БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА

Социалистите се събират в 18:00 часа тази вечер
13 дек 2023 15:27, Александър Попов
119
БСП-София призова за протест срещу демонтажа на ПСА
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководството на Градския съвет на БСП - София призовава всички членове, симпатизанти и граждани да заявят ясно позицията си срещу гаврата с Паметника на Съветската армия и унищожаването на паметта като подкрепят с присъствието си протеста в Княжеската градина в 18:00 часа тази вечер.

"Нека да се съберем там от страната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и да се противопоставим категорично на безпаметните и безродниците. Нека не им позволяваме повече да безчинстват върху българската история и памет", призова председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

По-рано днес той, заедно с останалите общински съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и с колегите им от "Възраждане", внесе доклад в СОС с две искания. Първото е за отмяна на решение №168 по протокол №72 от 09.03.2023 г. на СОС, с което Столична община "изисква от областния управтиел на област София да предприеме всички необходими фактически и правни действия по преместване на Монумент "Паметник на Съветската армия" в Музея на изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ държавен терен извън централната градска част на София", а второто - за произвеждане на местен референдум в Столична община за това дали Паметникът на Съветската армия да остане в Княжеската градина.

"Тази сутрин в 10,00 часа трябваше да проведем поредната среща от разговорите с представителите на ПП-ДБ-СС в СОС по политики и приоритети. Отменихме я. Вместо това, с колегите от "Възраждане" внесохме доклад за референдум за запазване на Паметника на Съветската армия, каза Иван Таков. - През цялата предизборна кампания слушахме високопарни заявки от ПП-ДБ-СС за демонтаж на модела ГЕРБ в Столична община, а вместо това сме свидетели как демонтират паметта и културно-историческото наследство на София. Къде им е разрешението за строеж? Къде са проектите за реконструкция и реставрация, които задължително са съгласувани с Министерство на културата? Къде е планът за безопасност и здраве, който също трябва да бъде съгласуван с Министерство на културата? Очевидно ги няма тези документи. Което означава, че сме свидетели на самоуправство. Виждаме държавата да извършва незаконни действия. Днес ние ще сезираме всички компетентни органи за това самоуправство", заяви Таков.

Председателят на БСП - София отбеляза, че веднъж вече Градската организация на столичните социалисти ремонтира Паметника на Съветската армия.

"Ще го направим и втори път, независимо какви поражения ще му нанесат днешните варвари, заяви той. - Това е български паметник, изработен от български скулптори, направен с пари, дарени от български граждани. Към днешна дата оценката на монумента е над 20 милиона лева. С какво ще го заменят? С поредната безумна инсталация от "Али Експрес" ли? Или с химически тоалетни и павилион за цаца, с които запълниха празното място, оставено от взривения мавзолей?!".

Иван Таков припомни, че групата на МК "БСП за България" поиска от кмета Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ.

"Вместо това всички се занимават с демонтирането на Паметника на Съветската армия. Целта е само една - отвличане на вниманието от важните за града проблеми и от провала на управлението на държавата и на общината, коментира Иван Таков. - Ако държавата не се вземе в ръце, не си изпълни задълженията и не спре да прави закононарушения, ние нямаме друг избор, освен да продължим с нашите граждански протести".

Лидерът на столичните социалисти предположи, че в момента се подготвя сглобка и в СОС, като тази на национално ниво. "Дали ще има избран председател на СОС на заседанието в понеделник може да кажат само ПП-ДБ и ГЕРБ. Явно техните началници са се разбрали по този начин да преперат старото управление на СО, коментира Иван Таков. - Халал да им е! Да се събират и да си управляват! В тази ситуация ние ще бъдем ярка опозиция. Безобразията трябва да приключат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еничарите продадоха България на султана за евроцентовете. Русия никога повече няма да ни помогне. Не си го и помисляйте продажни родоотстъпници еничари.
35
15
 
3
 
! Отговори
до евроатлантика преди 4 месеца
На Путин му е през к..., за Бг, при нас шъ дойде Султанъ, той шъ тъ "отърве" от всичките ти проблеми и илюзии от раз! -))))
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Побързай другари,да спасите поне сапагите. Зер няма да можете да цаливате миризливия руски ботуш..
33
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Синът на *** на протеста ли ще е? Ако не, защо?
32
9
 
