Мръсен въздух: България е гробище за стари коли

Експерт: 5000 столичани тероризират 2 млн., топлейки се с боклуци
21 дек 2023 10:10, Красимир Ангелов
188

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София отчете гражданската платформа air.bg. Има ли решение на този проблем?

"Този мръсен въздух не е от вчера. Това са проблеми, свързани с характеристиката и местоположението на столицата - котловина, купа, където зимно време при инверсията студеният въздух пада надолу и задържа мръсния въздух. Хората помагат с различни средства - нерегламентираното изгаряне на отпадъци, въглища, дърва, масла", заяви Петър Киров от платформата air.bg в студиото на "България сутрин".

Като най-голям проблем той посочи битовото замърсяване, а резултатите от общинските мерки не са достатъчно видими.

Над 300 станции в столицата измерват чистотата на въздуха. Има кампания за подмяна на най-старите, за да дават още по-прецизни резултати.

"При виолетово и червено е добре да не излизат малките деца на разходка, за да не дишат мръсен въздух. Нужно е ограничаване на трафика. Малкият ринг е микроринг, той вместо да реши въпроса, генерира по-голям проблем - той трябва да бъде разширен и да обхваща магистралните пътища около центъра, те са факторът, който предизвиква замърсяването на центъра", заяви Киров.

Събеседникът призова общинските съветници да дадат личен пример като слязат от автомобилите, когато отиват на работа, а не само да призовават.

"Трябва да се насочи вниманието към електоралната маса - убеждаване на хората, че използването на тези горива е вредно за тях, децата им и за хората във и извън района им. Не може 5 000 души да тероризират останалите два милиона по един или друг начин", добави Петър Киров.

Физикът д-р Валентин Симеонов заяви пред Bulgaria ON AIR, че централното отопление също играе роля в замърсяването с фини частици, както и авиацията.

"Трябва да спрем да се опитваме да угодим на ЕС и да опитаме да изчистим въздуха за себе си. Има дългосрочни и краткосрочни мерки - да се избегне остро замърсяване, както беше последните дни, което се дължи на метеорологичните условия. Да се следят метеорологичните параметри и преди да започне замърсяването да се вземат мерки - спирането на камиони, замърсяващи автомобили, горенето на битови отпадъци. По-общо решение и по-дългосрочно е да се намали броят на автомобилите, да се увеличи използването на градски транспорт. Да има диференциални такси за по-замърсяващите, тези на течен газ и електрическите замърсяват най-малко", каза д-р Симеонов.

Той призова за ограничаване на вноса на стари коли и да се стимулират хората да карат по-екологични автомобили.

"България стана гробница на стари коли без катализатори или стари, които не са ефективни. Трябва да има програма за подпомагане на електрически или хибридни автомобили, които са по-малко замърсяващи", добави физикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Давайте идеи. преди 4 месеца
Дайте идея за онлайн бизнес. Разполагам с 30 хиляди марки и бих искал да ги инвестирам в онлайн бизнес.
70
4
 
8
 
! Отговори
Hi, тикволандци преди 4 месеца
Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, от които изобщо няма в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди
69
0
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХ преди 4 месеца
Пускайте "Агенция" ПИК. Недялко Недялков пак се бунтува срещу Боко Тиквата и му е публикувал снимки на къщата в Америка. И го нарича "банкянския" :D зрелището е голямо
68
1
 
8
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Оставка! Съсипахте България.
67
0
 
9
 
! Отговори
Ss преди 4 месеца
Първо трябва да спрем камионите които замърсяват като милиони леки коли, корабите, самолетите, автобусите и чак тогава леките коли.
66
1
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Оставка на Кукулай Дебиленков, най-слабият премиер в историята на България, избран още повече с фалшификации.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В София въздуха го замърсяват ceлянти дето горят гуми и други отпадъцu
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато се минава "ей така" на Г Т П по нашенския метод, така ще е. Манталитет и на проверяващи и на водачи. Толкова. Ние не обичаме да се спазва нещо.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Туй гуцu на снимката ква кола кара
62
2
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Логично е в държавата на " некрофилите " да има и гробище за стари автомобили.
61
2
 
6
 
! Отговори
Радикален Фончо преди 4 месеца
От колата може да ме свалите само мъpтъв.
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За българина да кара 20 годишна трошка нов внос карана от баба в германия е като рожденно право.
59
0
 
3
 
! Отговори
Провинцията преди 4 месеца
Честито на софиянци ;)) 3000 кв.м
58
0
 
4
 
! Отговори
До40 преди 4 месеца
А какви са критериите на новите коли, модел, марка нещо, ит коя година се почва да не си русофил, да не се окаже с хонда 2020, че си русофил.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откривайте работни места по провинцията зада не се пълни София с ,,,,,повече коли
56
0
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
В Германия за да си оставиш автомобила в морга плащаш. За да не плащат германците продават таратайките си на българи и румънци. Така че защо се възмущавате? С тези заплати такива коли. Направете заплатите като в Германия и парка ще се обнови.
55
9
 
1
 
! Отговори
Майстора с Флекса преди 4 месеца
Старите 6ръкми, които русофилите карат, трябва да се нарежат с флекс. Купете си един флекс и направете добро дело. Режете смело българи!
54
0
 
12
 
! Отговори
Най-бедните в ЕС преди 4 месеца
Всеки български гражданин иска да кара нова кола, повярвайте! Това че, държавата е грабена корупциионно 30 г. през чекмеджета, барселонски къщи, чували от магистрали, 0 лв. данъци за Лукойл, 500 милиона по схемата на Божков и т.н., има своя логичен завършек като най-бедните в Европа и с най-старите коли. Къде е еко таксата някой знае ли??? И тя потъва в джобовете на "наши". Институциите са прогнили от корупция и не работят.
53
0
 
5
 
! Отговори
Striker преди 4 месеца
"Физикът д-р Валентин Симеонов заяви пред Bulgaria ON AIR, че централното отопление също играе роля в замърсяването с фини частици, както и авиацията." - Този ако е физик и наистина е из.ал тази глупост - директно му анулирам дипломата! И защо точно физик сте поканили?! Какво му разбира главата от замърсяване на въздуха? Поканете инженер, метеоролог, климатолог, не някакъв физико-математик. Следващият път поканете футболист и го питайте за политика.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички на тротинетки и колела, даже и в парламента.:))