БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА

Социалистите се събират в 18:00 часа тази вечер
13 дек 2023 15:27, Александър Попов
119
БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководството на Градския съвет на БСП - София призовава всички членове, симпатизанти и граждани да заявят ясно позицията си срещу гаврата с Паметника на Съветската армия и унищожаването на паметта като подкрепят с присъствието си протеста в Княжеската градина в 18:00 часа тази вечер.

"Нека да се съберем там от страната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и да се противопоставим категорично на безпаметните и безродниците. Нека не им позволяваме повече да безчинстват върху българската история и памет", призова председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

По-рано днес той, заедно с останалите общински съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и с колегите им от "Възраждане", внесе доклад в СОС с две искания. Първото е за отмяна на решение №168 по протокол №72 от 09.03.2023 г. на СОС, с което Столична община "изисква от областния управтиел на област София да предприеме всички необходими фактически и правни действия по преместване на Монумент "Паметник на Съветската армия" в Музея на изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ държавен терен извън централната градска част на София", а второто - за произвеждане на местен референдум в Столична община за това дали Паметникът на Съветската армия да остане в Княжеската градина.

"Тази сутрин в 10,00 часа трябваше да проведем поредната среща от разговорите с представителите на ПП-ДБ-СС в СОС по политики и приоритети. Отменихме я. Вместо това, с колегите от "Възраждане" внесохме доклад за референдум за запазване на Паметника на Съветската армия, каза Иван Таков. - През цялата предизборна кампания слушахме високопарни заявки от ПП-ДБ-СС за демонтаж на модела ГЕРБ в Столична община, а вместо това сме свидетели как демонтират паметта и културно-историческото наследство на София. Къде им е разрешението за строеж? Къде са проектите за реконструкция и реставрация, които задължително са съгласувани с Министерство на културата? Къде е планът за безопасност и здраве, който също трябва да бъде съгласуван с Министерство на културата? Очевидно ги няма тези документи. Което означава, че сме свидетели на самоуправство. Виждаме държавата да извършва незаконни действия. Днес ние ще сезираме всички компетентни органи за това самоуправство", заяви Таков.

Председателят на БСП - София отбеляза, че веднъж вече Градската организация на столичните социалисти ремонтира Паметника на Съветската армия.

"Ще го направим и втори път, независимо какви поражения ще му нанесат днешните варвари, заяви той. - Това е български паметник, изработен от български скулптори, направен с пари, дарени от български граждани. Към днешна дата оценката на монумента е над 20 милиона лева. С какво ще го заменят? С поредната безумна инсталация от "Али Експрес" ли? Или с химически тоалетни и павилион за цаца, с които запълниха празното място, оставено от взривения мавзолей?!".

Иван Таков припомни, че групата на МК "БСП за България" поиска от кмета Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ.

"Вместо това всички се занимават с демонтирането на Паметника на Съветската армия. Целта е само една - отвличане на вниманието от важните за града проблеми и от провала на управлението на държавата и на общината, коментира Иван Таков. - Ако държавата не се вземе в ръце, не си изпълни задълженията и не спре да прави закононарушения, ние нямаме друг избор, освен да продължим с нашите граждански протести".

Лидерът на столичните социалисти предположи, че в момента се подготвя сглобка и в СОС, като тази на национално ниво. "Дали ще има избран председател на СОС на заседанието в понеделник може да кажат само ПП-ДБ и ГЕРБ. Явно техните началници са се разбрали по този начин да преперат старото управление на СО, коментира Иван Таков. - Халал да им е! Да се събират и да си управляват! В тази ситуация ние ще бъдем ярка опозиция. Безобразията трябва да приключат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
15
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Никакъв ремонт, този паметник на руските въшкарници трябва да се разруши изцяло! Миризливите комунисти нямат думата!
55
0
 
8
 
! Отговори
БСП-то преди 4 месеца
да ме извиняват ама просто няма такава флегматична реакция. ПП вече нарязаха паметника, а от БСП сега щели да се събират. И като се съберат какво? Паметника магически ще стане цял отново? Това вече е чиста проба политически ПР. Къде бяха вчера? А възраждане къде бяха? Всички са мишки в тоя парламент, то затова някакво си посолство решава кое и как ще става.
54
1
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
БКП ЗАЩО НЕ ОТИДОХТЕ ТАКА ДА ИСКАТЕ ПАРИ ЗА КОЛЕДНИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ИЛИ ДА СТРОИТЕ ХЕМУС БЯХТЕ ЗАЕДНО С ШАРЛАТАНИТЕ В УПРАВЛЕНИЕ БКП
53
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Когато властта се държи грубо с тебе и ти трябва да се държиш така с нея.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сина на Нинова ще дойде ли от Щатите за да протестира пред паметника??? Ще ви кажа че няма да дойде защото той обича САЩ и там иска да живее е не в Москва
51
5
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 4 месеца
Ку не сцепити с правата лопата главите на Терзиев и Мирчев на две, нищо нема се промени;)))
50
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Изобщо не се отказвайте. Този паметник е символ и разказва на високо ниво историята, една черна страница и част от нея. Щом управляващите, винаги, са правили каквото решат, без да ни питат, така ще се държим. Местна, централна и каквато и да е власт си прави каквото ще, без да се допитва до хората.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А пасольство кога ще затворят? Нали посланика им обеща. КОГА?
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нерешителните български демократи и политице не могат да премахнат един паметник. Огъват се като деца от децката градина.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
паметника на Съветската армия трябва да се премахне
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква българска памет тези пиянили са точно същите избиха десетки хиляди българи правителствотоНа Стефан Стамболов този паметник е позора На цялата Комунойдна с. Г. А. Н
45
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Всички тези зомбирани съветски мозъци, които защитават *** и излизат с аргументите, че се поругава българската история и Българска памет, всъщност са долни лицемери. Защото зад всичко прозира единствено преклонението им към путинова русия и мракобесник комунистически режим.
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
днес фашисткия паметник, утре фашистка Мутрофанова - план си требе в тъз държава - за една петилетка напред
43
4
 
21
 
! Отговори
Бесепар преди 4 месеца
Аз протестирам против фашистката хунта окупирала Кремъл. др. Путин не е никакъв другар а обикновен терорист-фашист , който отвлича чужди деца
42
3
 
20
 
! Отговори
БСП протест преди 4 месеца
Нека да протестираме срещу бомбардировките на руската фашистка армия по детската болница в Киев -снощи 12-13декември
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Генчо като си толкова корназ защо идваш с няколко плюса наведнъж ?
40
6
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 4 месеца
Аз призовавам БСП да бъде закрита заради подривна и терористична дейност срещу България!
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
гооолем рев бре , голямо чудо - ред сополи, ред сълзи, ред сополи, ред сълзи - айде стига сте ни занимавали с тая гротеска
38
3
 
13
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До Анонимен 41 Русия си е разделила с Османската империя българските земи, и на това руските наколенки казват "освобождение". Същевременно РЕАЛНОСТТА за руските намерения се вижда ясно във ФАКТИТЕ, че Русия е била ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО и ПРОТИВ обявяването на БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до евроатлантика Че то когато стане дума за България "султана" и Путин винаги са на една и съща страна! Така е от над 145 години!