Блокада на "Орлов мост" заради Паметника на Съветската армия

КПП-та и полиция ще бранят монумента
Обновена: 12 дек 2023 14:39 | 12 дек 2023 14:36, Нели Христова
352

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест затвори важен пътен възел в София. Недоволни от демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия блокираха "Орлов мост" в центъра на столицата.

Борислав Гуцанов и Иван Таков от БСП предвождаха недоволните към кръстовището между булевардите „Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Част от недоволстващите граждани скандираха "референдум" и обявиха, че искат властта да се допита до хората.

По-рано от областната управа обявиха, че монументът е опасен и части от него трябва да бъдат демонтирани и реставрирани.

КПП-та и денонощна полицейска охрана ще има по алеите, водещи до Паметника на Съветската армия, познат и като МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия). Това съобщават от СДВР.

Охраната е в изпълнение на писмо на областния управител на София –град. Тя ще бди и около работниците и строителната механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно- пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника.

С оглед безопасността на преминаващите, от СДВР апелират за избягване на обособения периметър.

По-рано днес депутатът Георги Свиленски пострада пред паметника. Ръката му бе порязана от паднала ограда. Депутати посочиха, че я е бутнал работник. Пред МОЧА има и протести в негова защита, пишат от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
9
 
! Отговори
До 252Ей турско чедо преди 5 месеца
Срамни са греховете на предците ти, извършили Баташкото клане. Нали знаеш, че не си в правата вяра и че скоро ще си ходиш при демоните вкъщи. Всички башибозуци, вън от България!
229
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този комунистически паментник трябва да се събори НЕЗАБАВНО!!! Не трябва да остава и секунда повече! След него и чинията на Бузлуджа да изхвърчи!
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Защо,бе?_не поощряват, успокой копейкината касичка
227
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До !?!_казваш, няма проблеми този срамен паметник да стои в центъра на столицата, защото руския ботуш за теб е по-добър от всичко, мазохисти учили от съветски учебници сте вие ру сороб ите
226
13
 
19
 
! Отговори
Аман от унищожители преди 5 месеца
Само разрушаване, грабеж и навеждане - това цари във вековната ни държава в момента. Новите хуни с рогата напред и с разрушителен блясък в очите. Доволни и поглеждаши към посолството за късче хляб или поне усмивка. Нещастници, не знаещи историята си и не познаващи народа си. *** в страната си. Мдааааа, колелото се върти..........
225
6
 
7
 
! Отговори
Защо,бе? преди 5 месеца
Значи така - тук администраторите трият изказвания относно Турция, а поощряват обиди към Русия и България. Що така бе? Адвокатът ли да си попитам. Огън да ви гори, етнически недоразумения такива.
224
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нормалните хора, работещи, явно още не са прочели пресата, тук форума е пълен с копейки, някакви недоучили и недоразвити остатъци от миналото
223
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 131...."защо в Масква няма паметник на Кирил и Методий": Паметници на Кирил и Методий има в цяла Русия и в градовете на страните от бившия СССР: Москва, Самара, Севастопол, Одеса, Киев, Мурманск и др.
222
7
 
19
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 5 месеца
нЕГРАМОТНИ МЛАДИ ЛЮДЕ ,НАУЧЕТЕ ИСТИНСКАТА ТЕОРИЯ И ИСТОРИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ. Те руснаците бяха против обединението ни, а и бомбандираха ВАРНА.
221
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що толко малко бре?Няма ли копейки?
220
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решението е взето , този грозен паметник не му е мястото там . Много се разглезиха червените кхмери напоследък, малко бой за опитомяване няма да е излишен .
219
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Унижавам русофили .Ами като не си що се занимаваш с нея стой си там,където си или и твоята работа е като на всички други ,абе избягах от Боко,ама сега станах хамериканец
218
3
 
9
 
! Отговори
дедо ви преди 5 месеца
хахаха , ами смешно е ! другарката импексова не може сто човека да събере :)
217
10
 
11
 
! Отговори
До Унижаващия Русоф. преди 5 месеца
Ти си унизен по рождение. С липса на разум и съвест. Пожелавам ти скоро да разбереш точно колко си окаян и много да те заболи сърцето, дето го нямаш. Злобен, нагъл, противен мразител на всичко родно. Защото, който мрази Русия, мрази и България. Абсолютно неделими сме във времето. Каквото и да става. Русия, мачкай враговете на Православието и почни с най-големия - Каубоя Янки.
216
13
 
10
 
! Отговори
!?! преди 5 месеца
Не е въпросът в паметника, а в паметта! Нелегитимна Сглобка подчинена на чужда държава и интереси гази с ботуши по НАШАТА памет! Няма значение добра или лоша- всеки си има мнение, което трябва да се уважава, но това оскверняване на паметта е унизително за народа. Непростимо е .....
215
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябваше им време на 9-те копейки на протеста от зпадналия прованс да дойдат с рейсовете. Половината от рейса отидоха НА мол, че не са виждали, а другата половина са под строй. Вярват си как нагла грабителка и поробителка Русия ни е освободила от нещо си...
214
7
 
7
 
! Отговори
Км преди 5 месеца
Във Швейцарските Алпи има построен от швейцарците паметник на руския пълководец Суворов,който е помагал на швейцарците срещу французите.Паметника е от 1799 г.и в момента има пилон с руското знаме има и положени цветя.
213
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе я да питаме колко паметника разрушиха примерно Франция или там още има такива на американците.
212
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гороломните необуздани хуни рушат всичко, което намират по пътя си и което не могат да откраднат. Паметник не могат - рушат го. Държавата не могат - разрушиха я.
211
5
 
7
 
! Отговори
До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБ преди 5 месеца
"Мамалееее какво падение какъв срам да тичаш като незнам какъв си да" ... се биеш с паметник, понеже друго не можеш.