Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?

Предстои развитие на строителството в зоната между "Младост" и "Горубляне"
20 дек 2023 19:39, Анисия Иванова
124
Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има тенденция за успокояване и стабилизиране на жилищния пазар в София. Вече няма паническо търсене, няма периоди, които са изключително наситени като сделки. Строителната себестойност на жилищните обекти продължи да нараства и през 2023 г. заради по-високите разходи за труд, но през 2024 г. не се очакват големи промени в цените на жилищата тип „ново строителство“. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в компания за имоти, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

От януари до септември тази година в София са вписани близо 22 000 сделки с всички видове имоти, което е спад с 10% спрямо същия период на 2022 г. Вписаните договорни и законни ипотеки намаляват с близо 4% през първите девет месеца на тази година.

"Бих се съгласил с коментарите, че хората с ниски доходи и такива под средните трудно могат да участват на жилищния пазар в момента заради високите цени. Банките продължават да са либерални по отношение на ипотечното кредитиране, но по линия на покупателната способност на населението има негативни тенденции“, каза гостът.

Най-честите въпроси от кандидатите за нов дом са за това дали доходите им ще позволят изплащането на месечните вноски по жилищния кредит. Други притеснения са свързани с перспективите за запазване на работното място и с процесите в българската икономика, обясни събеседникът.

Покрай пандемията започна тенденция за строителство на групи от къщи и затворени комплекси в крайградските територии на София – основно в южна и източна посока. По думите на госта в стремежа си да тушира напрежението по темата „презастрояване“ Столична община се опитва чрез процедиране на планове по чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) да урбанизира територии в крайградските райони, да ги планира по-структурирано и професионално, с ясни планове за улична регулация.

Общината се опитва да направи интересни за инвеститорите и територии в самия град – отново в южните и източните части. Целта е да се излезе от жилищните комплекси, където се стига до напрежение при реализацията на нови сгради, обясни предприемачът. По думите му зоната между жк „Младост“ и кв. „Горубляне“ ще се развие в следващите години с концентрация на жилищно строителство. Очакванията са проектите в района да се отпушат с продължението на бул. „Копенхаген“ (от „Цариградско шосе“ до района на метростанция „Младост 3“), чието строителство се очаква да започне скоро.

"Инвеститорският интерес ще следва инфраструктурата. Столична община се опитва да насочи интереса и към северните територии, но там пазарният принцип е безпощаден. Където изначално липсва интерес у купувача на имот, трудно би могло да бъде създаден такъв. Развитието на северната част на София беше теза по време на предизборната кампания и това донякъде е правилно. Не може един град да се развива небалансирано. Не може да има територии, които са изостанали по отношение на инфраструктура, а в същото време да има други части, към които има свръхинтерес“, допълни той.

При определени строителни материали имаше напрежение след началото на войната в Украйна, но веригите на доставка вече се успокоиха. Строителната себестойност при жилищните сгради обаче продължи да се покачва и през 2023 г., като се запази тенденцията от последните две години. Цените на материалите вече се успокоиха, но тази година на преден план излязоха разходите за труд, обясни гостът.

Жилищният пазар през 2024 г. ще зависи главно от поведението на банките, като очакванията ми са, че няма да има сериозни промени в ипотечното кредитиране. Не се очакват и големи ръстове на цените на новопостроените жилища, прогнозира Чавдаров.

На въпрос дали имотният пазар в България би пострадал след влизането в еврозоната (с целева дата 1 януари 2025 г.) и увеличение на лихвите, както се случи в Хърватия, той коментира, че това няма да е проблем, ако покачването на доходите в България продължи.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
8
 
10
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 месеца
Факт. На добрите локации струват пари. Там хората по-скоро ще им спрат тока и водата на тия апартаменти и няма да ги продадат, отколкото да ги дадат на цените от преди 7-8-10 години. И аз съм на страната на обикновения човек и виждам злобата в очите на брокерите, когато се заговори за падане на цени, но на предпочитани локации няма да паднат. Просто не се задава такъв катаклизъм. Да. Верно ще има съкращения, но и преди пазарът на труда имаше недостиг на работници. Сега ще се уравновеси.
89
1
 
33
 
! Отговори
Статистик преди 5 месеца
Апартаменти бол, но като излезеш на пазара за нещо с нормално разпределение и поне 2 спални, в квартал със съществуваща инфраструктура, транспорт, детски градини и училища се сблъскваш с предлагането. Качествените имоти изобщо не са много и хич не ги дават без пари.
88
1
 
12
 
! Отговори
Крум преди 5 месеца
София трябва да стане Ватикана ,град държава населена само от сегашните ни държавници и държавна администрация. България затваряме границите с тоя полис - *** и може и да се оправим.
87
11
 
