Мръсен въздух: България е гробище за стари коли

Експерт: 5000 столичани тероризират 2 млн., топлейки се с боклуци
21 дек 2023 10:10, Красимир Ангелов
188

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София отчете гражданската платформа air.bg. Има ли решение на този проблем?

"Този мръсен въздух не е от вчера. Това са проблеми, свързани с характеристиката и местоположението на столицата - котловина, купа, където зимно време при инверсията студеният въздух пада надолу и задържа мръсния въздух. Хората помагат с различни средства - нерегламентираното изгаряне на отпадъци, въглища, дърва, масла", заяви Петър Киров от платформата air.bg в студиото на "България сутрин".

Като най-голям проблем той посочи битовото замърсяване, а резултатите от общинските мерки не са достатъчно видими.

Над 300 станции в столицата измерват чистотата на въздуха. Има кампания за подмяна на най-старите, за да дават още по-прецизни резултати.

"При виолетово и червено е добре да не излизат малките деца на разходка, за да не дишат мръсен въздух. Нужно е ограничаване на трафика. Малкият ринг е микроринг, той вместо да реши въпроса, генерира по-голям проблем - той трябва да бъде разширен и да обхваща магистралните пътища около центъра, те са факторът, който предизвиква замърсяването на центъра", заяви Киров.

Събеседникът призова общинските съветници да дадат личен пример като слязат от автомобилите, когато отиват на работа, а не само да призовават.

"Трябва да се насочи вниманието към електоралната маса - убеждаване на хората, че използването на тези горива е вредно за тях, децата им и за хората във и извън района им. Не може 5 000 души да тероризират останалите два милиона по един или друг начин", добави Петър Киров.

Физикът д-р Валентин Симеонов заяви пред Bulgaria ON AIR, че централното отопление също играе роля в замърсяването с фини частици, както и авиацията.

"Трябва да спрем да се опитваме да угодим на ЕС и да опитаме да изчистим въздуха за себе си. Има дългосрочни и краткосрочни мерки - да се избегне остро замърсяване, както беше последните дни, което се дължи на метеорологичните условия. Да се следят метеорологичните параметри и преди да започне замърсяването да се вземат мерки - спирането на камиони, замърсяващи автомобили, горенето на битови отпадъци. По-общо решение и по-дългосрочно е да се намали броят на автомобилите, да се увеличи използването на градски транспорт. Да има диференциални такси за по-замърсяващите, тези на течен газ и електрическите замърсяват най-малко", каза д-р Симеонов.

Той призова за ограничаване на вноса на стари коли и да се стимулират хората да карат по-екологични автомобили.

"България стана гробница на стари коли без катализатори или стари, които не са ефективни. Трябва да има програма за подпомагане на електрически или хибридни автомобили, които са по-малко замърсяващи", добави физикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Антонио преди 4 месеца
Мръсен е въздуха иначе се продават пиратки по нова година да се замърси още повече браво сека година само се говори кво що и кво не а никой не предприема нищо селска държава сме си пълна със *** и такава ще си останем да не говорим че днеска сутринта некви *** почнаха да пукат пиратки тва нормално ли е ми кажете на Бъдни вечер като никой не предприема нищо да се спрат от продажба както е в цивилизованите държави така ще е Хърватия хората ги спряха чиста работа редно е и тука да се
150
0
 
0
 
! Отговори
Истина преди 4 месеца
Увеличаване на бройката от електората е в основата на проблема.Всички други мерки са второстепенни.Нокъм тях не смеят да вдигнат ръка управниците.
149
0
 
0
 
! Отговори
Как да вярваме преди 4 месеца
До 119 Анонимен А защо не се въведе Двигателя на Илия Вълков (Yull Brown), който се движи на Браунов Гас? Понеже Нафтоваците Бизнесяци Комуняци ще си изгубят паричките! Илия Вълков съсздаде Устройство, което с висока резонансна честота и много малка концумация . . . При повече от 100% грешки при само една дума? И тук спрях да чета!
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Две трети от София се топли от ТЕЦ или на електричество. Колко ТЕЦ-а имате? 200?300?3000? Когато колеги на Д. Добрев организираха кампания за подаряване на пелетни печки и камини никой не обясни на хората, че те са по-мръсни от обикновените, а и харчат и ток. Общината да не би да си мие улиците след опесъчаване през зимата? Това дишате! Имате по 4 автомобила за след всяко ядене, а се оплаквате. Вероятно провинцията ви е виновна, че някой централизира бизнеса в столицата?
147
1
 
2
 
! Отговори
Кире преди 4 месеца
И кво?!?! Някой ако иска да ни купи нови електрички да пише, аз ще взема 2. Или пък да ни дава по 5000 заплата пък ние ще си купим.
146
1
 
0
 
! Отговори
От хората преди 4 месеца
Ей,хора,имате ли мозъци и за какво ги ползвате.Стига клишета. Доказателства са изследвания на учени. Време е да разберем че химията ни убива но това е табу.Осъзнайте се.
145
1
 
