9 месеца
Пилон не ми го фали
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОСУР ИМ СА ПАРКОВЕ НА ПАНЕЛНИТЕ КОЧИНИ!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чуя ли Фандъкова и се появяват съмнения за качеството на този "зелен коридор", пак ще е ремонт на ремонта.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е кога ще го направите,като след два месеца мандата ви изтича?12 години не се сетихте,а сега предизборни партенки ни пробутвате,белким някой се излъже да гласува за вас.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Йорданке,какъв зелен коридор на здравето,като улиците ги миеш само преди избори?И цялата гербава напаст се подредила за първа копка.Смех!Срам!Безочие!