Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?

Предстои развитие на строителството в зоната между "Младост" и "Горубляне"
20 дек 2023 19:39, Анисия Иванова
124
Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има тенденция за успокояване и стабилизиране на жилищния пазар в София. Вече няма паническо търсене, няма периоди, които са изключително наситени като сделки. Строителната себестойност на жилищните обекти продължи да нараства и през 2023 г. заради по-високите разходи за труд, но през 2024 г. не се очакват големи промени в цените на жилищата тип „ново строителство“. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в компания за имоти, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

От януари до септември тази година в София са вписани близо 22 000 сделки с всички видове имоти, което е спад с 10% спрямо същия период на 2022 г. Вписаните договорни и законни ипотеки намаляват с близо 4% през първите девет месеца на тази година.

"Бих се съгласил с коментарите, че хората с ниски доходи и такива под средните трудно могат да участват на жилищния пазар в момента заради високите цени. Банките продължават да са либерални по отношение на ипотечното кредитиране, но по линия на покупателната способност на населението има негативни тенденции“, каза гостът.

Най-честите въпроси от кандидатите за нов дом са за това дали доходите им ще позволят изплащането на месечните вноски по жилищния кредит. Други притеснения са свързани с перспективите за запазване на работното място и с процесите в българската икономика, обясни събеседникът.

Покрай пандемията започна тенденция за строителство на групи от къщи и затворени комплекси в крайградските територии на София – основно в южна и източна посока. По думите на госта в стремежа си да тушира напрежението по темата „презастрояване“ Столична община се опитва чрез процедиране на планове по чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) да урбанизира територии в крайградските райони, да ги планира по-структурирано и професионално, с ясни планове за улична регулация.

Общината се опитва да направи интересни за инвеститорите и територии в самия град – отново в южните и източните части. Целта е да се излезе от жилищните комплекси, където се стига до напрежение при реализацията на нови сгради, обясни предприемачът. По думите му зоната между жк „Младост“ и кв. „Горубляне“ ще се развие в следващите години с концентрация на жилищно строителство. Очакванията са проектите в района да се отпушат с продължението на бул. „Копенхаген“ (от „Цариградско шосе“ до района на метростанция „Младост 3“), чието строителство се очаква да започне скоро.

"Инвеститорският интерес ще следва инфраструктурата. Столична община се опитва да насочи интереса и към северните територии, но там пазарният принцип е безпощаден. Където изначално липсва интерес у купувача на имот, трудно би могло да бъде създаден такъв. Развитието на северната част на София беше теза по време на предизборната кампания и това донякъде е правилно. Не може един град да се развива небалансирано. Не може да има територии, които са изостанали по отношение на инфраструктура, а в същото време да има други части, към които има свръхинтерес“, допълни той.

При определени строителни материали имаше напрежение след началото на войната в Украйна, но веригите на доставка вече се успокоиха. Строителната себестойност при жилищните сгради обаче продължи да се покачва и през 2023 г., като се запази тенденцията от последните две години. Цените на материалите вече се успокоиха, но тази година на преден план излязоха разходите за труд, обясни гостът.

Жилищният пазар през 2024 г. ще зависи главно от поведението на банките, като очакванията ми са, че няма да има сериозни промени в ипотечното кредитиране. Не се очакват и големи ръстове на цените на новопостроените жилища, прогнозира Чавдаров.

На въпрос дали имотният пазар в България би пострадал след влизането в еврозоната (с целева дата 1 януари 2025 г.) и увеличение на лихвите, както се случи в Хърватия, той коментира, че това няма да е проблем, ако покачването на доходите в България продължи.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
чакаме преди 1 месец
Няма никаква паника...Чакаме ги да паднат с 50%...
109
0
 
0
 
! Отговори
Папа Петър преди 4 месеца
Все още не знам кога ще станете град държава. Без вас може и да успеем да направим нещо. Без вас ...
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СофиянецЯко си се набутал и сега те е яд, но... Хубаво е, че има балъци, та да пълнят гушите на тарикатите. Купи още няколко и си свиркай. :)))
107
14
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 4 месеца
Лихвите ще падат, цените ще растат. Имоти е най-ценното нещо,което човек притежава. Щастлив съм,че купих навреме голямо жилище в ЕПК блок в София! Вие си чакайте балона и се пръскайте от възмущение и злоба!
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все по-мизерен град става. Между Горубляне и Младост. Голяма мизерия ще е .
105
0
 
4
 
! Отговори
Симе преди 4 месеца
Когато работим чужбина пътуваме и 100 км. в посока, но предпочитаме да живеем в по - малки населени места, защото е по - евино и спокойно. Ако някой изобщо го интересуваше това и го беше превърнал в държавна политика, а не само да строят магистрали, нямаше да сме *** и аргати в чужбина.
104
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
цените на имотите никога НИКОГА не са падали в държавата България !!
103
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кой ще е тоя извратеняк, който ще си купи апартамент там? Между Горубляне и Младост е жк. Експериментален или както го наричат "Марс". Представлява едно поле и 3 блока по средата. Ако останеш без хляб, честито - в съседните квартали. Честито и ако има деца в семейството. Ще има да си джапат в тъмницата сами по калта. А и не съм сигурен дали земята не е собственост на някой от Горубляне по наследство. Те са известни архитекти там всичките...
102
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Охо 10 % по-малко сделки. Да ви е честито!
101
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако сега купиш имот и ти се наложи да го продадеш след половин година(когато се спука балона) ще вземеш най много 30% от това което си дал.
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Балона е готов.
99
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички в Сф се врът, пък си чакайте балона да гръмне...
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки да си прави хубаво сметката. Човек все трябва да живее някъде, но ако ипотечната вноска му е прекалено висока, дали си струва да се купува или по добре под наем. Не знам какво очаквате като говорите за спукване на балона, защото без пари няма да станат. Ако много си струва офертата и възможностите го позволяват също не трябва да се пропуска.
97
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-големият смях ще започне след 1 година, когато приемем еврото :) "Инвеститорите" да проверят как ще им се формира лихвата след това, и да се готвят за 7-9% :)
96
2
 
11
 
! Отговори
Баба. преди 4 месеца
Скоро ще ни вемат " други" народи имотите и без бой - фри! Първо новите дупе дати с двойно селяндурство да ги изберем.
95
1
 
23
 
! Отговори
Три неща преди 4 месеца
са неизбежни. Смъртта, данъците и пукането на балони. :)
94
2
 
16
 
! Отговори
Знам ли? преди 4 месеца
Гледам, че в Младостите се строи като за световно, май банките ще се превърнат в агенции за недвижими имоти.
93
4
 
1
 
! Отговори
ИЗРИТАЙТЕ преди 4 месеца
КРАВАРИТЕ ОТ СЕЛАТА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ-ЗА КАКВО ГИ ДЪРЖИТЕ
92
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чакайте да въведат данък богатство за онези с многото апартаменти и хотели..
91
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бивш брокер на недвижими имоти си търси работа..