Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?

Предстои развитие на строителството в зоната между "Младост" и "Горубляне"
20 дек 2023 19:39, Анисия Иванова
124
Вече няма паническо търсене на имоти в София, ще се променят ли цените?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има тенденция за успокояване и стабилизиране на жилищния пазар в София. Вече няма паническо търсене, няма периоди, които са изключително наситени като сделки. Строителната себестойност на жилищните обекти продължи да нараства и през 2023 г. заради по-високите разходи за труд, но през 2024 г. не се очакват големи промени в цените на жилищата тип „ново строителство“. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в компания за имоти, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

От януари до септември тази година в София са вписани близо 22 000 сделки с всички видове имоти, което е спад с 10% спрямо същия период на 2022 г. Вписаните договорни и законни ипотеки намаляват с близо 4% през първите девет месеца на тази година.

"Бих се съгласил с коментарите, че хората с ниски доходи и такива под средните трудно могат да участват на жилищния пазар в момента заради високите цени. Банките продължават да са либерални по отношение на ипотечното кредитиране, но по линия на покупателната способност на населението има негативни тенденции“, каза гостът.

Най-честите въпроси от кандидатите за нов дом са за това дали доходите им ще позволят изплащането на месечните вноски по жилищния кредит. Други притеснения са свързани с перспективите за запазване на работното място и с процесите в българската икономика, обясни събеседникът.

Покрай пандемията започна тенденция за строителство на групи от къщи и затворени комплекси в крайградските територии на София – основно в южна и източна посока. По думите на госта в стремежа си да тушира напрежението по темата „презастрояване“ Столична община се опитва чрез процедиране на планове по чл. 16 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) да урбанизира територии в крайградските райони, да ги планира по-структурирано и професионално, с ясни планове за улична регулация.

Общината се опитва да направи интересни за инвеститорите и територии в самия град – отново в южните и източните части. Целта е да се излезе от жилищните комплекси, където се стига до напрежение при реализацията на нови сгради, обясни предприемачът. По думите му зоната между жк „Младост“ и кв. „Горубляне“ ще се развие в следващите години с концентрация на жилищно строителство. Очакванията са проектите в района да се отпушат с продължението на бул. „Копенхаген“ (от „Цариградско шосе“ до района на метростанция „Младост 3“), чието строителство се очаква да започне скоро.

"Инвеститорският интерес ще следва инфраструктурата. Столична община се опитва да насочи интереса и към северните територии, но там пазарният принцип е безпощаден. Където изначално липсва интерес у купувача на имот, трудно би могло да бъде създаден такъв. Развитието на северната част на София беше теза по време на предизборната кампания и това донякъде е правилно. Не може един град да се развива небалансирано. Не може да има територии, които са изостанали по отношение на инфраструктура, а в същото време да има други части, към които има свръхинтерес“, допълни той.

При определени строителни материали имаше напрежение след началото на войната в Украйна, но веригите на доставка вече се успокоиха. Строителната себестойност при жилищните сгради обаче продължи да се покачва и през 2023 г., като се запази тенденцията от последните две години. Цените на материалите вече се успокоиха, но тази година на преден план излязоха разходите за труд, обясни гостът.

Жилищният пазар през 2024 г. ще зависи главно от поведението на банките, като очакванията ми са, че няма да има сериозни промени в ипотечното кредитиране. Не се очакват и големи ръстове на цените на новопостроените жилища, прогнозира Чавдаров.

На въпрос дали имотният пазар в България би пострадал след влизането в еврозоната (с целева дата 1 януари 2025 г.) и увеличение на лихвите, както се случи в Хърватия, той коментира, че това няма да е проблем, ако покачването на доходите в България продължи.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В София вече и куче да вържеш няма да живее...
69
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като набримчат лихвите на кредитите и съвсем ще увехнат тези прескъпи имоти. Предполага се, че и хората поумняха и не им се заробват за 30 г. към банките. Истинската инвестиция е в една стабилна къща, не в апартамент. Мутрите изравниха цените с тези на запад, но качеството не го подобриха. В бедна България е наглост тази цена, станаха много алчни
68
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кибик (52)Пишеш глупости!! Много от новите апартаменти в София са празни от години. Статистиката показва 40% празни жилища. Има цели сгради които са празни от години.БНБ умишлено държи нулеви лихви и ощетяват хората с депозити.В Европа лихвите са 4% а Ганчовци купуват ли купуват тухла.
67
1
 