5
 
! Отговори
История преди 4 месеца
Когато цяла София се отопляваше на дърва и въглища какъв ли беше въздуха.... Първо, тогава не се горяха гуми и какво ли не. Втори, тогава рплощта и населението на София беше много по-малко - 639900 човека през 1956 година, 802400 през 1965 година, 965700 през 1975 година.Трето, тогава не беше прекъснат притока на чист въздух от Витоша със строежа на високи сгради в района на това течение, както стана сега. Четвърто, първата ТЕЦ София е пусната 1949 година, а ТЕЦ Трайчо Костов през 1964 година.
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в нашия град вечер след 10ч. горят в ТЕЦ-а всякакви вносни, пластмасови *** и всичи го знаят и какво от това...кави коли след 10ч., а лятото пък кави печки...ама тъй смърди, че прозорец не можеш да отвориш. Внасят ги тия *** от някъде за пари и ги горят в ТЕЦ-овете.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 140 - проблемът не е в дървата и въглищата, уважаеми. Проблемът е в гумата, пластмасата, отработените масла, плоскостите мазани с лепила и какво ли още не.
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега 90% от замърсяването в София с ФПЧ идва от печките на твърдо гориво, около 7,2% идва от неизмитите улици и тротоари, около 0,3% от ауспусите на автомобилите и останалите 2,5% от други замърсители. Така излиза според едно изследвано по поръчка на Столична община поръчано с цел да докаце, че автомобилите са голям замърсител, а то се оказва, че това е много далеч от истината.
141
1
 
0
 
! Отговори
wakabayashi преди 4 месеца
До Анонимен141 Къде е бил кристал бе,то не е имало станции за измерване и никой не ти е давал такава информация... кристал май си взел та плямпаш глупости. Да не говорим всичките автобуси едва ли са били с такива норми за игорели газове....
140
0
 
6
 
! Отговори
Забранете старите преди 4 месеца
Колите след 2002ра бълват само кристално чист планински въздух! Дизелите най-вече! Колко коли са преди 1996та са в движение бе, жалки сте с тия глупости?
139
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
Проблемът е не че са стари, а че им махат катализаторите !
138
2
 
21
 
! Отговори
Панчо преди 4 месеца
Рано сутринта, още преди да има интензивен трафик, навън не се дишаше. Хайде спрете с тия коли?! Да, и те замърсяват, но определено не са най-голяма замърсител на въздуха в София. Нека приемем истината, че европейската ни столица е чисто и просто изключително ***, улиците се мият от дъжд на вятър и се горят тонове ***, особено нощем какво ли не се изхвърля във въздуха от хилядите цехове, заводчета и т.н. Топологията на района също предпразполага за това. Идете в Севлиево зимата е същото
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А когато цяла София се е отоплявала на печки с дърва и въглища, когато Кремиковци и други соц паметници на глупостта работеха, тогава въздуха беше кристал, сега изведнъж стана много мръсен, направо смъртоносен, нищо че сега реално е най-чист от над век най-малко. Едни човечета за да се направят на интересни и важни, вдигат много шум с надеждата да получат поредните грантове. Едни НПО-та създават несъществуващ проблем и след това се борят с него безкрайно - класика.
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората се топлят с дърва и въглища откакто свят светува . Тоя физик с купена диплома е на заплата към някое зелено НПО
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как може да обявявате София за най-мръсния град в България.... Това е най-чистото място в България! Всички, които искат да дишат чист въздух да слезнат от планините и да отидат на курорт в Софието! Там има всичко и казина и ресторанти, и Моми колкото искаш за едно автобусно билетче, може да те огрее с моминско кексче! А по планините, ни моми има веке, ни айдуци, от тия пушилки дет идват от градовете и задръстиха високо въздуха по планините!
134
2
 
16
 
! Отговори
нафърфорий преди 4 месеца
"""България е гробище за стари коли""""" ----- Ами кво очаквате от населението на Най-Бедната държава в ЕС - да караме нови Поршета, Ферарита, Ламборджинито, Тесла...??? С такива доходи като нашите караме това което може да си позволим! Моята "Нисан Премиера" ако и да е старичка но не замърсява въздуха с газовата уредба!!!
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега 90% от замърсяването с ФПЧ е от печките на твърдо гориво. Залъгват ни са автомобилите, защото не знаят какво да правят, а от ЕС ще ни глобяват за замърсения въздух. Принципно дизеловия автомобил по-малко замърсява от бензиновия с изключение на азотните оксиди. При ФПЧ бензиновия и дизеловия замърсяват еднакво ор Евро 5. Про СО2 бензоновия ддава 50% повече и заради това доскоро се говореше за чистия дизел. Като цяло замърсяването от автомобилите в България е пренебрежимо малко, вкл.и в София
132
3
 
6
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 4 месеца
Стига с тези стари коли.Ако те са проблем,защо се разрешава внос и на дизеляци?Най-голямата мръсотия идва от липсата на паркинги.Колите спират в тревните площи-от там се разнася кал.Защо не се асвалтират?Така най-малкото ще се спре разнасянето на кал и улиците ще са чисти.Фъндъкова нали бореше мръсния въздух и се фукаше колко била направила.Нищо,както е видно.Няма как да слязат хората от колите като се има предвид какъв и колко е редовен гр.транспорт.Ав.75 не се движи в събота и неделя.