6
 
! Отговори
До85 преди 5 месеца
Нищо не обезценява минималната работна заплата, трябва да се върнеш в 1-ви курс икономика или да си запалиш дипломата, ако я направят 200лв цените дали ще се върнат от преди 25години, хахаха с,м,е,ш,н,и,к.
86
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не обезценява минималната работна заплата, трябва да се върнеш в 1-ви курс икономика или да си запалиш дипломата, ако я направят 200лв цените дали ще се върнат от преди 25години, хахаха ***.
85
0
 
31
 
! Отговори
Пен преди 5 месеца
Паническо търсене ? Хахахахахахах
84
8
 
34
 
! Отговори
Бай Чеп преди 5 месеца
Не можах да дочета "публикацията" на жълтото, рекламно сайтче. Абе Експерти, кой в момента ще си продава имота за хартийки дето Кокорчо продължава да ги обезценява като увеличава минималната работна заплата и се готви пак да тегли кредити?
83
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Покрай ковид гадовете вдигнаха цените с 50%, което беше лудост, а шараните клъвнаха на тази въдица. Хората нямат месечна заплата, колкото искат да квадрат, е кой ще си сложи главата в торбата. Лъжат, че това е инвестиция, а като минем към еврото съвсем никой няма да купува. Странно защо цените се обявяват в евро, като все още официално се борави с бг лв. и всички институции мълчат.
82
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кално блато с нисък жизнен стандарт, в пълен демографски колапс и организационен хаос на цени като в Австрия, Норвегия, Дубай. Успех им желая на всичките играчи къде си купиха панели за по 1 милион евро без улица и тротоар пред тях...
81
1
 
9
 
! Отговори
Чонк преди 5 месеца
ВОЙНОВ ЕООД извършва некачествени ремонти
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В републиката на лайнювците българи и да плащат даже нормален човек не би живял сред връзкарски нагли лайнювци бълхари хахаха
79
2
 
18
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
България е част от ЕС. Тук сме като скачени съдове - толкова е просто! Когато лихвите по ипотечни кредити удрят небесата, не очаквайте сделки! А банките - ами те са измислени от кожодери! Когато вземете кредит, той се изчослява на анюитетна вноска. Като от начало е в ущърб на клиента - в смисъл, плащаш първо огромен процент от лихвите, а след това главницата! На това разчитат - инфлация, когато хората престанат да вземат кредити ги принуждават да санират и прочее!
78
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София не бих си купил и гараж... какво ти паническо?!? Може да се живее нормално в малки градове по провинцията.. всичко друго е.. смрад!
77
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Графиката за последните 26 години история на цените на имотите в България показва върха Еверест,толкова е стръмна,сравнима с пика от 2008 *** и още нагоре смятате какъв Спад в цените идва щом Уникредит Булбанк обяви над 40% че са надути жилищата над реалните им стойности!Огромен балон.Не купувайте на тези цени!
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Федералния резерв на САЩ се очаква да намали лихвите ,за последните 100 години история Централната банка има склонност да намалява лихви само при война,икономическа криза,финансова криза и друг колапс за работните места и заплатите и срив в икономиката.Това са данните.В добри дни лихви не се намаляват ,само когато всичко се срине ги свалят мислете какво идва !
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледам вихриш се яко, и акъли даваш, а е сега кажи как е термопомпата, щото за оградата знаеме, за слънчопеците знаеме, а утре няма ли едно ветрогенераторче да сложиме, всяка вечер едно и също си дудне хитрия мотокарист.
74
2
 
12
 
! Отговори
до 69 преди 5 месеца
ами зашото има мн *** които не мислят и купуват квото им каже някой си ( строителя , брокера , банкера ) а в БГ има мн финансово - икономически че и политически невеж И БИХ КАЗАЛ Направо НЕГРАМОТНИ хорицА кои изобщо не мислят с главата си !
73
3
 
20
 
! Отговори
ааааа преди 5 месеца
няма кво да храните простите строители - който може да си строи една къща за по 300-400 евро квадрата извън София и да не се заминимава с глупости ! това е максмиланото . безмислено е когато себесйтността ти е по 800 -1000 евро дА ти искат по 1700 за стара панелка и 3 000 НОВО строитеслтво по южните квартасли на София което е безумие ...
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сло тухларите с пасивния доход тухлите не се размножават!! Една тухла си остава една тухла и след 20 години но с Кеш-а е РАЗЛИЧНО!!! Цар Кеш, бате!! Запомнете го!! Ще плачете скоро.
71
2
 
11
 
! Отговори
до 49 преди 5 месеца
До До 45 Анонименсъгласен съм напълно . нали и аз тва обесянвам . земята е по-евтина дори на места е по 150-200 евро ,300 в най-скъпото .700 евро е за най-скъпите и луксозни изпълнения има сгради по 400-500 евро но народа е яко ПРО***ст и изобщо не мисли ! значи макс 1000 евро илзиа квадрата и то при лукзоните сгради ! а в Лозенец ти скат за стара сграда по 2000-30000 евро че и за 4 чух ония ден ....