5
 
! Отговори
Евроатлант-частник преди 4 месеца
Демокрацията ни отне много, другари! Сега ще ни отнеме и надеждата, ще някога и при нас дойде нашият государ, великият другар Путин. Проклетите фашизирани евроатлантици така са разсърдили другарката Захарова, че сигурно е получила апоплектичен припадък. Нека да изпратим една делегация, да помолим дядя Путин най-коленопреклонно да ни прости! И съвсем мъничка молба имаме: като стъпи на Дунав, ние пак да направим едно превратче, а той да ни помогне. И да ни отърве от туй тежко робство евро(г)ейско!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече няма никакъв смисъл да се събира никой, и какво така да го ставят без ръка .... доста тъпо. Но нищо, в близко бъщеще на нископоклонните българска *** айка и двете ръце ще им пъдат премахнати, но те от скапаните рашки а от гладния български народ или пък народът вече няма да изпитва глад ....
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато физически не ликвидираме останките от червената проказа в България, няма да мвръднем напред. До 9-то коляно!!!
29
3
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 4 месеца
Късно е "другари" Кармазъ Олигарси, късноо...! Кога напрайхте вътрешно-партийния и държавен преврат у Бг си мислехте, че шъ ядете само Пилаф и Чевермета, е, сега я карайте на трохите от трапезата на новите ви Господари!!! Човек не цени онова което има докато не го загуби!!!!!!!
28
5
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Не го ли бутнаха вече.
27
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До това не е наша памет - вашата памет е десанта на 6-ти американски флот във Варна през 1878 г.! Вие едва ли имате памет - Евгени Бакърджиев цяла седмица я гърмя! И това не можете да правите като хората! Излизате от дупките си като червеи и ревете когато демокрацията ви застигне. Добре, че няма американски полицаи по улиците на т.нар. столица. Иначе половината щяхте да мучите на умрело...
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кебапчета, сандвичи ще има ли?
25
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи на Левски паметника на 4 ара и е 13м висок, на Цар Освободител 12м и на 2 ар, на Ботев е висок 3м и заема 1 кв.м, на Раковски 1,5кв.м и е висок 3м, на незнайния войн - 2м висока на 6м широка стеничка, Цар Самуил 3.70м висок заема 2кв.м., на Вазов е 3кв.м и е висок 3м. Ама на комунистите от друга държава не може да има нормален по размер паметник НЕ! Там трябва да е 10 декара и 40м паметник. Абе да ви го ... Махайте го тоя грозилник от там!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изплъзва им се държавата - ей! днес паметника на осеменителя, утре земат да вкарат някой другар в затвора за злоупотреби с властта. Робите се веселят а другарите страдат - срам!
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Червените олигарси ще плащат- нещо са се стиснали - сестра Галева я нямаше снощи около М О Ч А- не сте и платили достатъчно! Отваряйте кисиите нали затова ви назначиха за милионери- да сваляте и вдигате удобни правителства на КРЕМЪЛ!
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като махаха оная свинщина пред НДК - "1300г България" пак беше борба да не се бута. Абе тия от провинцията не са го виждали на живо, само някакви снимки от преди Балканската. Това на живо е по-грозно от смъртта! Да не говорим, че е огромен! Никой не спори дали трябва или не трябва да има паметници на тоя или оня. Дреме им на хората, но като ги питаш 1/3 от зелените площи кеф ли ви е да са заети от бетон щото искаме тук 40м паметник със стълби и площад в градинката и естествено че не искаме!
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е наша памет и изобщо, освен за старо желязо, за друго не става
20
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чидел съм се защо преди 9.9. 1944год.са трепели комустите като мухи, обаче в последните десетилетия ми стана ясно.комунист=българомразец и русо роб. И излиза, че даже малко са ги трепали.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сетиха се партиите да протестират след дъжд качулка. Досега трябваше да стане, не след като направиха паметника на нищо някакви ***.
18
5
 
18
 
! Отговори
Истински българин преди 4 месеца
България няма бъдеще докато тук съществува тази червена ***.
17
3
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 4 месеца
Добре , че не е много студено , че червените бабички ще се поодървят !