1800 лв. заплата и 150 ч. извънреден труд: Автобусни шофьори в София на протест

КНСБ готви и общонационален протест
12 дек 2023 10:30, Анисия Иванова
92

Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени за ръст на възнагражденията.

"Планираме поставяне на протестни табели в цялата страна, имаме и общонационален протест. Ако нямаме положителен резултат, ще предприемам по-нататъшни действия. Не виждаме допълнителни средства да са заложени в бюджета. Поради това започваме с поетапните протестни действия", заяви председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в "България сутрин".

От думите му стана ясно следното:

Ако сега решите да станете шофьор, трябва първо да имате квалификацията, която изисква време, усилия и доста финансови средства. Ще започнете на около 1800 лв., ще имате около 150 часа извънреден труд и ще изминавате между 1500 и 3000 км на ден.

Няма водачи, които да обслужват нощния транспорт. Около 40% от персонала е съставен от пенсионери, посочи още инж. Шопов.

"Висшист в Метрополитен, който отговаря за безопасността на движението на влаковете, преди увеличение с две по 150 лв., е започвал с 968 лв. стартова заплата. В момента взима около 1400 лв.", даде пример гостът.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" инж. Иван Кирилов бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че време за чакане няма.

"Колективният договор изтича на 16 декември. Политиците могат да продължават да извършват действия, които са в ущърб на работниците. Градският транспорт функционира с над 250 водача по-малко. Може да се стигне и до безсрочни стачни действия. Над 500 подписа имаме само за един ден", каза той.

Служителите настояват за по-добро заплащане на нощен и извънреден труд, увеличаване на платения годишен отпуск, увеличаване на ставката за прослужени години, въвеждане на километрично възнаграждение на водачите.

"Написали сме декларация до кмета Терзиев и СОС, в която искаме увеличение с 30% на основните заплати на всички 7500 работници от целия градски транспорт. В сряда в 11 часа имаме среща с кмета Васил Терзиев. Имаме и пореден кръг от преговори за сключване на колективен трудов договор", съобщи още инж. Кирилов.

"Беше ли необходимо да въвеждаме нощен транспорт, който главно се ползва петък и събота? Нерентабилен е и е труднопостижим. С извънредния труд един шофьор работи 14, а не 12 месеца", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Безсрочен протест до падането на Денков.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще има ли намаление за годишните винетки за 2024 година?
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ не може да преживее,че загуби изборите в София. Приемете реалноста. Няма как да крадеш и да те оставят да продължаваш така до безкрай. Вземете се в ръце и се замислете малко. Ако започнете да работите за хората може да се върнете обратно на власт. Но с тези номера няма как да стане. Та заради вас държавата е блокирана. Обшината В София не може да функционира заради Вас. И малко си образовайте хората. 3000 километра на ден няма как да бъдат изминати.София-Варна в 400 километра.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те пътищата не могат да оправят като хората, тоя почнал да говори за автономния транспорт)))
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3000 километра на ден? Да не карат космически совалки в София. Та пилотите на самолети правят по-малко на ден.
61
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Автономният транспорт ще зацикли при първата буря като тази преди седмица-две!Тогава ще те потърся да развиваш философски теории
60
3
 
3
 
! Отговори
Цонко преди 4 месеца
То трябва половин София да се затвори за автомобили и всички да пътуват с метро и трамваи. Трафикът в София е едно от нещата, които ме отказаха да живея там. Няма никакъв смисъл да губиш по 2 часа на ден, за да стигнеш някъде. Та мисълта ми е, че ако се стимулират хората да пътуват с градския транспорт и до голяма степен се откажат от автомобилите, заплатите в Метрополитен могат да бъдат дори двойни.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да са доволни и на това. Скоро изобщо няма да има работа за тях - автономният транспорт идва! Те вече са излишни ама не го знаят, както и много други нискоквалифицирани професии.
58
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Шофьор на баничарка взема повече и не отговаря за живота и здравето на пътници.Инициаторът на малкоумния нощен транспорт Борис Бонев да сяда зад волана и да разхожда пияниците по кръчмите.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това нищо не.. в джобс-а предлагат заплати от сорта 1500-1800 лв нето за ИТ специалисти)) викат че няма кадри, това е голяма ЛЪЖА! кадри има но не ги вземат на работа.. мишоци!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво искат, колкото мен ли да взимат? Повече не им се полага. Като искат повече да са учили!
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учителите взимат по-малко от шофьор на градски транспорт. Живеем в абсурдна държава. И всичко заради един пожарникар, един човек с наднормено тегло включен в списъка Магнитски и един друг аген ,който живее в Сараии. Има и други ,но това са основните виновни.
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз подкрепям всички протестираши! Но наистина кажете защо не протесиряхте преди месец( даже няма и толкова) , когато Фандъкова( ГЕРБ) беше кмет? Как изведнъж всички решихте сега да протестирате? Та за бога сега заради ГЕРБ и БСП Общинския Съвет не работи в София и не само. Как според Вас ще Ви вдигнат заплатите при неработещ Съвет.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шофьорите на милиционерски коли са извънземни за пренасяне на наркодилъри и пазители на трафика на дрога за да има пари в касата на комунистическите шарлатани! !
52
1
 
11
 
! Отговори
варна преди 4 месеца
само като прочетеш 3000км на ден и ти става смешно, до Германия ли карат всеки ден , или се поправете или статията е прах в очите на хората..С две думи затъваме с всеки изминал ден , те за Шенген ще ми говорят, нормалните хора едвам кретат, как да има деца с такива жалки заплати...Всички ни бият по доходи, скоро и 3тия свят...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единствено шофьорките на тротинетки са любовници на народа!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шофьорите на бронирани коли са извънземни за каране на любовници на другарите от визшите комунистически слоеве!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шофьорите на таксита са извънземни за трафик на дрогирани другари!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шофоьорите на автобуси са извън земни за трафик на хора!
47
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Във Варна също нямало шофьори!Да кажат защо като идваха млади момчета с желание за работа ги отпращаха,понеже им искаха 500 лв,за да започнат