1800 лв. заплата и 150 ч. извънреден труд: Автобусни шофьори в София на протест

КНСБ готви и общонационален протест
12 дек 2023 10:30, Анисия Иванова
92

Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени за ръст на възнагражденията.

"Планираме поставяне на протестни табели в цялата страна, имаме и общонационален протест. Ако нямаме положителен резултат, ще предприемам по-нататъшни действия. Не виждаме допълнителни средства да са заложени в бюджета. Поради това започваме с поетапните протестни действия", заяви председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в "България сутрин".

От думите му стана ясно следното:

Ако сега решите да станете шофьор, трябва първо да имате квалификацията, която изисква време, усилия и доста финансови средства. Ще започнете на около 1800 лв., ще имате около 150 часа извънреден труд и ще изминавате между 1500 и 3000 км на ден.

Няма водачи, които да обслужват нощния транспорт. Около 40% от персонала е съставен от пенсионери, посочи още инж. Шопов.

"Висшист в Метрополитен, който отговаря за безопасността на движението на влаковете, преди увеличение с две по 150 лв., е започвал с 968 лв. стартова заплата. В момента взима около 1400 лв.", даде пример гостът.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" инж. Иван Кирилов бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че време за чакане няма.

"Колективният договор изтича на 16 декември. Политиците могат да продължават да извършват действия, които са в ущърб на работниците. Градският транспорт функционира с над 250 водача по-малко. Може да се стигне и до безсрочни стачни действия. Над 500 подписа имаме само за един ден", каза той.

Служителите настояват за по-добро заплащане на нощен и извънреден труд, увеличаване на платения годишен отпуск, увеличаване на ставката за прослужени години, въвеждане на километрично възнаграждение на водачите.

"Написали сме декларация до кмета Терзиев и СОС, в която искаме увеличение с 30% на основните заплати на всички 7500 работници от целия градски транспорт. В сряда в 11 часа имаме среща с кмета Васил Терзиев. Имаме и пореден кръг от преговори за сключване на колективен трудов договор", съобщи още инж. Кирилов.

"Беше ли необходимо да въвеждаме нощен транспорт, който главно се ползва петък и събота? Нерентабилен е и е труднопостижим. С извънредния труд един шофьор работи 14, а не 12 месеца", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не че нещо ама с каква скорост трябва да се движиш, че да минаваш 3000 км на ден в града? Май има добавена по една нула в повече.
85
0
 
6
 
! Отговори
Симеон преди 4 месеца
Жената която е написала статията погрешно е написала километрите, вместо 150- 300 км на ден е налисала 1500-3000 км на ден. Има грешка - има и прошка.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре дошли в капитализма. В соца ви беше добре, защото според Маркс - всеки трябваше да получава според нуждите си. Ама вече не сме по Маркс и получаваме... според приноса си. Какъв е вашият принос? Каква е тежестта ви на трудовият пазар? Ако някой иска повече - да се квалифицира и да си увеличи приноса. Иначе даром няма нищо да вземете, колкото и да се тръшкате. На който не му харесва да напуска.
83
2
 
10
 
! Отговори
Българ преди 4 месеца
Спрете просто за 3 дена градския транспорт и ше ви увеличат заплатите веднага!!!
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Висшистът взима по-ниска заплана от шофьора? И по времето на соца висшистите бяха унижавани. Електротехникът с високата си заплата не можеше да разбере чертежите.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Търсят се в Кауфланд в Монтана касиери и служители в отдели на пълно работно време със заплата 1120-1530 лева. Не гледайте само в София!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой Кауфланд? В София или в село Горно Нанадолнище...
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Времето на бензина като извор и далаверите свършват. Свиквайте. Пазарна икономика На когото не му харесва, има и други професии. Пък и Терминал 2.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В МETRO, чистачките са с 250 лв повече. От Кауфланд
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Кауфланд , чистачката е на същата заплата и с часове. Но няма светофари и тръпката на шофьора на кръстовищата.
76
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
Цитат: Ще започнете на около 1800 лв., ще имате около 150 часа извънреден труд +++ Работните дни в България са 248-249, като махнем 20 дни платен отпуск и 5-6 дни болнични в годината, остават средно по 148-149 работни часа в месеца. Излиза, че шофьорите работят още толкова всеки месец
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ГЕРЕН, щом е толкова зле да отидат да работят нещо друго. Освен да въртят волана сигурно могат да правят още нещо .... или само толкова?
74
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
До Мутрите - то пише но ти явно не четеш - сега е приет бюджета и КТД изтича след 4 дни. Затова сега се започва с протестите. Мутрите не можете ли да четете?
73
3
 
8
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 4 месеца
А В БУРГАС Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ. ТОРМОЗ ИНЗВЪРЕДНИ ЧАСОВЕ БОЛ И ЗАПЛАТИ ПО 850 ЛЕВА. И ПЕНСИОНЕРИ БОЛ. МЪЧАТ СЕ ГОРКИТЕ. МЪКА МЪКА И ТЕРОР. И ПОСЛЕ КАКТО НИ НАПРАВИ ТУЛУПЧО МАМИН. НАЙ БЕДНИ НАЙ БОЛНИ И НАЙ БЪРЖЕ ОТИВАЩИ СЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ. А ТЕ СЪС БАНКОВИ СМЕТКИ В СТОТИЦИ МИЛИОНИ.
72
10
 
4
 
! Отговори
Мутрите преди 4 месеца
Чудно кат точно сега при новият кмет започнаха протести,явно някой събутира и притиска новият кмет и командата му.
71
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
важното е да сме най бедни, не го забравяйте това, преди 1989 статута в ссср беше мнооого по друг и всички са наясно с този факт. Сегашния статута в ес съшо е ясен, и това е факт. От 2007, 16 г и следващите 116 ще същото, никой няма да ни чака или разреши. Винаги има последни и ние сме абонирани за това място, докато не изчезнем демографски
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заплатите мизерни, но за сметка на това символа на корупцията в държавата иска да ни става премиер.
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мили шофьори трябва да протестирате пред дома на Фандъкова. Тя Ви е определила заплатите и не само това, тя и общинския съвет от ГЕРБ и ВМРО са глсували бюджета за догодина за 2024 година. Там трябва да протестирате. Не пред новия кмет ,който е с вързани ръце.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво общо има Днеков с шофьорите от София,на които заплатите са им дадени и определени от ГЕРБ и ВМРО. Освен това бюджета за догодина в община София ,пак е гласуван от ГЕРБ и ВМРО. Няма ли някой да им го обясни и каже това на хората? Новия кмет за 2025 година ще гласувя бюджет заедно с новия Общински Съвет, който не работи защото не е гласуван председател и пак заради ГЕРБ, БСП, ВМРО, ДПС, Възраждане и ИТН.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ще протестират пред кмет ,който не им е определял заплатите и бюджета на София за догодина? ГЕРБ им е определил всичко. Да си протестират пред Фандъкова, ГЕРБ и ВМРО.