120 нови автобуса и 63 трамвая получава София до 2028 г.

Има недостиг на водачи в автотранспорта
11 сеп 2023 21:12, Анисия Иванова
8
120 нови автобуса и 63 трамвая получава София до 2028 г.
Снимка: БГНЕС

Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат доставени за градския транспорт на София до 2028 г., съобщиха на пресконференция в Столичната община днес зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов и зам.-председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Зафир Зарков.

В периода 2019 – 2023 г. Столичната община е открила девет нови линии на градския транспорт, променени са 25 маршрута на движение, направени са 300 оптимизации на разписанията, 100% от трамвайните линии са ускорени, отчетоха от Общината. Те информираха още, че 50% от линиите са синхронизирани, с 40% по-добро е изпълнението на разписанията на градския транспорт.

"Столичен автотранспорт“ ЕАД разполага с общо 661 автобуса, от които 264 съчленени и 397 единични, включително и 72 електрически автобуса, съобщи Зарков. Средната възраст на 12-метровите (единични) автобуси е осем години и осем месеца, а средната възраст на 18-метровите (съчленени) автобуси е 11,3 години, добави общинският съветник. Той припомни, че в последните осем години една трета от трамваите са подменени с нови, при тролейбусите и електробусите всички превозни средства са климатизирани и нископодови.

Общо 63 нови, нископодови, климатизирани трамвая предстои да бъдат доставени в София на различни етапи до 2029 година, информира Зафир Зарков, цитиран от БТА. До 2026 г. предстои да пристигнат 50 електрически, 12-метрови, нови автобуса. Общо 40 автобуса, 18-метрови, се очакват до 2029 година.

Зарков обясни още, че има недостиг на водачи в автотранспорта, тъй като заминават да работят в Европа за два пъти по-високо възнаграждение. Припомни, че през последните пет години над 60% са се увеличили заплатите в автотранспорта, като водачите получават „чисто“ на месец около 2000 лева. Въпреки това обаче шофьори липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина, например от Казахстан, каза още Зарков.

Заместник-кметът Дончо Барбалов на пресконференцията днес представи икономическата рамка на столичния градски транспорт, който пряко е свързан с бюджета на града, тъй като голяма част от средствата за него се осигуряват от бюджета, който за тази година е 174 млн. лв. Барбалов заяви, че икономическата рамка е балансирана, тоест има еднакво реализиране на приходите и на разходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Меркел преди 7 месеца
да започне ограбването на българския данъкоплатец СЕГА!!!Докато говорите за катострофите никой не каза че изравнителните сметки за парно са с 50% повишение а евроатланТъпици
5
0
 
0
 
! Отговори
Мравояда преди 7 месеца
Информацията всъщност е, че гербаджийската ***, с,ята да гушне 500 млн, защото отлично разбира, че им е за последно. И сега бързат, месец преди изборитев да загробят общината с още един милиард.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време раздрънканите Икаруси бяха с кожени седалки, сега всичко с евтина пластмаса.
3
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Предизборни фейкове на мутрите от герб.
2
0
 
0
 
! Отговори
мз преди 7 месеца
Варна от 2 години има 60 нови електробуса но още никой не ги е виждал.Май ги продадоха на черно.Портних ограби Варна
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както изтребителите,така и те.Парите ги няма