23
 
! Отговори
КУПУВАЧ преди 4 месеца
След като няма търсене защо строите толкова бясно и за КОГО ? М ?!?
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки неграмотен видял се с някой лев се мята на имотчета.А в Бг неграмотни колкото щеш.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Карбовски пусна Костадинов . Гледайте го в тубата .
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама разбира се, цените ще растат със същите темпове.Това имотите в Бг са баница, режеш и ядеш на воля.Всеки бълггарак милиардер. Всеки Анчо от Сатовча с по 5 апартамента и бУгаташ.Ай сиктир и прУстото племе.
63
19
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 4 месеца
Драги ми, само оградата на моя имот струва колкото бараката ти. Радвай се на 100к Евро, дето ги изкарва студент в ИТ сектора на година и така :)
62
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В цяла западна Европа цените на жилищата падна с 15-20% спрямо 2022. Това неминуемо ще се случи и тук. С други думи ако днес си купиш апартамент, има голям риск стойността му след една година да е с 15-20% по-ниска. Така че в момента е по-добре да се изчака поне 6-9 месеца и ако човек има свободни пари да ги вложи ДЦК или паричен фонд за този период.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ДО 57Имам още една,отново в близко село,също с много авторитетни играчи,като теб,само че места за застрояване вече няма,а и много не се продават.Ако си сериозен и не искаш от *** всеки ден пари за цигари и кафе,можем да се спазарим!Само че там цената ще е друга!
60
6
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Кога таквоз чудо се е видяло ,ватманин или каруцар имот да си купува !? Таквоз чудо в светованата история -НЯМА.Банките притежават имотите ,а ипотекарите са под наем в квартрите на банките и след 30 години ,я камилата ,я камиларая .... . В тези интересни времена ,въОбще не се знаее как ще завърши 2024 година .
59
3
 
13
 
! Отговори
ДО 57 преди 4 месеца
Мда, един такъв умник като тебе размени 1200 декара земеделска земя за кутийка в Манастирски ливади, че да е в града. В момента рине дъното в София за 3-4к, а аз изкарвам от я0 декара по 3-4к :) А 60к Евро за къща е някаква смешна сума. Барака за инструменти ли си продал или плевня?
58
10
 
8
 
! Отговори
Панталей преди 4 месеца
няма страшно,сега когато Делян Пеевски открие новите осем консулства(за по-улеснено исдаване на БГ паспорти) и със новата незаконна промяна в Конституцията,се очакват между един и три милиона нови българи.Те тогава ще има лудо търсене на имоти.Спете спокойно.
57
10
 
16
 
! Отговори
До 56 преди 4 месеца
Е ходи в голташка Русия да коментираш. Там свободата на словото е на почит. Аха кажеш нещо, което не изнася на диктатурата, и си пътник. А бедните русофили неграмотни грам не ме интересувате.
56
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Себестойноста на имотите е толкова колкото плати някой за него и не е свързана с цените на труд и материали . Това стрителите го разбраха по трудния начин през 2009 - 2010 и много от тях се обесиха . Сега им викат ,,инвеститори,,
55
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мед капе от сърцето на бедняка склададжия с 3к заплата, който и 1000 живота да живее, ако щете в сърцето на Европа, няма да може да си позволи жилище. Оставете батковците с парите, хитрите програмисти, намира :) Имаме пасивен доход и внуците си да изхраним. Да, имаме по 30 апартамента- факт. Изплатени преди 10 години. Но пасивният доход не идва само от тях. Прочее, хитрите програмисти отдавна избягахме от София- там се бутате мякащите студенти и ИТ-та със смешни заплати до 10к.
54
13
 
6
 
! Отговори
Бинго преди 4 месеца
Скоро продадох не лоша къща в близко до един от големите областни градове,за която само до преди една година мислех,че ако мога да взема 30 000 евро,ще е нечуван успех за мен.Обаче *** село,взе че се прочу,като престижно,в което строят само адвокати и лекари и стана чудо-цели 62 000 еврака и се натискат,наддават.Не им пука за незаконни пристройки и други такива.Разбира се веднага вложих,парите в друг имот,само че в града,така че съм на нула,но българчето не е много в ред!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми то с това правителство хората се ориентираха, че скоро няма да има държава и всеки гледа да бега накъдето може.
52
2
 
33
 
! Отговори
Кибик преди 4 месеца
Като се разхождам из София виждам доста сгради, които са на Акт 15 и имат немалко непродадени апартамента. Преди само една година това беше немислимо. Ако тази тенденция продължи, ще видим и доста фалирали строители през 2024 г.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом предлагат апартаменти за продажба или под наем,в обявите на които пише,че са с кухненски бокс,представляващ две шкафчета с пералня,печка и съдомиялна машина,натикани в единия ъгъл на стая с усвоена тераса,означава че треска все още има и скоро няма да премине!