1800 лв. заплата и 150 ч. извънреден труд: Автобусни шофьори в София на протест

КНСБ готви и общонационален протест
12 дек 2023 10:30, Анисия Иванова
92

Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени за ръст на възнагражденията.

"Планираме поставяне на протестни табели в цялата страна, имаме и общонационален протест. Ако нямаме положителен резултат, ще предприемам по-нататъшни действия. Не виждаме допълнителни средства да са заложени в бюджета. Поради това започваме с поетапните протестни действия", заяви председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в "България сутрин".

От думите му стана ясно следното:

Ако сега решите да станете шофьор, трябва първо да имате квалификацията, която изисква време, усилия и доста финансови средства. Ще започнете на около 1800 лв., ще имате около 150 часа извънреден труд и ще изминавате между 1500 и 3000 км на ден.

Няма водачи, които да обслужват нощния транспорт. Около 40% от персонала е съставен от пенсионери, посочи още инж. Шопов.

"Висшист в Метрополитен, който отговаря за безопасността на движението на влаковете, преди увеличение с две по 150 лв., е започвал с 968 лв. стартова заплата. В момента взима около 1400 лв.", даде пример гостът.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" инж. Иван Кирилов бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че време за чакане няма.

"Колективният договор изтича на 16 декември. Политиците могат да продължават да извършват действия, които са в ущърб на работниците. Градският транспорт функционира с над 250 водача по-малко. Може да се стигне и до безсрочни стачни действия. Над 500 подписа имаме само за един ден", каза той.

Служителите настояват за по-добро заплащане на нощен и извънреден труд, увеличаване на платения годишен отпуск, увеличаване на ставката за прослужени години, въвеждане на километрично възнаграждение на водачите.

"Написали сме декларация до кмета Терзиев и СОС, в която искаме увеличение с 30% на основните заплати на всички 7500 работници от целия градски транспорт. В сряда в 11 часа имаме среща с кмета Васил Терзиев. Имаме и пореден кръг от преговори за сключване на колективен трудов договор", съобщи още инж. Кирилов.

"Беше ли необходимо да въвеждаме нощен транспорт, който главно се ползва петък и събота? Нерентабилен е и е труднопостижим. С извънредния труд един шофьор работи 14, а не 12 месеца", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ее, ама Васко е дал 5млн да стане кмет, охарчил се е, сега няма пари за увеличения на заплатите на някакви си там рoби. Ще чакате и ще се молите, а когато ви дойде времето, тогава ще получите увеличение.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А протестиращите шофьори да вземат да протестират пред ГЕРБ да гласува за оредседател на Общински Съвет. Ако няма действащ Общински Съвет ,никой не може да им вдигне заплатите. Та безмислен е протеста. Преди месец при управлението на ГЕРБ в София имаше Общински Съвет подкрепен от ВМРО, защо не протестирахте?
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При управлението на ГЕРб преди месец повече ли взимаха? Ако не защо си мълчаха преди месец?
43
2
 
14
 
! Отговори
Мангъра преди 4 месеца
3000 km на ден. Малка справка - ако карате всичките 24 часа със скорост 100км/ч, ще изминете 2400 км. Тоя е поредната "калинка" ...
42
4
 
3
 
! Отговори
Чапразов преди 4 месеца
Обяснете на шоферите че холопите не дават да се вдигне цената на билета. 1.60 е най-никста цена в света, а пък ако си вземеш карта пътуването излиза под левче. Затова или шоферите се жертват в името на мнозинството и работят при тея условия, или си бият камшика и холопите остават без транспорт. Въпрос на надцакване, друзя! Ура!
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В провинцията един апартамент от 60 квадрата е на цена до 70 хиляди евро, а в София отдавна е минал 170 хиляди евро. Ти като инжинер в провинцията не си ползвал грдски транспорт,не плащаш за частна детска градина защото има свободни места при Вас, не плащаш парно от 300-400 лв. на месец и вода по 100 лв. Освен отва не чакаш по 30 минути за автобус за граския транспорт и не си в шумна среда и забързан живот. Та трай си там в провинцията и не се оплаквай.Ако не ти харесва идвай в София.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кажете на ГЕРБ да гласуват за председател на Общински Съвет и можеби ще могат да Ви вдигнат заплатите от ПП-ДБ.
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Учителите взима по-малко от тези високообразовани хора на ГЕРБ и ДПС. В Германия един учител взима заплата от 5000 евро средно, а шофьорите им взамт заплата по 2500 евро. Ако следваме германската логика, шофьорите трябва да взимат по 700 лева на половината от учителската заплата. Та нали Германците са Японците в Европа, а Ние винаги даваме за пример Германия. Та защо не стачкувахте преди месец или по рано, когато ГЕРБ управляваше в София?
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шофьорите не зависят от Кирчо и Асен, а от кметовете. Тези заплати са от ГЕРБ. Сега ГЕРБ не са кметове от месец и веднага под нареждане излизат всички на протести. Всички от ГЕРБ и ДПС протестираха. Кметството в София в момента не функционира понеже няма Общиски Съвет и пак заради ГЕРБ,БСП и ДПС и няма как да се вдигнат или намалят заплатите им. Създава се фалшиво напрежение.Защо не стачкуваха когато ГЕРБ управляваше??????????
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той Сталин не е могъл да се оправи с шофьорите , вие искате нещо безполово , като Кирчо и Кокорчо да успеят !
36
2
 
12
 
! Отговори
Бай Тодор преди 4 месеца
Ех колко беше хубаво на времето когато имаше софийско жителство, първо ще поработиш 5г. шофьор в градския транпорти или в Кемиковци и тогава оставаш в София, пък сега пари искаме.
35
0
 
7
 
! Отговори
Баба Радка преди 4 месеца
Споко, като влезе Шенгена той ще ви вдигне заплатите.
34
0
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 4 месеца
тия 3000 километра са до чехия и обратно - дори в едната посока е 13 часа пътя със 150 средна скорост .
33
2
 
7
 
! Отговори
а искате Шенген преди 4 месеца
Абе нали искате да минавате за европейци ? Тогава що не ви плащат като на европейци а ви плащат като на сомалиици?
32
2
 
16
 
! Отговори
Стефан преди 4 месеца
Аз съм инжинер и вземам 1200 + 200 бонуси в провинцията . Толкова се изкриви икономиката със София спрямо цялата държава , че няма накъде
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора пари за заплати за българите няма ,даряват само на украинските фашисти ПП управляващите
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия ракети ли карат!? 3000км на ден - тоя гладък мозък знае ли с каква скорост трябва да се движиш, за да изминеш 3000км на ден!? Това лъжците сте толкова жалки понякога, особено ако ви поканят да се излагате по телевизията.
29
3
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
Както казваше вожда на герберите: да са станали овчари и пъдари! Нали вожда ви казваше на студентите да стават водачи на биологични единици? След като вожда ви смята учените хора не заслужават хубави доходи, защо сте изумени, че вашите са такива? Даже много им се е откъснало от сърцето! Да сте станали овчари каза вожда на гробарите!
28
0
 
22
 
! Отговори
? преди 4 месеца
Абе момче , к'ви 1500 -3000 км. на ден? Тези хора самолети ли карат?
27
2
 
8
 
! Отговори
Кукера преди 4 месеца
Иван Кирилов любовника на Ваня Григорова вече е общински съветник сега се сетил да страда за шофьорите а по времето на Бойко двамата с нея мълчаха нали?