Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"

Според него там ходят 30-50 човека
26 сеп 2023 14:01, Нели Христова
85
Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"
Снимка: БГНЕС

"Този, който е заключил църквата в него е ключът, не е у нас. Стана много голяма разправия за нещо, което всъщност, сега се сети българският народ - за църква и посещение, че един храм е бил затворен. И сега почва разправията кой бил прав, кой го е затворил и т.н. Църквата не е сграда. На кого е тази сграда ще има да се карат дълго време. Нотариалният акт е български, той трябва да се подчинява на български закони. Това е въз основа на някакъв факт от преди 100 г.", каза Епископ Тихон в студиото на Би Ти Ви.

Според него всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. "Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква в София. Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство", допълни епископа.

"Религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. На нас ни е много трудно да обичаме тези, които 1997 г. решиха да вадят такъв нотариален акт, без да кажат на никого. Там имаше български свещеници, ходеха хора, те ги избутаха настрани", каза още Епископ Тихон.

По негови думи първоначално в църквата не са допускани българи. И все пка целта била, след като хората отидат на църква да намерят връзка с Бога, а не да се чудят българска ли е, руска ли е, казашка ли е.

А вече българският и руски патриарх са се срещнали. Какво са обсъждали помежду си обаче все още не е ясно.

"Не знам какво са си казали, предполагам, че не много. Не виждам някаква огромна драма. Това, че 20-30-50 човека не могат да отидат в тази църква, ами да отидат в "Света Неделя", допълни епископа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
До. Коментар. 69. Бягай. Да. Са. Надрусаш.
70
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
Свети. Отче. Моите. Уважения. Към. Твоята. Особа. Но. Недей. Взема. Страната. на Дявола. Сиреч. Пп. Дб. И. Герб. Защото. Тези. Хора. Ше. Съсипа. Държавата. И. Църквата. И. Още. Нещо. Искам. Да. Ти. Кажа. ??? Никога. Не. Впряга. И. Каруцата. Пред. Коня. ???
69
0
 
1
 
! Отговори
Поп Спиро преди 6 месеца
ДОБРО УТРО! Нашите църковни мишки взеха да се будят! От безхаберие и ленност един светъл ден може да се окаже, че дългобрадковците са останали без Дом, т.е. без църковни храмове и манастири! И ще трябва да си развяват калимявките сред народа, от когото са мно-ого далеко! Християни, ГОСПОД НЕ Е В ЦЪРКОВНИТЕ ОДАИ И НЕ Е НА ПАТРИАРХА И ВЛАДИЦИТЕ! ТОЙ Е СРЕД НАС И МАЙ ПРЯБВА ДА НИ ПАЗИ НЕ САМО ОТ ПОТЪНАЛИТЕ В ГРЕХОВНОСТ ДЪРЖАВНИЦИ, АМИ И ОТ ТЯХ! А ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ СЪДИ! Поп Спиро -на свободна практик
68
6
 
5
 
! Отговори
Boss преди 6 месеца
Тоз кви глупости дрънка?!! Никой не ме е гонил от Руската църква, заради българския ми етнос!!Нотариалният акт се води на името на Руското посолство, издаден през 1997 г. по времто на Иван Костов. Написан е на български и руски език. Собствеността е на Руската Федерация!! Да си наляга парцалите този поп и да не се меси в гнусарските полит изпълнения на св.нят@ от дпс.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Червенушко Ти нали се изповядваш на правилното място и ти плащат да ръсиш омраза .
66
0
 
12
 
! Отговори
Мислим преди 6 месеца
Българските църкви по света са управляват и обслужват от БПЦ. Защо да няма духовни храмове тук и на други духовенства? Трябва ли българската църква в Истанбул да се обслужва от турци, защото се намира в Турция?
65
18
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 месеца
ще ходя всяка вечер да пикаят на входа на това сборище на руски сектанти и терористи.
64
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
оказва се че да президентството има нот акт руското посолство.. Във всеки момент ***- квартиранта ,путин може да го изгони .-..
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако някой има да се оплаква, в арменската църква ще го изслушат и акъл ще му дадат.
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Епископе кво са прайш на ударен бе нали от собствености печелите доста парици.
61
5
 
6
 
! Отговори
Хан Тервел преди 6 месеца
По канон в "един епископат има само един епископ". Затова всички православни църкви в България се стопанисват от БПЦ! Точка! Съответно по това правило в Русия -от РПЦ! А чия е собствеността това е отделен въпрос
60
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Епископ Тихон за Руската църква: "Да отидат в "Св. Неделя". Според него там ходят 30-50 човека" -___- Не са малко, 50 руски шпиони, маскирани като руско православни получават инструкции как да зловредят под формата на проповеди! Ха-ха-а!
59
8
 
5
 
! Отговори
ха ха смееехххх преди 6 месеца
Президенто що се крие За всичко знае но опре ли до русия се крие като мишка
58
4
 
17
 
! Отговори
Факти преди 6 месеца
Ако църквата е собственост на БПЦ, тогава да покажат нотариален акт. Презумпция за собственост на храмовете няма. Щом българските църкви имат нотариални актове, защо руската да няма?
57
2
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 месеца
Тука яко нотаруси има в тоя у тепан форум :) Всеки знае кой на кво има право...баси лузерите майна :)
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами баща ти като е купувал апартамент по времето на бай Тошо,да ви го вземе ли държавата! Що за *** аргументи!
55
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе щом показват нотариален акт руснаците,значи всичко е ясно! Не разбирам как дарихте градинки и междублокови пространства в София на честна дума и черно очи,а за черквата ще има задълбочено следствие стигащо до пето коляно!
54
12
 
12
 
! Отговори
&~~ преди 6 месеца
Този нотариален акт си е жива кражба. Храмът е даден от на БПЦ още по социалистичско време. Актуването му като руска собственост е чиста кражба!!!
53
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом джамиите са за българи изповядващи исляма ,по тази логика,защо да няма църкви за българи които изповядват руско православие? А сградите са на този който е давал парите! Ако ги е давало нашето духовенство значи църквата е българска! Но ако парите са давали руснаци,значи е руска собственост! Точка!
52
10
 
22
 
! Отговори
Българче преди 6 месеца
А руската църква е най-красивата в София. Слугите на сатанистите да вземат да я съборят, барабар с паметника на Цар Освободител, да преименуват и храм-паметника "Александър Невски" (или направо да го взривят) и след това всички дружно да отидат да уринират на паметника на Васил Левски, защото така е угодно на новите им господари. 5 века нямат заличаване. Язък за дарената свобода